Dodatne kvalifikacije za SP 2010., 18.11.2009, 20:45 h
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina 0:1 Portugal
Portugal

Queiroz nadmudrio Ćiru

Antonija Pavlić • srijeda, 18.11.2009.
Queiroz nadmudrio Ćiru
Foto: EPA

Nogometna euforija u BiH okončana je porazom u uzvratnoj utakmici dokvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Zmajevi su svladani identičnim rezultatom iz prve utakmice prošloga tjedna, a put u Južnu Afriku time je zasluženo pripao izabranicima Carlosa Queiroza.

Usprkos velikim nadanjima, bombastičnim najavama i podršci gotovo 18.000 ljudi na tribinama Bilinog polja reprezentativci Bosne i Hercegovine nisu uspjeli izboriti put u Južnu Afriku sljedeće godine. Nacionalna vrsta Portugala i u Zenici je bila bolja s 1:0, te tako potpuno zasluženo izborila nastup na SP-u.

Prvu polupriliku u susretu kreirali su u 5. minuti Portugalci. Nakon kornera s lijeve strane glavom je pucao Tiago, no bosanskohercegovački vratar bio je na mjestu. Nedugo nakon toga prvi puta zaprijetila je i BiH. Ibišević je probio lijevu stranu i pokušao u sredini na pet metara uposliti nečuvanog Medunjanina, no u posljednji tren netko od portugalskih braniča spriječio je to dodavanje.

Najizgledniju, praktički stopostotnu prigodu propustili su pak izabranici Carlosa Queiroza u 25. minuti. Medunjanin je zakasnio u izlasku iz svog šesnaesterca i tako upropastio postavljeno zaleđe, što su za nesmetano dodavanje unutar kaznenog prostora domaćina iskoristili Nene i Meireles; potonjem je, ipak, udarac uspio ukrotiti vratar BB Istanbula.

Osim toga, u prvih 45 minuta nismo mogli svjedočiti osobito lijepoj igri - Portugalci su pokušali smireno graditi akcije i na taj način doprijeti do Hasagića, dok su se "zmajevi" uglavnom orijentirali na preskakanje igre i pokušaje upošljavanja Džeke i Ibiševića dugim loptama.

S gotovo istom strategijom tako su ušli i u nastavak utakmice; Ćiro Blažević konačno je bacio sve karte u napad, u svlačionici ostavio Medunjanina i na poziciju trećeg napadača uveo Zlatana Muslimovića, krenuvši u posljednji pokušaj juriša prema vratima Eduarda.

No, čak i usprkos tome, najizglednije prilike stvarali su gostujući nogometaši. U 49. minuti ponovno je pomutnju u obrani BiH stvorio raspoloženi Nene, izborio se za loptu na svega pet metara od Hasagića, no još je jednom sjajno reagirao 29-godišnji vratar.

Riskantnost i pomanjkanje igrača u zadnjoj liniji BiH ipak su Portugalci kaznili u 57. minuti. Nene je s ruba kaznenog prostora sjajno na drugoj strani učio potpuno samog Meirelesa, koji je pak rutinirano pogodio sam lijevi donji kut Hasagićeva gola.

Desetak minuta trebalo je nakon toga reprezentativcima BiH da se priberu i nastave igrati, a u tom periodu mogli su Portugalci i zapečatiti utakmicu. Dobre prigode imali su Nene, Meireles i Carvalho, no povećanja vodstva koštala ih je prije svega nepreciznost.

Jedanaest minuta prije isteka 90. dva žuta kartona zbog prigovora nekako je uspio zaraditi Salihović, i time je ambicije BiH - ako se netko tada više uopće i nadao - potpuno srušio.

U 82. minuti posljednju, odličnu priliku za počasni pogodak propustio je Edin Džeko. Sjajno je primio jednu duboku loptu i "zavrtio" Carvalha, no pucao malo pored vratnice već svladanog Eduarda.

Do kraja susreta u Zenici još je jednom svoju mrežu morao spašavati Hasagić, u neugodnoj situaciji fantastično je ukrotio nekoliko vezanih udaraca, i time se definitivno potvrdio kao prvo ime BiH u oba dvoboja dokvalifikacija.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy19.11.2009. u 09:36
    zasluzena pobjeda portugala, bih u drugoj tekmi nije stvorila ni jednu jedinu pravu priliku i mislim da su svoje sanse prokockali u prvoj utakmici
    danchy
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 08:37
    Drago mi je da su prošli Slovenci, žao mi je što je ispala BiH. Ali s druge strane, bar nas više neće na svim stranicama bombardirati sa Ćirom i njegovim "Zmajevima"... :-) BiH je u Lisabonu odigrala bolje nego sinoć! Ne razumijem zašto ekipa koja ima tako dobre razigravače igra toliko na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 08:16
    Mislim licno i da je BiH Pobjedila sa 2-0 da zbog malih nereda bi bio proglasen rezultat 3-0 za Portugal.Sudije su odradile svoje vec u prvoj utakmicu dodjlivsi 3 zuta kartona odbrambenim igracima Rahimicu Muratovicu i Spahicu ,pored njih trojice u uzvratnom susretu nije jos igrao ni Misimovic sto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2009. u 23:11
    nek su balije otpalee
    Obrisan korisnik