Nogomet

Za ugled, prestiž i statistiku

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • nedjelja, 31.05.2009.
Za ugled, prestiž i statistiku
Foto: Bruno Karadža

Šokantna utakmica u finalu kupa u četvrtak bila je sjajna uvertira u večerašnji završni čin HNL-a. Hajduk i Dinamo na Poljudu će odmjeriti snage po peti put ove sezone, a Splićani u četvrtoj pobjedi protiv najvećeg rivala traže bar malo zadovoljštine za izgubljena oba trofeja...

Drugi ogled Hajduka i Dinama na Poljudu u razmaku od tri dana sigurno će biti manje uzbudljiv od onoga što smo gledali u četvrtak. Nakon što su dostigli Dinamovu prednost od 3:0 u 90 minuta, Splićani nisu imali dovoljno koncentracije tijekom izvođenja jedanaesteraca i na kraju nisu veliku predstavu okrunili trofejem.

Stoga je Hajdukovcima ostalo tek - pobijediti Dinamo još jednom. Barem malo zadovoljštine dalo bi to splitskom klubu, čiji su igrači ove sezone triput pobijedili Dinamo bez da su primili gol, no to im na kraju nije donijelo ni jedan trofej.

"Iako nema rezultatskog imperativa, neće to biti prijateljska utakmica jer svaki susret Hajduka i Dinama je značajan. Želimo završiti sezonu s dvije pobjede protiv zagrebačke momčadi i tako se oprostiti od naših sjajnih navijača", najavio je Hajdukov trener Ante Miše.

Miše će na teren izvesti najbolju moguću jedanaestoricu, ali to ipak neće biti ona ista momčad koja je gotovo kreirala senzaciju u četvrtak. Marijan Buljat i Kalinić su ozlijeđeni, a neizvjestan je nastup Andrića i Šerića. Liječnička služba pokušava osposobiti Nikolu Kalinića za vjerojatni oproštajni nastup pred splitskom publikom (među brojnim skautima bit će i delegacija Bešiktaša koji je spreman pokrenuti pregovore), no vjerojatnije je da klub neće riskirati neku težu ozljedu koja bi zakomplicirala priljev očekivanih milijuna od prodaje svojeg najvrjednijeg eksponata.

"Idemo u Split popraviti narušeni dojam", najavio je Dinamov trener Krunoslav Jurčić dan prije utakmice. Oslobođen bilo kakvog rezultatskog pritiska i s titulom prvaka u džepu, Plavi uistinu na Poljud stižu isprati pomalo neugodan okus nakon visokog poraza u četvrtak, koji ih ipak nije koštao dvostruke krune.

Više je razloga iz kojih će Dinamo protiv Hajduka željeti ubilježiti pozitivan rezultat. Osim što utakmica protiv vječnih rivala uvijek nosi poseban natjecateljski naboj, u Maksimiru sigurno ne žele završiti pobjedničku sezonu s četiri poraza u izravnih okršajima s prvim konkurentom za trofeje, a ujedno se traži dobra atmosfera za vrijeme ljetne stanke, koja je nužna radi što kvalitetnijih priprema prije novih europskih izazova.

Jurčić će zato utrošiti dosta energije kako bi motivirao svoje igrače. "Dajem sve od sebe kako bismo se što bolje pripremili", naglasio je, ali na novi put u Split kreće s novim problemima oko igračkog kadra. Naime, uz već unaprijed otpisane Roberta Kovača, Luisa Ibaneza, Miroslava Slepičku i Antu Tomića, s ozljedama se poslije uzvratne utakmice finala Kupa muče Igor Bišćan, Tomislav Barbarić i Sammir.

Njihov je nastup neizvjestan, no Dinamova će liječnička služba pokušati osposobiti barem jednog stopera kako u obrani ne bi nastala prevelika rupa, a Sammira bi po potrebi mogao zamijeniti oporavljeni Pedro Morales. Srećom po Jurčića, u momčad se nakon odrađene kazne žutih kartona vraća Ivica Vrdoljak, a Ivan Tomečak nedjelju dočekuje odmorniji.

T-com 1. HNL, 33. kolo, 20:15h:

Hajduk: Subašić - J.Buljat, Vejić, Maloča, Šerić - Gabrić, Andrić, Skoko, Tomasov - Ibričić, Bartolović.

Dinamo: Butina - Etto, Lovren, Bišćan, Hrgović - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Tomečak - Mandžukić, Sivonjić.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

33. kolo

Osijek1:2Slaven Belupo
Cibalia2:1Šibenik
Inter-Zaprešić3:0Rijeka
Sesvete2:1Varaždin
Zagreb3:1Zadar
Hajduk2:2Dinamo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!