Nogomet

Werder se spasio, Partizan među elitom

Ante Zovko • utorak, 24.08.2010.
Werder se spasio, Partizan među elitom
Foto: EPA

Prvih pet uzvratnih utakmica play-offa Lige prvaka pružilo je dramatične partije u kojima smo vidjeli čak 21 pogodak. Beogradski Partizan priredio je vjerojatno najveće iznenađenje večeri izbacivši Anderlecht nakon jedanaesteraca. Werder je bio na rubu ispadanja protiv Sampdorije, ali se spasio kasnim pogocima, dok Nikola Pokrivač sa svojim Red Bullom protiv Hapoela nije uspio nadoknaditi domaći poraz. Portugalska Braga je iskoristila vrlo lošu večer Seville, dok je Basel u Moldaviji protiv Šerifa potvrdio prolaz još većom pobjedom nego na domaćem terenu.

Sevillu je očito dobro uzdrmao poraz 4:0 od Barcelone u španjolskom Superkupu. Protiv Brage morala je poništiti minimalni poraz iz prvog susreta, ali je u 31. minuti neprepoznatljive Španjolce nakon kontre i pogreške vratara Palopa kaznio Matheus, strijelac jedinog pogotka i u Portugalu.

U nastavku se praktički ništa nije promijenilo, sve do 58. minute, kad iz još jedne kontre Lima zabija za 0:2. U 60. je Luis Fabiano iskoristio neopreznost gostujuće obrane i smanjio za kakvu-takvu nadu. Nakon toga domaćin se "probudio" i stvorio nekoliko atraktivnih prilika. Navas je u 84. vratio neizvjesnost, ali ona je ubijena već u sljedećoj minuti drugim pogotkom Lime za 2:3. Lima je "dokrajčio" Sevillu u 90. svojim trećim pogotkom za 2:4. Utakmicu je u sljedećoj minuti zaključio Kanoute počasnim pogotkom za konačnih 3:4.

U Genovi je Sampdoria imala nezahvalan zadatak hvatanja rezultata protiv Werdera. Da bi se 1:3 iz Njemačke moglo stići, naznačio je Pazzini u osmoj minuti, pogodivši glavom na nabačaj Cassana. Pazzini pogađa opet već pet minuta kasnije, ovaj put iz voleja nakon slobodnog udarca. Za velikih 3:0 i potpuni preokret pobrinuo se Cassano u 85., ali u 90. Rosenberg smanjuje na 3:1 i Werderu donosi produžetke.

Psihološka prednost očito se bila prebacila na njemačku stranu, pa su tako gosti u produžetku počeli nizati prilike. U 100. minuti jednu od njih realizirao je Pizzaro. Do kraja pogodaka nije bilo pa će tako Werder s konačnih 5:4 u Ligu prvaka, dok će se Talijani morati zadovoljiti Europskom ligom.

Austrijski Red Bull, u čijim je redovima cijelu utakmicu odigrao Nikola Pokrivač, u Tel Avivu nije uspio nadoknaditi domaći poraz 2:3. Austrijanci su došli u vodstvo u 43. nakon autogola Douglasa da Silve, ali im je za prolaz trebao bar još jedan pogodak u izraelskoj mreži. Međutim, u 90. je izjednačio Eran Zahavi i otklonio eventualnu neizvjesnost.

Anderlecht je dočekao Partizan s aktivnim rezultatom 2:2, ali u 15. minuti situacija se okrenula na srpsku stranu kad je bio precizan Cleo. Beograđani su u 53. već bili u predvorju raja, na 0:2 povisio je opet Cleo. Ipak, dramu je u 64. minuti nagovijestio Lukaku, smanjivši na 1:2. U 71. je izjednačio Gillet fantastičnom parabolom s vrha šesnaesterca kojom je prebacio Ilića i poslao loptu u gornji suprotni kut. Četiri minute kasnije poništen je gol Lukakua, ali snimka sugerira kako se radilo o čisto postignutom pogotku.

Belgijci su nastavili stvarati pritisak, a igra se odvijala gotovo samo na Partizanovoj polovici. No, svi pokušaji su se izjalovili pa se otišlo u produžetke. Slična situacija nastavila se i u nadoknađenih pola sata, pa je pobjednik morao biti odlučen s "kreča". Gosti su bili precizniji te se s 5:4 Partizan probio među elitu.

Dinamov "krvnik" iz prethodne runde kvalifikacija, moldavski Šerif, na svojem terenu nije uspio nadoknaditi 0:1 iz Basela. Švicarci su u 74. preko Strellera došli do vodstva, koje u 80. udvostručuje Frei. Potpuni krah Moldavaca potvrđuje Frei u 87. pogotkom za 0:3.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Zenit1:0Auxerre
Rosenborg2:1København
Sparta Prag0:2Žilina
Young Boys3:2Tottenham
Dynamo Kijev1:1Ajax
Werder Bremen3:1Sampdoria
Basel1:0Šerif Tiraspol
Salzburg2:3Hapoel Tel-Aviv
Partizan2:2Anderlecht
Braga1:0Sevilla
Anderlecht4:5 **Partizan
Hapoel Tel-Aviv1:1Salzburg
Sampdoria3:2 *Werder Bremen
Sevilla3:4Braga
Šerif Tiraspol0:3Basel
Ajax2:1Dynamo Kijev
Auxerre2:0Zenit
Tottenham4:0Young Boys
Žilina1:0Sparta Prag
København1:0Rosenborg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 14:52
    Partizan je u obje utakmice nadtrčao Anderleht, što je ogromno iznenađenje kad se zna kakav se fudbal igra na ovim prostorima, a kakav u Belgiji. Što se utakmice u Briselu tiče, Anderleht je iskoristio dvije od četiri šanse, više su kružili oko 16-erca, nego što su pravili prilike. Partizan je bio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • db25.08.2010. u 14:20
    sinoć sam gledao sampdoria-werder sampdoria u 85 povede 3:0 i moja prva reakcija, werder 100% zabija gol... kao da im je netko uključio mlazni pogon od 85 minute... svaka čast... stvarno je bila odlična utakmica, puna žara, preokreta i 4 prekrasna gola... volejčina pazzinija, peta cassana... [više na forumu]
    db
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 13:13
    frende,kaj je najgore to me ne pucaju minusima srbi,od njih i je bilo i logično da mi daju minuse,neg me pune minusima jugonostalgičari,al jbg
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 12:00
    Taj sudija sto je sinoc sudio partizanu je isti onaj koji mu je sudio i pre 2 god. protiv fenerbahcea u kval. za ligu sampiona i ponistio im cist pogodak a feneru priznao gol iz ofsajda.tako da ga je verovatno malo pekla savest pa je hteo da vrati partizanu :) A vi se samo tesite kako partizan nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 11:00
    Možemo mi mrzit uefu koliko hoćemo ali činjenica je da ulazak u ligu prvaka više nije toliki bauk kao prošlih godina šta se zorno može vidit na primjeru partizana(koji je iskoristija dobar ždrijeb) i dinama(koji još lakši ždrijeb nažalost nije). Šta se tiče partizana gleda sam njihove utakmice i ka... [više na forumu]
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Zenit1:0Auxerre
Rosenborg2:1København
Sparta Prag0:2Žilina
Young Boys3:2Tottenham
Dynamo Kijev1:1Ajax
Werder Bremen3:1Sampdoria
Basel1:0Šerif Tiraspol
Salzburg2:3Hapoel Tel-Aviv
Partizan2:2Anderlecht
Braga1:0Sevilla
Anderlecht4:5 **Partizan
Hapoel Tel-Aviv1:1Salzburg
Sampdoria3:2 *Werder Bremen
Sevilla3:4Braga
Šerif Tiraspol0:3Basel
Ajax2:1Dynamo Kijev
Auxerre2:0Zenit
Tottenham4:0Young Boys
Žilina1:0Sparta Prag
København1:0Rosenborg

Izdvojeno