Nogomet

Messi i Ronaldo: Čarobnjaci s loptom

Vid Horvat • utorak, 26.05.2009.
Messi i Ronaldo: Čarobnjaci s loptom
Foto: EPA

Vrhunski majstori lopte, čarobnjaci zbog kojih se odlazi na stadione i planetarno popularne zvijezde svjetskog nogometa. Protivničkim navijačima su omraženi, domaćoj publici bogovi, a svi veliki fanovi nogometa ih poštuju. Ove godine samo dvojica privlače takvu pozornost, fenomenalni Portugalac - Cristiano Ronaldo, i argentinski dragulj - Lionel Messi...

Definitivno pravi velemajstori, igrači kojima se prilagođavaju protivničke obrane, a suparnički treneri zbog njih imaju prave noćne more. Obojica su glavne uzdanice u svojem klubu i reprezentaciji. Svojim fantastičnim potezima i golovima rade razliku na terenu, donose ključne pobjede i naslove, a sada ih očekuje izravni okršaj 27. svibnja u finalu Lige prvaka. Jedan protiv drugog, motivirani, poletni i u punom naponu snage.

Možda najbolji trenutak, u idealnoj utakmici, s velikim ulogom, da saznamo tko je bolji. Cristiano Ronaldo već je proglašen najboljim svjetskim nogometašem u 2008. godini, a Lionel Messi završio je tu godinu kao drugi po izboru Fife. Argentinac je mlađi dvije godine i njegovu pravu eksploziju tek očekujemo. No, idemo redom, stariji imaju prednost.

Cristiano Ronaldo

CRISTIANO RONALDO 2008./2009.

Premier liga:

33 nastupa, 18 pogodaka

FA kup:

2 nastupa, 1 pogodak

Carling kup:

4 nastupa, 1 pogodak

Liga Prvaka:

11 nastupa, 4 pogotka

Krilni napadač portugalske reprezentacije stigao je u Manchester United 2003. godine, iz lisabonskog Sportinga, za malo više od 12 milijuna funti te je ubrzo opravdao uloženi novac. Kada se pojavio na Old Traffordu želio je dres s brojem 28, no ubrzo mu je legendarni Škot dodijelio sedmicu. Isti onaj broj koji su prije njega nosili samo velikani poput Georgea Besta, Erica Cantone, Bryana Robsona i Davida Beckhama.

S 18 godina preuzeti dres koji donosi pritisak od prve sezone, znači samo jedno, brzo će se saznati koliko je stvarno dobar. Ronaldo je zablistao u punom sjaju, nakon kratkog vremena postaje jedan od najboljih mladih igrača na svijetu. Krajem 2006. (studeni i prosinac) dvaput za redom proglašen je igračem mjeseca u Premiershipu, što je prije njega uspjelo samo Bergkampu i Fowleru.

Ronaldov gol Portu

Poslije toga slijedi nezamislivi uspon, u sezoni 06/07 dobio je enorman broj individualnih priznanja. Najbolji nogometaš godine po izboru igrača i navijača, najbolji mladi nogometaš godine te član prve jedanaestorice prvenstva, samo su dio postignuća. Već tada bio je među prvom trojicom na svijetu, iza Kake i Messija.

Lionel Messi

LIONEL MESSI 2008./2009.

La Liga:

31 nastup, 23 pogotka, 11 asistencija

Copa del Rey:

8 nastupa, 6 pogodaka, 1 asistencija

Liga prvaka:

11 nastupa, 8 pogodaka, 5 asistencija

Vrhunac karijere doživio je 2008. godine, kada postaje najbolji svjetski nogometaš u izboru Fife i France Footballa. U toj sezoni zabio je 42 pogotka kao krilni igrač i time skoro sustigao klupski rekord Denisa Lawa (63/64, 46 golova). Osvojio je "Zlatnu kopačku" kao najbolji europski strijelac te prestigao legendarnog Besta (32 gola u sezoni 67/68), zadnjeg igrača Crvenih vragova kojem je to pošlo za rukom - 1968.

S klubom je osvojio gotovo sve (Premiership, FA Kup, Ligu prvaka, Liga Kup i Svjetsko klupsko prvenstvo), a ove sezone ima priliku ponoviti većinu toga. Već sada ga uspoređuju s legendom britanskog nogometa, Georgeom Bestom, a dovoljno je spomenuti rečenicu nizozemskog virtuoza: "Ronaldo je bolji od Georgea Besta i Denisa Lawa", izjavio je Johan Cruyff.

Argentinski dragulj imao je nešto drukčiji životni put. Uspio je najviše zahvaljujući Barceloni ili da točnije kažemo Carlesu Rexachu. Sportski direktor Barce prvi je zamijetio omalenog Argentinca i među najzaslužnijima je za njegovo dovođenje na Camp Nou. Nije sve bilo tako jednostavno, Lionel Messi od rođenja je imao tešku bolest, poremećaj u hormonima rasta.

Matični klub bio mu je Newell's Old Boys, a poslije interes za njega pokazuje River Plate, ali oni nisu bili u mogućnosti plaćati skupo liječenje (1500 dolara na mjesec) pa se u priču uključila Barca. Tako je Argentinac 2000. s obitelji preselio u glavni grad Katalonije. Za prvu momčad debitirao je u sezoni 04/05 sa 16 godina i 145 dana, što je bio novi rekord Primere, a nešto kasnije zabio je prvi pogodak kao najmlađi igrač u povijesti lige (17 godina, deset mjeseci i i sedam dana).

Triput je biran za najboljeg mladog nogometaša u izboru Fife (05/06, 06/07 i 07/08), a postao je i najmlađi reprezentativac Argentine koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu (2006.). Njegova kvaliteta, sjajan uspon i nogometno znanje uspoređuju s legendarnim Diegom Maradonom, a biti u tom rangu govori više od riječi.

Messi uništava Real

Umijeće baratanja s loptom i lakoća s kojom prelazi protivničke igrače spada u pravu čaroliju. Prošle godine proglašen je drugim najboljim igračem na svijetu, odmah iza Ronalda, a bogatoj karijeri dodao je i zlatnu medalju s OI-a. Njegovo vrijeme tek dolazi, odlaskom Ronaldinha u Milan postao je najveća zvijezda kluba te dobio veliko povjerenje Guardiole.

Svoju kvalitetu pokazuje u najvećim utakmicama, a među onima za pamćenje sigurno je "El Clasico" iz sezone 06/07, kada je u remiju 3:3 postigao hat-trick za svoju momčad. Ove sezone najbolji je strijelac Lige prvaka s osam pogodaka, a tome je pridodao 23 gola u prvenstvu te bi osvajanjem naslova prvaka Europe ostvario najbolju sezonu u karijeri.

Ronaldo je odveo Crvene vragove drugu godinu za redom do finala Lige prvaka, postigao je prekrasni pogodak u četvrtfinalu protiv Porta, što se kasnije pokazalo ključnim. S druge strane, Messi je u izvrsnoj formi, djeluje nezadrživo i pitanje je može li ga itko zaustaviti kada se sjuri prema golu. Portugalska desnica, velika fizička moć i slobodni udarac protiv argentinske ljevice, izvanrednog driblinga i osvajanja prostora.

Finale u srijedu će nam ponuditi pravi spektakl i poslasticu da gledamo ova dva igrača jedan nasuprot drugog. Oboje su istinski nogometni znalci, ali u Rimu će samo jedan izaći kao pobjednik. Tko je bolji? Prosudite sami ili pričekajte da dobijemo pobjednika i najboljeg igrača finala...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!