Nogomet

Povijesna prilika Šibenčana

Ivana Strahija, Ivana Jurica • srijeda, 24.03.2010.
Povijesna prilika Šibenčana
Foto: Martina Japundžić

Nogometaši Šibenika prvi put u svojoj povijesti igraju polufinale domaćeg Kupa. Hoće li Šibenčani u dvije utakmice preko Varaždinaca uspjeti dohvatiti toliko željenu Europu ili će po šesti put na europsku scenu momčad iz baroknog grada? Nakon prvog susreta na Šubićevcu znat ćemo tko je barem koračić bliže željenom cilju. No, kako god završilo, za Modre sa Šubićevca riječ je o povijesnim utakmicama.

I dok među navijačima koji su uvjereni da će Šibenik preko Varteksa dohvatiti finale Kupa i izlazak u Europu vlada euforija, u svlačionici šibenskog prvoligaša ni traga tome. Trener Branko Karačić s igračima naglašava kako su šanse podjednake te kako unatoč svim problemima u kojima se Varaždinci nalaze u ovim utakmicama oni ništa ne moraju značiti.

"Došli smo u priliku da uđemo u povijest, u finale Kupa. Ali ne smijemo igrače opterećivati s važnošću utakmice jer tako sigurno razmišljaju i igrači Varteksa. A Kup je natjecanje u kojem uvijek ima iznenađenja. Mi bismo rekli da mi imamo jedan posto više šansi nego Varteks. Na to nas tjeraju rezultati iz dosadašnjeg dijela prvenstva. Međutim, moramo reći i da je Varteks pet puta bio u finalu, ima u Kupu daleko više iskustva od nas i to je njihova prednost. Po našim informacijama, dolaskom novog trenera Toplaka uz lepršavost, tehnički dotjeranu igru, protiv Cibalije su prikazali i agresiju. Na putu su oporavka gdje bi mi već sutra mogli imati problema. Mi znamo što donosi ova utakmica, to je prvo poluvrijeme. Igramo na domaćem terenu, pokušat ćemo doći do rezultata koji će nas zadovoljiti, a to je sigurno svaka pobjeda bez primljenog zgoditka", kaže trener Šibenika Branko Karačić.

Vezane vijesti

Znaju Šibenčani da je, osim postizanja jednog ili više golova, gotovo od presudne važnosti sačuvati vlastitu mrežu netaknutom. Slaže se s tim i domaći čuvar mreže Goran Blažević: "Slažem se s trenerom da bi bilo poželjno da ne primimo gol. Ja na taj način ulazim u svaku utakmicu tako da ova utakmica po ničemu neće biti iznimka. Sigurno da nam se po glava mota značenje utakmice, a ono je veliko. Tim više što pobjeda donosi vjerojatno i izlazak u Europu što je od iznimne važnosti za naš klub i za naše mlađe igrače."

I za ovaj susret Karačić ne može računati na Ivana Medvida zbog loma jednog rebra, pa će na njegovom mjestu od prve minute zaigrati Ivan Elez. Ostatak momčadi je spreman i s nestrpljenjem, ali i s puno samopouzdanja nakon subotnje pobjede na Kantridi očekuje prvi ogled s Varaždincima.

Nesumnjivo je da će Šibenčani imati i veliku potporu s tribina, budući da je riječ o utakmici koju brojne generacije stanovnika Krešimirova grada s nestrpljenjem iščekuju. Ni Varaždinci neće biti bez potpore – najavljen je dolazak 30-ak njihovih navijača.

Na Šibenčane Varaždinci kreću punom snagom, jer je finale Kupa ove sezone jedina šansa Varteksa da ostvari odličan rezultat, s obzirom na trenutnu poziciju na tablici. K tome, polufinala Kupa se Varteks dočepao u potpunosti pregazivši ekipu Slaven Belupa, pa bi šteta bilo kiksati.

Novi Varteksov trener Samir Toplak pokazao je da zna kako doskočiti Cibaliji, no, Šibenik je sasvim drugi par rukava: "Imam u glavi model kao trebamo prilagoditi svoju igru da nam protiv Šibenika bude lakše. Nadam se da ćemo pogoditi", rekao je Toplak, koji ipak nije želio otkriti sastav koji će istrčati protiv Šibenika.

Što se tiče protivnika, Toplak je rekao: "Šibenčani imaju dobru veznu liniju, svaki od njih zna igrati. Veliku plus su Alispahić i Bačelić-Grgić, dok Budiša i Vidić odlično drže svoje pozicije i dobri su stoperi. Naš plan je pokušati se nametnuti u sredini i uhvatiti Zeca u zamku".

Promjena u sastavu bi moglo biti, ali ne velikih, jer je subotnja ekipa sasvim solidno odradila posao. Ukoliko bude izmjena, bit će ih u napadačkom dijelu, jer je već krajnje vrijeme da Varteks da koji gol iz igre. "Dobili smo novo samopouzdanje, a pozitivan rezultat u Šibeniku dao bi nam novi zamah. Moramo iskoristiti ovu pozitivnu atmosferu i znati da se u srijedu igra tek prvo poluvrijeme i da je završnica u Varaždinu", kaže Toplak.

Varaždinci će zbog financijske situacije nakon Šibenika doći nazad u Varaždin, iako se već u subotu moraju vraćati na obalu, pošto gostuju kod Hajduka. Nadaju se ipak da će se u barokni grad vratiti korak bliže finalu.

Prvi polufinalni ogled Šibenika i Varteksa sudit će Igor Pristovnik iz Zagreba, s pomoćnicima Igorom Krmarom i Boškom Vukušićem (također Zagrepčanima).

Kup, prva polufinalna utakmica: Šibenik – Varteks, 16 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.03.2010. u 13:26
    bit ce zanimljivo ako europska natjecanja izbore dinamo,cibalia,šibenik i varteks :)
    Obrisan korisnik