Nogomet

Neopterećeno po četvrtfinale

Nikola Vlahović • petak, 25.06.2010.
Neopterećeno po četvrtfinale
Foto: EPA

Nakon utakmica po skupinama, drugi krug Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici otvaraju Urugvaj i Južna Koreja. Obje reprezentacije pokazale su u prvom krugu da mogu biti izrazito opasne, a nakon međusobne utakmice jedni će morati napustiti Južnoafričku Republiku.

Urugvaj je u tri utakmice u skupini pokazao vrlo hrabru igru i kao prvoplasirani iz skupine A plasirao se u drugi krug natjecanja. Izabranici Oscara Tabareza na početku Svjetskog prvenstva odigrali su neriješeno protiv Francuske, a onda su s 3:0 deklasirali Južnoafričku Republiku i u zadnjoj utakmici u skupini minimalno pobijedili Meksiko.

"Svima smo pokazali da smo tvrda momčad koja može igrati protiv svakoga. Napravili smo ono što smo željeli, a mislim da možemo napraviti još i više. Urugvaj je sada težak protivnik za svakoga", rekao je Oscar Tabarez.

Tabarez je odlično pripremio momčad, a nedostatak klasičnog razigravača nadoknadio je Diego Forlan. Sjajni napadač "žrtvovan" je kao polušpica, ali Forlanu to ne smeta jer je u tri utakmice pokazao da je itekako sposoban zaprijetiti protivničkom vrataru iz bilo koje pozicije, a do sada je postigao dva gola. U samom vrhu napada izmjenjuju se Sebastian Abreu i Luis Suarez, koji je postigao pobjednički gol protiv Meksika. Vezni red Urugvaja sastavljen je od igrača koji su neumorni trkači i koji odrade odličan posao, posebno u defenzivnom dijelu. Obranu predvodi vratar Fernando Muslera i kapetan Diego Lugano, a u dosadašnje tri utakmice Urugvaj nije primio niti jedan gol.

Izbornik Urugvaja pokazao se kao dobar taktičar i drži se starog pravila, a to je da se pobjednička momčad ne mijenja. Za susret protiv Južne Koreje, Tabarez nije najavio nikakve promjene u sastavu i na teren će poslati već poznati sastav. Urugvaj se plasirao u drugi krug Svjetskog prvenstva nakon 20 godina čekanja i svi se nadaju da će i nakon ove utakmice i dalje biti sudionici Mundijala. "Mi imamo ono što je potrebno da napredujemo iz utakmice u utakmicu", rekao je Luis Suarez.

S druge strane, Južna Koreja među 16 najboljih momčadi plasirala se s drugog mjesta u skupini B. Najbolju utakmicu u skupini igrači Južne Koreje odigrali su protiv Grčke, koju su lako svladali 2:0. Međutim, onda je došao visoki poraz od Argentine 4:1, a prolaz u drugi krug izborili su u zadnjoj utakmici protiv Nigerije, odigravši 2:2. Izbornik Južne Koreje, Jung-Moo Huh nakon tog uspjeha je rekao: "Cilj nam je bio plasirati se u drugi krug. U tome smo uspjeli i svi igrači znaju koliko je to važno".

"Znamo kako Urugvaj igra, gledali smo njihove utakmice i mogu reći da su vrlo kvalitetni. Njihovi nastupi u grupi bili su odlični i moramo se dobro pripremiti za tu utakmicu. Moramo igrati drugačije nego protiv Argentine", dodao je Ji-Sung Park.

Južna Koreja pokazala se kao ekipa koja je odlično fizički pripremljena i koja nikad ne odustaje, a u istom ritmu igra od prve pa do zadnje minute. Ključni čovjek u reprezentaciji je veznjak Manchester Uniteda Ji-Sung Park. To je igrač od kojeg sve kreće i koji daje ritam svojim suigračima. Osim njega važna karika je i bočni igrač Du-Ri Cha, koji je pokazao da svojim prodorima može nanijeti mnogo problema protivničkoj obrani. Južna Koreja do sada je dala ukupno pet golova na Svjetskom prvenstvu, a sa dva pogotka se istaknuo Jung-Soo Lee.

Jung-Moo Huh zadovoljan je onim što su njegovi igrača do sada pokazali pa će priliku ukazati istoj jedanaestorici koja je igrala protiv Nigerije. Južna Koreja ostvarila je svoj cilj te utakmicu protiv Urugvaja dočekuje potpuno rasterećena, a to je potvrdio i Ji-Sung Park: "Mi samo razmišljamo o idućoj utakmici i ne zamaramo se s tim što će biti nakon toga, a svaka sljedeća utakmica nam je kao finale".

Dok se u natjecanju po skupinama mogao "preboljeti" poneki kiks, u drugom krugu to je nedopustivo. Premda je Urugvaj do sada igrao bolji nogomet od Južne Koreje teško je prognozirati tko je favorit u ovom susretu. Međutim, jedno je sigurno, dok jedni budu slaviti prolaz u četvrtfinale, drugi će napuštati jug Afrike.

Napadač Urugvaja, Diego Forlan, do sada je na Svjetskom prvenstvu zabio dva pogotka, a osim toga istaknuo se s mnoštvom kvalitetnih dodavanja i nizom pretrčanih kilometara. Igra Urugvaja mnogo ovisi o njegovoj inspiraciji pa bi Forlan i u ovoj utakmici trebao zadavati mnogo problema obrani Južne Koreje.

Vrataru Urugvaja, Fernandu Musleri, najviše problema mogao bi stvarati napadač Monaca, Park Chu Young, koji će biti zadužen za probijanje urugvajske obrane. Premda je dao autogol u utakmici s Argentinom, Park Chu Young do sada je pokazao dobre igre, a izbornik Južne Koreje vjeruje da bi upravo on mogao pogoditi mrežu Urugvaja.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 00:53
    ajmo Urugvaj, do kraja!
    Obrisan korisnik