Košarka

Pala i Spaladium Arena

Bernard Jurišić • srijeda, 22.04.2009.
Pala i Spaladium Arena
Foto: Bruno Karadža

Pet utakmica trajao je pobjednički niz košarkaša Splita CO u Spaladium Areni. "Djevičanstvo" je novom domu splitskih košarkaša uzela Cibona i to dominirajući od prve do posljednje minute. "Žuti" su uspjeli tek dvaput izjedančiti, no ne i ozbiljnije zaprijetiti...

Rijetko je tko vjerovao u čudo, a upravo bi to bila pobjeda košarkaša Splita nad Cibonom. Zagrebački "vukovi" po prvi su put došli u Spaladium Arenu i nanijeli prvi poraz nakon pet pobjeda splitskom klubu u njegovom novom domu.

Utakmicu je otvorilo "prepucavanje" dvojice Amerikanaca, Dalrona Johnsona sa splitske i Alana Andersona sa zagrebačke strane. Anderson je trpao izvana, Johnson iznutra, a prvi Johnsonov suigrač koji se ubiljžeio u listu strijelaca bio je Gordon u 8. minuti. Od 8:8 Cibona je serijom od 9:0 otišla na 8:17 i prvu četvrtinu zaključila s 10 poena prednosti.

Ukić i Lončar na tribinama

Peti splitski košarkaš koji je završio u NBA ligi i trenutno jedini hrvatski predstavnik u najjačoj ligi svijeta, Roko Ukić, gledao je susret između Splita CO i Cibone u Spaladium Areni. S njim u društvu bio je i drugi splitski reprezentativac, Krešimir Lončar, član ruskog Unics Kazana.

U drugoj četvrtini Cibona je još pojačala ritam i otišla na 20:36 u 15. minuti. Serija Stipanovićevih promašaja s linije slobodnih bacanja potopila je napadačke ambicije "žutih". Kad je splitski kapetan pogodio prvo bacanje (od šest izvedenih u nizu), stigla je i serija od 8:0, kojom su se domaćini koliko-toliko održali u priključku. Na poluvrijeme se otišlo s 31:38.

Prišuljali su se Splićani do 41:44 u 25. minuti, no Anderson je u dva uzastopna napada obranio prednost Cibone. Zanimljivo je da je splitski Amerikanac Shannon svoj prvi i jedini poen postigao tek u 29. minuti.

U posljednjoj četvrtini Stipanović je nastavio "cirkus" sa linije slobodnih bacanja, jednom je prigodom promašio cijeli obruč. Zagrepčani su ga redovno faulirali i tako zabavljali oko 2.500 nazočnih gledatelja. 12 puta je bio na crti splitski kapetan, pogodio je samo triput.

Probudio se i Gordon u splitskim redovima, ali Cibona nije dozvoljavala da Split dođe ispod -7. Dvije minute prije kraja isključen je Prkačin zbog grubog prekršaja na Stipanoviću, a jedinu pravu brigu "vukovima" je i dalje zadavao Johnson.

Minutu i pol prije kraja semafor je pokazivao 60:65, a jednu dvojbenu loptu suci su presudili u korist Cibone. Sa linije slobodnih bacanja "vukovi" su mirno priveli utakmicu kraju i potpuno zasluženo ubilježili šestu pobjedu u sedam utakmica Lige za prvaka.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!