Nogomet

Bilić: "Runje nas je spasio"

Tomislav Pacak • subota, 05.09.2009.
Bilić: "Runje nas je spasio"
Foto: Davor Sajko

Iako je prošlo tek sat vremena od izuzetno teške, sretne i spretne pobjede nad Bjelorusijom, Slaven Bilić već se "prešaltao" na Englesku. Upisana su izuzetna važna tri boda, a (slab) dojam će se ionako zaboraviti…

Bjelorusija je pala teško, teže od očekivanja vjerojatno većine igrača i 30-ak tisuća navijača na Maksimiru: "Teška pobjeda, najteža do sada u našem mandatu. Izborili smo je borbenošću, ne samo igrača već i publike, zahvaljujem se i jednima i drugima. Navijači su nas fantastično bodrili do zadnjih minuta."

Stručni stožer ipak nije tako iznenađen da s Bjelorusijom nije išlo tako lako kao u Minsku: "Mi smo upozoravali na ovo, da bismo mi kod kuće htjeli odmah zabiti gol, a to ne ide tako. Mi smo ih napadali pojedinačno previsoko, oni su to dobro koristili. U drugom dijelu smo bili dosta zadovoljni, od recimo 55. minute do isključenja Ćorluke, nakon toga smo bili podređeni i stvorili su nam tri-četiri situacije gdje je Runje bio fenomenalan."

Nakon utakmice primijetili smo neobično dug razgovor između Bilića i kolege mu Stangea. O čemu su razgovarala dva trenera? "Komentirali smo utakmicu. Čestitao sam mu, rekao sam mu da smo mi očekivali vrlo teške utakmice s Bjelorusijom. Oni su bili izuzetni večeras, rekao sam mu da očekujem da takvi budu i u srijedu na što je on uzvratio da će biti još bolji."

Junak utakmice svakako je bio Vedran Runje koji je u završnici s tri izvrsne intervencije spasio hrvatska tri boda, a samim time i naše šanse za odlazak na SP. Bilić je naglasio da Runje nije nikome u reprezentativnom krugu iznenađenje:

"On jest bio večeras naš spasitelj; Bjelorusi su nakon isključenja zaslužili dati gol, mi se ne skrivamo od toga. Runje nije nikoga iznenadio, od trenutka kada je došao u reprezentaciju on nas oduševljava na treninzima. On je uz Pletikosu naš najbolji vratar, svake je godine među najboljim vratarima svoje lige. Imao je nesreću da u nekoliko utakmica koje je branio smo primali bezvezne golove, a ne da je on za njih kriv."

Drugi pojedinac koji je večeras bio pod posebnim povećalom je Niko Kranjčar kojem je pripala nezahvalna uloga mijenjanja Luke Modrića. Kako je njegovu predstavu vidio izbornik, i možemo li očekivati Kranjčara u istoj ulozi i u Engleskoj?

"Niko je bio jako dobar, rastrčan, mislim da nikad nije oduzeo ovoliki broj lopti kao večeras iako je on drugačiji tip od Modrića. Mi bez Luke nemamo tu promjenu ritma. Hoće li on igrati tu poziciju ili neku drugu – to je sada prerano govoriti, jer nam se dosta toga poremetilo isključenjem Ćorluke. On je u utakmicu ušao bez kartona, on nam je praktički odigrao sve utakmice. To ima veze i s Kranjčarem."

Bjelorusija je stavljena ad acta, misli se okreću Wembleyju. Štošta je poremetilo isključenje Ćorluke jer je stručni stožer baratao idejom da Čarli odigra na lijevoj strani, a Srna na desnoj. Sada od toga neće biti ništa, pa stožeru predstoje dani (i noći) intenzivnog razmišljanja kojom formacijom se najpametnije suprotstaviti stopostotnim Englezima.

Na Wembley idemo sa šest bodova protiv Bjelorusije što je bio imperativ nakon lipanjskoj remija s Ukrajinom: "Idemo osakaćeni, to nije dobro, bit ćemo pod velikim pritiskom jer nam trebaju bodovi, možda tri, možda jedan, možda nijedan. Čeka nas dijametralno suprotna utakmica od ove večeras. Duboko sam uvjeren da ćemo odigrati odličnu utakmicu i da ćemo imati svoje adute da tamo ostvarimo dobar rezultat."

Po običaju, kada su na red stigli engleski novinari, kraja njihovim pitanjima nije bilo. Može li Hrvatska opet slaviti na Wembleyju?

"Naravno da možemo pobijediti, no ne mogu ja to tvrditi ili najaviti. Dva puta smo pobijedili Englesku, oni su sada u drugačijoj situaciji. Imamo samopouzdanja ; problem je što će nam nedostajati dva ključna igrača, ali imamo odličnu momčad koja uz malo sreće – koju moramo zaslužiti – može pobijediti na Wembleyju."

Bilić je odmahnuo rukom na primjedbe njihovih novinara da bi engleski reprezentativci mogli igrati lošije zbog "ožiljka koji je ostao od prethodne utakmice", a odbacio je i njihove tvrdnje da je taj poraz ostavio duboke posljedice u engleskoj nogometnoj javnosti: "U tom trenutku to je bio veliki udarac, ali vi imate sjajnu ligu i zaboravili ste to za nekoliko tjedana."

A boje li se Englezi Hrvata (dojam je da se svakako boji novinar koji je postavio ta pitanja)? "Mislim da ne. Da, dobili smo dva puta zaredom, ali prošle su dvije godine od tada. Mi to možemo učiniti opet, ali Englezi nas se sigurno neće bojati."

Činjenica je, pak, da su pod Fabijem Capellom drugačija momčad: "Imaju neke prednosti, ali im i neke stvari nedostaju koje inače engleske momčadi imaju. Igraju organiziranije, bolja su momčad nego prije. Naravno da vam neću reći što im nedostaje."

Bilo je to sve od izbornika koji je bio svjestan da Hrvatska nije odigrala dobru utakmicu, ali i da to za Wembley ne mora značiti apsolutno ništa.

Čeka nas potpuno drugačija utakmica, nadajmo se samo s istim ishodom – novom pobjedom Hrvatske!

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!