Dodatne kvalifikacije za SP 2010., 18.11.2009, 20:45 h
Slovenija
Slovenija 1:0 Rusija
Rusija

Slovenci preko Rusa do Afrike!

Matej Milanović • srijeda, 18.11.2009.
Slovenci preko Rusa do Afrike!
Foto: EPA

Jedan pogodak Zlatka Dediča odlučio je razigravanje Slovenaca i Rusa za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Napadač Bochuma je odlučujući gol za odlazak u Južnu Afriku zabio krajem prvog dijela. Rusima se tako osvetio pogodak kojeg su primili pri kraju utakmice u Moskvi.

Slovenci su na uzvrat u Mariboru došli puni nade nakon gola Nejca Pečnika pri samom kraju moskovske utakmice. Domaći su dobro otvorili dvoboj s nekoliko lijepih prilika. Prvo se Milivoje Novakovič nije dobro snašao pred gostujućim golmanom, a potom su si Rusi skoro sami zabili gol. Nakon početnih minuta kontrolu utakmice je preuzela Rusija.

Pred sam kraj poluvremena, kada se činilo da će se na odmor otići bez pogodaka dogodio se trenutak koji je odlučio ne samo utakmicu već i cjelokupni kvalifikacijski dvoboj.

U 44. minuti Valter Birsa je ubacio s desne strane, a u šesnaestercu je najbolje reagirao Zlatko Dedič koji je preduhitrio svog čuvara i svladao Igora Akinfejeva za vodtvo Slovenije.

U nastavku se ništa bitnije nije dogodilo do 67. minute kada je Aleksandr Keržakov uklizio u slovenskog golmana Samira Handanoviča i udario ga nogom dok su obojica bila na zemlji, a Handanovič je reagirao i udario Rusa. Norveški sudac Terje Hauge dao je žuti karton domaćem vrataru, a Keržakova je isključio.

Iako su ostali s igračem manje, Rusi su nakon toga zaigrali bolje i imali nekoliko prilika, no Handanovič je bio spreman u svim prilikama. U 92. minuti isključen je i Jurij Žirkov, a svega minutu kasnije u jako dobroj poziciji našao se Vasilij Berezuckij. Ušao je u kazneni prostor malo iz kosa.

Mogao je birati da li uputiti težak udarac, ili pokušati ubacivanje koje bi u slučaju uspjeha gotovo sigurno rezultiralo pogotkom. Nažalost po goste Berezuckij je loptu poslao visoko iznad prečke i propustio posljednju priliku gostiju da opravdaju ulogu favorita u dvoboju sa Slovenijom.

Slovenci osim Dediču moraju biti zahvalni i Pečniku koji im je kasnim pogotkom u Moskvi omogućio da minimalnom pobjedom u Mariboru izbore drugo Svjetsko prvenstvo u svojoj povijesti, prvo nakon nastupa u Južnoj Koreji 2002. godine. Rusima pak ostaje žal što protiv kvalitetno slabije momčadi nisu pokazali sve što su trebali, a posebno će žaliti upravo za onim pogotkom Pečnika koji se u konačnici pokazao kobnim.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy19.11.2009. u 09:55
    a super sad uz englesku imam jos jednu repku protiv koje cu navijati
    danchy