Košarka

Cibona osigurala reprizu

Ivor Krapac • nedjelja, 16.05.2010.
Cibona osigurala reprizu
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone osigurali su prvo mjesto u Ligi za prvaka i nove dvoboje sa Zagrebom CO u polufinalu doigravanja. Cibosi su u gradskom ogledu u Trnskom nadjačali Mrave i time ostvarili cilj nakon ovog dijela natjecanja...

Cibona nije propustila priliku koja joj se otvorila nakon prošlotjedne uvjerljive domaće pobjede Zagreba CO nad Zadrom. Nakon te utakmice, momčadi Velimira Perasovića bila je potrebno slaviti s više od šest razlike u srijedu u Draženovom domu protiv Zadra i ugrabiti bilo kakvu pobjedu u Trnskom, a u nekoliko dana ostvarili su i jedno i drugo, dovršivši posao sa 76:73 u gradskom dvoboju u posljednjem kolu Lige za prvaka.

Cibosi će, tako, u polufinalu u seriji na dvije pobjede ponovno igrati protiv Zagreba, koji je završio na četvrtom mjestu, dok će o drugom finalistu odlučivati Zadar i Cedevita. Cibosi i Zadrani imaju prednost domaćeg parketa u polufinalnim serijama.

Perasovićeva momčad otvorila je utakmicu bolje od Mrava, poenima Vukušića i tricom Udriha za ranih 5:0, no nakon zaostatka od 7:3, domaći su se brzo vratili u igru. Dvije pogreške Jamonta Gordona u ranoj fazi napada, izgubljena lopta i prekršaj, otvorile su momčadi Denisa Bajramovića vrata da serijom od 9:0 okrene na 12:7, uz vodeću ulogu kapetana Simona, koji je do polovice prve četvrtine ubacio dvije trice.

Nakon Zagrebovog preokreta, Cibosi su odgovorili serijom od 7:0 zaključenom Vukušićevom tricom za 14:12, a četvrtina izmjena u vodstvu nastavila se i nakon toga. Mravi su s po tri poena Simona i Andreja Štimca prvo okrenuli na 18:14, da bi Cibona u završnici prve dionice vratila prednost na svoju stranu (20:19), no na prvi dvominutni predah ipak se otišlo s 21:20 za domaću momčad.

U drugoj dionici Cibona je pojačala agresivnost u obrani i uz takav pristup preuzela rezultatsku kontrolu. Glavni junak u napadu u toj četvrtini bio je Lukša Andrić, koji je s dvije trice i ukupno deset poena u drugih deset minuta povukao Cibonu do 38:34 dvije minute do poluvremena, a nakon što mu se s pet poena u kratkom razdoblju pridružio Marko Tomas, prednost Perasovićeve momčadi narasla je do sedam razlike.

Na poluvrijeme se otišlo s nešto manje, 43:37 za Cibose, a rano u trećoj četvrtini gosti su dvicom i tricom Tomasa i košem i dodatnim bacanjem Radoševića na Tomasovu asistenciju povisili na dotad najvećih deset razlike (51:41). No, Mravi su odmah zaustavili vožnju u krivom smjeru serijom od 7:0 za smanjenje na 51:48, nakon koje do kraja četvrtine više nije bilo većeg Ciboninog odvajanja.

U posljednjih deset minuta Mravi su sve do završnice držali priključak, uz vodeću napadačku ulogu Luke Žorića triput smanjivali na samo -2, no važna četiri uzastopna poena Vukušića približila su Cibonu pobjedi odlaskom do 72:66 dvije i pol minute do kraja.

Nakon dva Žorićeva promašaja u kratkom razdoblju i Andrićevih poena za 74:68 samo 50 sekundi do kraja činilo se da su stvari riješene, no napad Perasovićeve momčadi kod tih +6 okončan je Žorićevom blokadom upravo na Andriću, a Štimac je na drugoj strani parketa tricom za 74:71 vratio Mravima malu nadu deset sekundi do kraja. Jedino što je domaćima tada preostalo bio je brzi prekršaj, na crtu slobodnih poslali su Marka Tomasa, a on je zaokružio vlastitu dobru predstavu s pogođena oba za gostujućih +5, što se više nije moglo stići.

Na putu do pobjede u Trnskom Perasovićevu je momčad s 24 poena i četiri asistencije vodio Tomas, dok je Andrić dodao 18 poena i osam skokova, a Vukušić 15 poena i sedam skokova. Jamont Gordon ove nedjelje nije bio pravi, istaknuo se jedino s osam skokova, no dva poena uz 1/8 iz igre i šest izgubljenih lopti bili su veći minus od dobrog skakačkog učinka.

Kruno Simon ubilježio je 22 poena za Mrave, a prvi u pratnji bio je Žorić (18 poena, šest skokova), kojem je najveći problem ove nedjelje bila realizacija slobodnih bacanja (2/8). Općenito, cijela domaća momčad podbacila je u šutu s crte slobodnih, sa samo 4/13, slabih 31 %.

Prva polufinalna utakmica istih protivnika na rasporedu je u srijedu u Draženovom domu.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Cedevita100:83Slavonski Brod
Vrijednosnice Osijek67:68Zabok
Zadar87:71Trogir
Zagreb73:76Cibona
1Cibona 122+264
2Zadar 122+192
3Cedevita 113+205
4Zagreb 95+75
5Zabok 59-112
6Slavonski Brod 410-199
7Trogir 212-198
8Vrijednosnice Osijek 113-227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 18:20
    puštena utakmica!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2010. u 08:16
    zanimljiva utakmica, Zagreb je dobro odigrao ali Žorićeva promašena bacanja koštala su ih pobjede
    Obrisan korisnik