Nogomet

Pobjeda Zenita, remi Ajaxa

Nikola Vlahović • utorak, 17.08.2010.
Pobjeda Zenita, remi Ajaxa
Foto: EPA

Do važne pobjede za ulazak u Ligu prvaka došli su Zenit, Rosenborg i Žilina, dok je Ajax odigrao dobrih 1:1 protiv Dynama Kijev.

Zadnje pretkolo Lige prvaka u ranijem terminu otvorili su Zenit i Auxerre. Rusi su se dobro postavili i odmah na početku utakmice pogodili za 1:0. Sa lijeve strane ubacio je Danko Lazović, a pored "uspavane" obrane Auxerrea glavom je pogodio Keržakov. Mogli su domaćini u 37. minuti svoju dominaciju okruniti i drugim pogotkom. Silovito je Keržakov izveo slobodnjak sa 29 metara, ali je Sorin obranio njegov udarac. Francuzi u prvih 40 minuta utakmice nisu ništa pokazali, a onda je Oliech pogodio prečku, a u nastavku napada njegovi suigrači nisu iskoristili odbijenu loptu.

Na početku drugog poluvremena u stopostotnoj prilici našao se Širokov, ali obrana gostiju nekako je uspjela blokirati njegov udarac. Međutim, igrači Auxerrea u 54. minuti su zaprijetili. Jelen je dobro utrčao na dugu loptu, prebacio domaćeg vratara, ali je lopta završila na vanjskom dijelu mreže. Iako su i jedni i drugi imali par prilika do kraja utakmice, na semaforu je ostalo 1:0. Domaćini su cijelo vrijeme kontrolirali utakmicu i sasvim zasluženo došli do pobjede. Naš Ivica Križanac još nije zaliječio ozljedu te nije konkurirao za utakmicu.

U Ukrajini su snage odmjerili Dynamo Kijev i Ajax. Prvih petnaestak minuta utakmice prošlo je uglavnom u ispitivanju snaga i igra se odvijala na sredini terena. Prvu ozbiljniju priliku Dynamo je imao u 19. minuti, iz slobodnjaka je pucao Oleg Gusev, ali vratar gostiju obranio je njegov pokušaj. Odmah nakon dvije minute uzvratili su igrači Ajaxa, lukavo je pucao Suarez, ali Kovalev je krajnjim naporom obranio njegov udarac. Ponovno je Suarez zaprijetio u 33. minuti, međutim, Kovalev se istaknuo dobrom intervencijom. Veliku pogrešku je obrana Dynama napravila pet minuta prije kraja prvog poluvremenu. Netko je od domaćih igrača vratio kratku loptu prema Kovalevu, presjekao ju je napadač Ajaxa i našao se "1 na 1" sa domaćim vratarom, međutim, Kovalev je uklizao i spasio svoju momčad.

Domaćini nisu baš na najbolji način ušli u drugo poluvrijeme, a to su pokazali s nekoliko grubih prekršaja. Takva igra koštala je Garmasha, koji je u 56. minuti dobio drugi žuti karton te je morao napustiti teren, a iz tog je prekršaja Dynamo primio gol. Naime, slobodnjak je izveo Demy de Zeeuw, a pred domaćim golom visoko skače Jan Vertonghen i glavom pogađa za vodstvo Ajaxa. Iako su imali igrača manje domaćini su došli do izjednačenja. Vratar Dynama ispucao je loptu, a iza obrane Ajaxa lukavo se ubacio Gusev i mirno pogodio za 1:1. Hrvatski reprezentativac, Ognjen Vukojević, odradio je cijelu utakmicu, a u 61. minuti je dobio žuti karton zbog nesportskog ponašanja.

Na stadionu Lerkendal svoju su utakmicu odigrali Rosenborg i Kopenhagen. Domaćini su poveli u 23. minuti, kada je na asistenciju Olsena mrežu gostiju pogodio Steffen Iversen. U drugom poluvremenu Rosenborg je došao i do drugog pogotka, a strijelac je bio Markus Henriksen. Kopenhagen je šest minuta prije kraja utakmice smanjio rezultat na 2:1. Važan gol u gostima za danskog prvoligaša postigao je Jesper Gronkjaer.

Prvo poluvrijeme između Sparte Prag i Žiline završilo je bez pogodaka, a gosti su u tom razdoblju uputili šest udaraca prema vratima Blažeka, ali bezuspješno. Domaćini su samo jednom zaprijetili gostujućem vrataru te se na odmor otišlo s rezultatom istim kao na početku utakmice. Međutim, Žilina je povela u 51. minuti, a prednost Slovacima donio je Momodou Ceesay. Svoju nadmoć Žilina je u 73. minuti okrunila i drugim golom kada je glavom domaćeg vratara matirao Tomas Oravec. Hrvat u redovima Sparte Prag, Manuel Pamić, odigrao je čitavih 90 minuta.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Zenit1:0Auxerre
Rosenborg2:1København
Sparta Prag0:2Žilina
Young Boys3:2Tottenham
Dynamo Kijev1:1Ajax
Werder Bremen3:1Sampdoria
Basel1:0Šerif Tiraspol
Salzburg2:3Hapoel Tel-Aviv
Partizan2:2Anderlecht
Braga1:0Sevilla
Anderlecht4:5 **Partizan
Hapoel Tel-Aviv1:1Salzburg
Sampdoria3:2 *Werder Bremen
Sevilla3:4Braga
Šerif Tiraspol0:3Basel
Ajax2:1Dynamo Kijev
Auxerre2:0Zenit
Tottenham4:0Young Boys
Žilina1:0Sparta Prag
København1:0Rosenborg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • koolcrash17.08.2010. u 22:50
    bome izgleda da su ojačali u zadnjih godinu dana
    koolcrash

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Zenit1:0Auxerre
Rosenborg2:1København
Sparta Prag0:2Žilina
Young Boys3:2Tottenham
Dynamo Kijev1:1Ajax
Werder Bremen3:1Sampdoria
Basel1:0Šerif Tiraspol
Salzburg2:3Hapoel Tel-Aviv
Partizan2:2Anderlecht
Braga1:0Sevilla
Anderlecht4:5 **Partizan
Hapoel Tel-Aviv1:1Salzburg
Sampdoria3:2 *Werder Bremen
Sevilla3:4Braga
Šerif Tiraspol0:3Basel
Ajax2:1Dynamo Kijev
Auxerre2:0Zenit
Tottenham4:0Young Boys
Žilina1:0Sparta Prag
København1:0Rosenborg

Izdvojeno