Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 2. kolo, 01.10.2009, 21:05 h, Temišvar, Dan Paltinisanu, gledatelja: 7.000
Suci: Peter Rasmussen, Martin Wulff, Niels Hog (svi Danska)
Temišvar
Temišvar
0:3(0:1) Dinamo
Milan Badelj 8'
Jorge Sammir 52'
Pedro Morales 59'
Dinamo

Dinamovci sa stilom pokazali vrijednost!

Tomislav Pacak, Marin Vuković • četvrtak, 01.10.2009.
Dinamovci sa stilom pokazali vrijednost!
Foto: EPA

Izvrsna igra Dinamu je u Temišvaru donijela još bolji rezultat – protiv vrlo čvrstog suparnika, hrvatski prvak zaigrao je hrabro i odlučno, nadasve kvalitetno, a plod toga bila je uvjerljiva pobjeda od 3:0 kojom su Modri nadoknadili domaći poraz od Anderlechta i vratili se u igru za europsko proljeće…

Temišvar
Temišvar
Dinamo
29
Costel Pantilimon
2
Eder Bonfim
5
Dan Alexa
6
Nibombe
10
Artavazd Karamyan
11
Arman Karamyan
(do 46')
14
Ioan Mera
18
Gigel Bucur
21
Dorin Goga
23
Claudiu Ionescu
(do 55')
77
Alexandru Curtean
(do 69')
Pričuvni igrači
9
Winston Parks
46'
55
Alexandru Bourceanu
55'
27
Lukaš Magera
69'
Trener
Ioan Ovidiu Sabau
21
Ivica Vrdoljak
24
(do 74')
77
(do 83')
Pričuvni igrači
99
Dimitrios Papadopoulos
74'
Trener
Krunoslav Jurčić

Nakon što su deseci huligana tijekom dana bacali ljagu na ime Dinama i grada Zagreba, nogometaši su se potrudili da se gostovanje u Temišvaru ipak pamti po dobrome. Dinamo je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv suparnika koji je ove sezone izbacio jednog Šahtara iz Lige prvaka, u pravo vrijeme zabio pogotke, znao je i načeti i dokrajčiti protivnika i na kraju je upisao izuzetno vrijedna tri boda. Ne samo zbog situacije u skupini, gdje se Dinamo vratio u igru za prolazak dalje, već i za samopouzdanje momčadi koja više nije bila sigurna pripada li ili ne Europskoj ligi. Kako se protiv Timişoare pokazalo – pripada.

Kruno Jurčić naučio je da s Dinamom ne može igrati defanzivno, pa čak ni kada logika to nalaže, pa je na teren poslao prilično ofenzivan sastav koji je, čini se, iznenadio i Rumunje. Igrački je to bila donekle i očekivana postava (iako je zaigrao Badelj - i to sjajno – a ne Calello), ali je taktički bilo nekoliko promjena - Sivonjić je igrao u samoj špici, a Morales i Sammir zamijenili su pozicije. Poziciju na golu zadržao je Filip Lončarić, a sve skupa ispao je – pun pogodak.

Huligani na sramotu zemlje i grada

Utakmica u Temišvaru imala je i neželjni uvod, no uvod koji je toliko puta viđen, a ovoga puta praktički i najavljen, da je teško mogao nekoga iznenaditi. Osim čini se domaću policiju, mada je utakmica proglašena onom ”visokog rizika”.

Navijači Dinama – ili grupa huligana koji pod tom krinkom na raznim gostovanjima sramote državu i grad iz kojih potječu – ponovno je bila u naslovnim ulogama. Ponovno su građani jednog grada svjedočili njihovom ”pohodu”, obračunima s navijačima domaćih, policijom, Srbima, Mamićem, osiguranjem, više-manje bilo kime tko im se nađe na putu.

Nema dvojbe da će i ovoga puta biti opravdanja, obrazloženja i objašnjenja, priča o provokacijama i ”sačekušama”, nasilnoj policiji i nepripremljenim organizatorima. A vjerojatno je potpuno ”slučajno” da se to uvijek događa istim ljudima.

Teško je nešto novo napisati, kada na gotovo svakom gostovanju Dinama, od Praga preko Udina do evo Temišvara huligani pokušavaju doći u glavnu ulogu. U državi s toliko problema, ovo je samo jedan od onih kojima je potrebno rješenje...

Ignorirajući situaciju na tribinama, koja se, istina, smirila nakon početka utakmice, dinamovci su izvrsno krenuli u utakmicu, a ovoga puta ”potrefilo” im se da uz mali dodir sreće dođu i do ranog pogotka koji im je mnogo značio za samopouzdanje, a i koji je usmjerio utakmicu na Dinamov mlin.

Igrala se osma minuta, Ilija Sivonjić napravio je nered po desnoj strani, obrana Timişoare loše je izbila loptu do Badelja čiji udarac sa 16 metara malo skreće Etto, dovoljno da lopta uđe u gol za 0:1 i tako odmah u startu ”rashladi” Rumunje i Dinamu otvori malo veći prostor protiv uobičajeno defanzivnog domaćina.

Na krilima ranog vodstva, Modri (u zlatnim dresovima) su složili još dvije kvalitetne šanse. Prvo je Sivonjić ”bombom” s vrha šesnaesterca isprobao reflekse Costela Pantilimona koji su, kako se pokazalo, izvrsni. Potom je Sammir vrlo lijepo prošao, dao oštru loptu na drugu vratnicu gdje za malo kasni Sivonjić.

Domaćin nije bio neopasan, a prvi puta je ozbiljnije zaprijetio u 19. minuti. Na jedan slobodan udarac reagirao je Mandžukić, no Lončarić najavljuje veliki dan refleksnom obranom. Na drugoj strani je briljantnom reakcijom uzvratio Pantilimon, odbivši u korner izvanredan Badeljev udarac sa 17-18 metara.

Kako je poluvrijeme odmicalo kraju, Timişoara je preuzimala inicijativu, mada je bilo očito da su Rumunji puno opasniji kroz kontre i duge lopte nego kroz kontinuirani napad.

Tako je u 25. minuti obrani pobjegao opasni Bucur, no Robert Kovač u posljedni trenutak sjajnim startom spašava Lončarića. Sedam minuta kasnije ni Kovač nije stigao Gogu koji je krenuo sam prema Dinamovom vrataru, ali Lončarić izvrsnom obranom zahvaljuje Kruni Jurčiću na povjerenju.

Dinamo je do odmora uspio zadržati prednost, da bi onda u drugom dijelu zaigrao još bolje, odlučno, ofenzivno i hrabro, pokazavši da definitivno pripada ovom rangu natjecanja.

U 52. minuti Zagrepčani su udvostručili vodstvo i to nakon krasne akcije. Niz dodavanja okončali su asistent s lijeve strane, Badelj, te s desetak metara precizni realizator, Sammir.

Taj pogodak kao da je nokautirao ”Poli”, a kako se Dinamo nije povukao braneći rezultat, ne čudi što su prilike uglavnom stvarali gosti. U 54. minuti još jednom je dobro potegnuo polukontru Sammir, odigrao desno za Moralesa koji puca preko gola.

Čileanac je iz te situacije štošta naučio, jer je već tri minute kasnije u gotovo istovjetnim okolnostima postigao pogodak. Sjurio se po desnoj strani, ušao u šesnaesterac i naciljao suprotni donji kut za velikih Dinamovih 3:0. Bilo je očito na licima dinamovaca koliko im je značajna pobjeda, kojoj su se tim pogotkom približili na milimetar.

Jurčićeve taktičke varijante malo je poremetila ozljeda Cufrea kojeg je zamijenio Barbarić (Lovren otišao na Cufreovu poziciju), no kako je vezna linija vrlo dobro kontrolirala loptu i igru, obrana nije bila pod velikim pritiskom. Timişoara se našla u situaciji u kakvoj ne zna igrati; kontre i polukontre uz jaki defanzivni blok više nisu bili rješenje za razigrani Dinamo.

Dinamo je čak iznenađujuće lako održavao prednost, ne dopuštajući Rumunjima da zaprijete ozbiljnije Lončariću. Štoviše, Dinamo je mogao upisati i uvjerljiviju pobjedu, bilo je nekoliko opasnih kontri i udaraca (Moralesov volej koji je zaustavio odlični domaći vratar), no ovih 3:0 zadovoljilo je sve stanovnike Maksimirske 128 i one kojima je modra boja u srcu.

To sigurno nisu oni koji su radili nerede u Temišvaru…

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Anderlecht1:1Ajax
Temišvar0:3Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!