Nogomet

"Za ovo su svi zaslužni"

Nikola Movrić • četvrtak, 19.11.2009.
"Za ovo su svi zaslužni"
Foto: EPA

"Sanjamo! Svi su zaslužni za ovaj uspjeh! Od prvog do zadnjeg igrača, od prvog do zadnjeg navijača!", bila je prva reakcija Zlatka Dediča, strijelca jedinog zgoditka, zlatnog za Sloveniju, kojim su Slovenci pobijedili veliku Rusiju i tako se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi iduće godine.

Njegov reprezentativni kolega Bojan Jokič obavio je velik dio posla u obrani. "Željeli smo pobjedu više nego protivnik. Čitava Slovenija bila je danas uz nas i uspjelo nam je! U gostima smo ipak drugačije igrali jer je trebalo paziti na rezultat, ali smo zato na domaćem terenu imali samo jedan cilj. Za publiku smo mogli zabiti još koji gol!", bile su njegove prve misli nakon utakmice.

Veselog raspoloženja bio je i predsjednik Nogometnog saveza Slovenije Ivan Simič koji je u nekoliko rečenica iznio svoje mišljenje: "To je nogomet - napravili smo ovo što jesmo, ostali smo bez glasa! Hvala svim navijačima koji su bili u Poljskoj, Češkoj, Sjevernoj Irskoj, Slovačkoj i San Marinu."

Nema dvojbe da će to ponovno biti velika promocija za Sloveniju i slovenski nogomet: "Ovaj velik uspjeh znači veliku promociju za Sloveniju, kao i za same igrače i nogometni savez. Sutra je novi dan i proučit ćemo što nam sve to donosi. Idemo trijezno dalje."

Da je ovo bio veliki udarac za čitavi ruski nogomet govori činjenica kako se na konferenciji za novinare nije pojavio ruski izbornik Guus Hiddink, koji je skupa s cijelom reprezentacijom odmah nakon utakmice odjurio u hotel. Čemu takvo ponašanje jednog od najvećih nogometnih stručnjaka nije poznato. No, zato su se kolege novinari malo našalili na račun njegova prezimena – "Hiddink is hiding".

Ali je zato znatno boljeg raspoloženja bio njegov današnji suparnik, slovenski izbornik Matjaž Kek, koji nije štedio na riječima na novinarskoj konferenciji. "Ostvarili su nam se naši snovi i naš cilj. Prezadovoljni smo da smo svim slovenskim navijačima dali neko veselje i radost u teškim vremenima. Samu priču smo započeli teško, ali smo je završili sretno. Svoju smo priču ispisali za Sloveniju, za sve koji su vjerovali u nas, pa i za one koji su nas kritizirali jer su baš oni upalili iskru za još veću želju da uspijemo. Sad su tu novi dečki nakon zlatne generacije koja je uspjela izboriti nastup na SP 2002. i koja je bila neka energija za sve nas te nam dala nadu da i mala Slovenija može uspjeti. Novi dečki koji su ostavili srce za Sloveniju i slovenski dres."

Jedan od ruskih novinara upitao ga je kako je moguće da u najjačoj ligi na svijetu Aršavina gotovo ne mogu zaustaviti, a obrana Slovenije to je obavila uspješno, na što mu je slovenski izbornik odgovorio: "Ja imam svoju filozofiju i nju su prihvatili igrači. Ne zanimaju me pojedinci nego momčad. Nijedan igrač u Rusiji nije toliko bitan da smo se morali njemu prilagoditi. U obrani svi znaju što moraju raditi i tako se mogu suprostaviti svim igračima na svijetu. Nama je u mislima bilo bitno samo kako pobjediti Rusiju."

Na kraju je Matjaž Kek istaknuo kako se s Hiddinkom još nije vidio, pa mu tako kolega na ruskoj klupi nije čestitao. Zaželio se čestitke, jer kako i sam kaže – zaslužio je! No, Hiddink i ruska reprezentacija bili su brzi na odlasku...

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 14:13
    Konačno se vidi, da i male (ponekima)nesimpatične države mogu da naprave veliko. A ima ovde i jedan vic: Pita hrvatski carinik Slovenca: kamo čete? Pa u Južnu Afriku. Pa valjda če biti bolja vremena i za hrvatsku reprezentaciju, oni do 21 su več počeli... Puno pozdrava.
    Obrisan korisnik