Nogomet

"Messi? Najbolje da mu slomimo nogu"

Maja Giljanović • četvrtak, 17.06.2010.
"Messi? Najbolje da mu slomimo nogu"
Foto: EPA

Soccer City u Johannesburgu u četvrtak će u 13.30 sati ugostiti dvije momčadi koje su u prvom kolu u Skupini B ubilježile pobjede, Argentina je na startu dominirala protiv Nigerije i slavila s mršavih 1:0, a Južne Koreje se poigrala s Grčkom i pobjedom 2:0 preuzela vodstvo u skupini.

U prvom su kolu igrači Diega Maradone Nigeriju pobijedili samo 1:0. Naoko tijesno tim više jer se gol Gabriela Heinzea u šestoj minuti u analizi Fife na koncu ispostavio neregularnim zbog prekršaja Waltera Samuela na Chinedu Obasi u samom začetku akcije, ali u stvarnosti Gaučosi su u svakom pogledu pokazali nadmoć.

15 minuta furioznog nogometa Argentine na startu utakmice najbolje je dosad viđeno na SP-u, Lionel Messi je bio nadahnut, a što su se Nigerijci izvukli s minimalnim porazom mogu zahvaliti samo kolosalnim promašajima u kojima je prednjačio Gonzalo Higuain i izvrsnim obranama svog Vincenta Enyeame.

Maradona je poslije utakmice plastično opisao: "Higuain i Messi su propustili zabiti 60 golova!". Osebujni Maradona je malčicu pretjerao, Argentina je u okvir nigerijskog golmana pucala "samo" 20 puta.

Messi je bio silno željan pokazati naciji da je i Argentini predan kao što je predan Barceloni: "Dugo su me mediji kritizirali da za reprezentaciju ne pružam koliko dajem za Barcelonu, osobno mi kritike ne smetaju, ali moja obitelj ih prima k srcu i zbog njih proživljava teške trenutke. Želim promijeniti dojam koji moji Argentinci imaju o meni, želim da me vole kao što me vole u Barceloni. To mogu samo maksimalno angažiranim pristupom i vrhunskim igrama i to planiram i učiniti".

Igrači Južne Koreje u prvoj su se utakmici našalili s Grčkom (2:0), ali nije im svejedno: "Priznajem da smo malo nervozni, ipak su to neki od najboljih igrača na svijetu. Čast je igrati protiv jednog Messija, poštujemo ga, ali u ulijeva strah u kosti", izjavio je veznjak Nam-Il Kim, a golman Sung-Ryong Jung nelagodu ubija šalom: "Kako zaustaviti Messija? Najbolje da mu slomimo nogu".

Izbornik Huh Jung-Moo ne uklapa se u priču o Korejcima "napunjenih gaća": "Kroz medije se provlači priča o Davidu i Golijatu, ali kao da se zaboravlja kako je u Bibliji ta priča završila i tko je izvukao deblji kraj. Našu šansu vidim odigramo li od prve do posljednje minute čvrsto u obrani".

"Čvrsto i beskompromisno" oduvijek je moto južnokorejskog izbornika. U igračkim danima Jung-Moo je bio svojevrsni Edgar Davids, a 1986. na Svjetskom prvenstvu u Meksiku bivši igrač PSV-a je igrao protiv izvjesne Argentine i stanovitog Maradone. Argentinci su pobijedili 3:1 golovima Valdana (2) i Ruggerija, a Jung-Moo je Maradoni gotovo polomio kosti. Maradona ga je zapamtio: "Tko bi ga zaboravio, za onakve bi prekršaje danas završio u zatvoru, čovjek je promašio sport, on se bavio tae-kwan-doom".

Argentina posljednje četiri utakmice nije primila nijedan gol. U prijateljskim su utakmicama pobijedili Njemačku 1:0, Haiti 4:0 i Kanadu 5:0, slavili su i u subotu protiv Nigerije, Sergio Romero je posljednji put poklekao u veljači u trijumfu protiv Jamajke (2:1), a bivši svjetski prvaci posljednji su put izgubili u rujnu prošle godine u kvalifikacijama za SP protiv Paragvaja (0:1).

Juan Sebastian Veron je lakše ozlijeđen, La Brujita je protiv Nigerije zbog ozljede lista desne noge u 70. minuti napustio travnjak i prepustio poziciju Maxiju Rodriguezu. Maradona protiv Korejaca ne želi riskirati, veznjak Liverpoola ovog će puta startati od prve minute, a Veron ostaje na klupi.

Huh Jung-Moo će na travnjak Soccer Cityja poslati zatvoreniju 4-5-1 formaciju, pretpostavlja se da će jedina špica biti Donk-Gook Lee nakon što se oporavio od ozljede gležnja, bivši igrač Werdera i Middlesbrougha strijelac je 25 golova u 83 nastupa.

Nedovoljno podmazani argentinski stroj u prvoj utakmici nije pokazao sve svoje mogućnosti, a premda se nije upisao u strijelce ponajbolji igrač i pokretačka snaga ponovno je bio Lionel Messi. Omaleni Argentinac i u ovom bi susretu trebao biti glavni džoker Maradonine momčadi i igrač koji će albiceleste povući prema drugom krugu.

Veznjak Manchester Uniteda Ji-Sung Park jedina je istinska zvijezda u reprezentaciji Južne Koreje. Koliko znači svojoj momčadi pokazao je i u uvodnom susretu s Grčkom kada se upisao u strijelce i dao značajan doprinos igri južnokorejske reprezentacije, koja je uz Njemačku u prvome kolu vjerojatno pokazala najviše.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Argentina4:1Južna Koreja
Grčka2:1Nigerija
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8817.06.2010. u 13:05
    Higuain na klupu, a Milito na teren
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 10:50
    Volio bih da danas dobijemo, pa da protiv Grčke vidimo i Ansaldija umjesto Guttiereza na beku, a bilo bi dobro da zaigraju Aguero i Otamendij. Zbog ubrzanja igre, s ovom trojkom u sastavu, Grci bi imati osjećaj da opet igraju s Korejom!
    Obrisan korisnik
  • matbaric17.06.2010. u 10:21
    Argentina danas dobiva, Messi nije imao srece zadnju tekmu, danas zabija.
    matbaric
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 09:04
    korea daje gol...mozda i izvuce bod
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 08:57
    mislim (ali se više nadam) da će Argentinci pro biti bunker, i tako se prometnuti u definitivnog kandidata za naslov
    Obrisan korisnik