Nogomet

Po naslov!

Tomislav Globan, Borna Rupnik • nedjelja, 17.05.2009.
Po naslov!
Foto: Davor Sajko

Večernja utakmica 31. kola hrvatskog nogometnog prvenstva mogla bi potvrditi Dinamovu obranu naslova prvaka. S druge strane terena stajat će Slaven Belupo, nekadašnji klub sadašnjeg vođe maksimirske svlačionice, Krunoslava Jurčića, koji se silno želi titulom okruniti već ove nedjelje...

Uz pretpostavku da će Hajduk u poslijepodnevnom terminu na svom travnjaku svladati Šibenik, Dinamo će protiv koprivničkog prvoligaša jurnuti po bodove koji bi mu osigurali četvrti uzastopni trofej namijenjen najboljoj momčadi u Hrvatskoj. Zadatak nije lagan, ali Dinamo je u velikom naletu forme i sve bi osim tri boda na kontu zagrebačkog kluba ipak bilo iznenađenje.

Slaven Belupo već je jednom ozbiljno zagorčao život Dinamu, kada ga je pobjedom u Koprivnici poslao u tadašnju famoznu ligu za ostanak, a može li ovoga puta upropastiti već spremnu proslavu, ostaje za vidjeti. Kao trećeplasirana momčad na tablici sigurno izazivaju poštovanje, što priznaje i trener Krunoslav Jurčić, a osim toga imaju i bolji ovosezonski međusobni skor.

U rujnu je, naime, Slaven na domaćem terenu iskoristio Dinamov pad i slavio rezultatom 2:0, dok je Dinamo uzvratio minimalnom pobjedom na Maksimiru, u vrlo teškom trenutku - samo tjedan dana nakon proljetnog poraza na Poljudu. Tada je strijelac pobjedonosnog pogotka bio Sammir, a susret je obilježio i start Kaje Rogulja na Mariju Mandžukiću.

Međutim, neusporedivo pozitivniji ugođaj u Dinamovoj svlačionici, kao i euforija u središtu Zagreba, daju naslutiti da će biti vrlo teško stati na kraj Dinamovom pohodu prema naslovu. "Imaju jaki vezni red, ali moramo prepoznati njihove slabosti. Budemo li mi dobri, neće mnogo toga ovisiti o njima", rekao je Krunoslav Jurčić u najavi ovog ogleda.

Prvi sastav Plavih mogao bi biti malo ispremiješan jer Dinamov strateg razmišlja o odmaranju nekih prvotimaca, a još uvijek nije poznato hoće li Robert Kovač i Miroslav Slepička biti spremni za nastup. Od ozljede se konačno oporavio i argentinski veznjak Adrian Calello te ravnopravno konkurira za poziciju stražnjeg veznog igrača s Ivicom Vrdoljakom i Matiasom Chagom. "Svi žele igrati, neovisno o problemima", radosno je naglasio Jurčić. Pedro Morales i Ante Tomić ipak su izvan stroja.

Najveći adut u plavom dresu svakako je raspoloženi Mario Mandžukić, koji igra ponajbolji nogomet u karijeri, a za razliku od početka proljeća, i ostatak momčadi ulijeva povjerenje. Posebno veseli i podatak da se u prvu jedanaestoricu probijaju i mladići iz Dinamove škole, koji bi i protiv Slavena mogli dobiti značajnu minutažu te tako odigrati važnu ulogu u, nadaju se svi simpatizeri plave boje, posljednjem koraku prema obrani najvažnijeg hrvatskog trofeja.

S druge strane, preokretom i pobjedom nad Zagrebom u prošlom kolu, Slaven Belupo je praktički osigurao Europu sljedećeg ljeta. Farmaceuti stoga mogu mirni u Maksimir gdje će pokušati "uznemiriti duhove". Većina igrača Slavena nikada nije igrala pred 40.000 navijača pa će nedjeljni ogled s Modrima biti veliko iskustvo za Slavenovu mladost.

"Uvažavajući da je Dinamo apsolutni favorit te aktualni i vjerojatno budući prvak, naša sportska obveza i sportsko pravo je u 90 minuta ostvariti što bolju igru. Na startu nam ambicija mora biti da pokušamo pobijediti, a za nas je dobar i zadovoljavajući rezultat ostati neporažen", izjavio je trener Mile Petković za portal koprivnica.net.

Farmaceuti u metropolu stižu značajno oslabljeni jer im nedostaju trojica vrlo važnih prvotimaca. Najbolji strijelac kluba Bojan Vručina prikupio je tri žuta kartona, a isto se dogodilo i kapetanu Daliboru Poldrugaču (bivšem igraču Dinama) te desnom bočnom Vedranu Puriću. U momčad se vraća Dino Kresinger koji je pod tjednom bio pucački raspoložen te je niželigašu Brestovcu utrpao sedam golova u 14:0 pobjedi Slavena.

Slobodan ulaz na maksimirski stadion samo će doprinijeti sjajnoj atmosferi - ulaznice su vrlo rijetka i tražena roba - a za gledatelje će biti otvorene sve tribine. Sudac utakmice je Domagoj Ljubičić iz Osijeka.

1. HNL, 31. kolo, 20:00h:
Dinamo - Slaven Belupo

Dinamo: Butina - Hrgović, Bišćan, Barbarić, Lovren - Sammir, Calello, Badelj, Tomečak - Mandžukić, Sivonjić

Slaven Belupo: Rodić - Kokalović, Rogulj, Lapić, Maras - Gregurina, Posavec, Bilen, Jajalo - Jurić, Kresinger.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

31. kolo

Osijek1:2Rijeka
Cibalia2:1Varaždin
Inter-Zaprešić2:2Zadar
Zagreb0:0Sesvete
Hajduk2:0Šibenik
Dinamo2:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!