Nogomet

Opća mobilizacija u Vinkovcima

subota, 21.08.2010.
Opća mobilizacija u Vinkovcima
Foto: Martina Japundžić

U sjajnom tjednu hrvatskog nogometa Zagreb je već režirao preokret u zadnji čas, a još bi nekoliko domaćih utakmica moglo ponuditi dosta zanimljivosti...

Vinkovčani su prva četiri kola nove sezone odigrali u ritmu "kući pobjeda, vani remi", što ih je uoči gostovanja novog splitskog prvoligaša smjestilo na vrlo dobru petu poziciju. Ako je vjerovati gore navedenom "pravilu", Cibaliju u subotu očekuje treća pobjeda, no svi u klubu svjesni kako će to biti vrlo neizvjesnih 90 minuta.

Vezane vijesti

"Splićani su u prošlom kolu s visokih 3:0 nadvisili Slaven Belupo, a svi znamo na koji su način Farmaceuti ušli u novu sezonu (tri pobjede). Taj nas rezultat poziva na opću mobilizaciju, premda je jasno kako Split u gostima ipak nije tako goropadan", razmišlja pred subotnju utakmicu na stadionu uz Bosut Tomislav Božić, igrač koji je ovog ljeta pristupio Cibaliji iz Suhopolja.

Nebesko-plavi će i protiv Splita biti lišeni usluga svog ponajboljeg igrača Dine Kresingera, a Stanko Mršić definitivno nije presretan ni zbog izostanka pouzdanog Tomislava Mazalovića, koji u ovom kolu odrađuje utakmicu kazne zbog žutih kartona.

Nedostaju: Kresinger (ozljeda), Mazalović (kartoni)

Pred nogometašima Splita treća je gostujuća utakmica ove sezone. Nakon minimalnih poraza u Rijeci i Karlovcu na redu je stigao i put za Vinkovce kod najbolje obrane dosadašnjeg dijela Prve HNL. Naime, Cibalia jedina još uvijek nije primila ni pogodak, no trener Ivan Katalinić smatra da je vrijeme da se i to promijeni.

"Nadamo se da će nam ovo biti treća sreća. Cibalia je jako tvrda momčad, igrala je europske utakmice i dobro je pripremljena, o čemu najbolje svjedoči njezin odličan start u prvenstvu. No, svi znaju kako mi igramo. Ako postignemo pogodak, vjerujem da ćemo se kući vratiti neporaženi. Prilike ćemo sigurno stvoriti, pitanje je samo hoće li nam realizacija biti na nivou."

Dobra vijest za "crvene" je povratak stopera Igora Budiše (odradio suspenziju), a nedostajat će jedino ozlijeđeni Predrag Šimić. U punom sastavu, dakle, Splićani se imaju pravo nadati bodovima, ali za to će im trebati bolja realizacija nego u Rijeci i Karlovcu.

Nedostaju: Pr. Šimić (ozljeda)

Za razliku od prošle sezone, kada neke dobre Lokomotivine partije nisu pretočene u idealan rezultat, ove sezone mlada momčad Roya Ferenčine vozi po suprotnom kolosijeku - u igri ima još dosta prostora za napredak, no bodovi nakon uvodnog poraza uredno sjedaju na konto.

Stoga se gostovanje Šibenika na Maksimiru smatra prilikom za dodatni pozitivni pomak na tablici, a određeni problemi u igri suparnika nude priliku i za korak naprijed po pitanju umjetničkog dojma. S obzirom na najave gostiju, trebat će prije svega kreativna ofenzivna igra, što znači puno posla za standardnog Tomislava Martinca, brza krila i bekove, a Nino Bule bit će uobičajeno zadužen za realizaciju.

Ferenčina će vjerojatno opet kombinirati sa sastavom jer za više pozicija ima dobra rješenja. Osim toga, četiri dosadašnja pogotka postigla su četiri različita igrača i u Lokomotivi vjeruju da će u mrežu vratara Gorana Blaževića sjesti poneka lopta i da Šibenčani moraju biti svjesni da im opasnost prijeti s nekoliko strana.

Nedostaju: nitko

Nakon što u debiju protiv Zagreba nije uspio doći do prve ovosezonske pobjede, Vjekoslav Lokica to će sa svojim igračima tražiti kod Lokomotive. Vrlo je to važna utakmica za Modre koji na kontu imaju samo jedan bod, a već sada zaostati za većinom klubova moglo bi biti pogubno. Stoga, Šibenčani u Maksimiru dobru igru žele materijalizirati i pogotkom, odnosno pogocima, te, naravno, bodo(vi)m(a).

Jedan od onih koji je i ove sezone u odličnoj formi je kapetan, vratar Goran Blažević: “Ovaj tjedan smo dobro radili. Sigurno ćemo dati svoj maksimum. Ako nas pomazi sreća i zaobiđu pehovi možemo se nadati dobrom rezultatu, a najbitnije nam je neizgubiti. Nadam se da ćemo igrati bolje nego u posljednjem susretu protiv Lokomotive na Maksimiru“.

Budući da problema s ozljedama imaju Jakoliš, Medvid i novopridošli napadač Tokić, Lokica još uvijek nije odlučio u kakvom će se sastavu, ali i formaciji suprotstaviti domaćinu. S kojim god sastavom zaigrali Šibenčani se nadaju istom, najmanje jednom bodu.

Nedostaju: Bulat, Elez, Radeljić, Jordan, Aračić (ozljede), Spahija (oporavljenik)

Bez ikakve nelagode Varaždinci dočekuju Dragovoljac, uvjereni u svoju kvalitetu, koju im dokazuje i bodovno stanje. Trener Samir Toplak upozorava međutim na oprez: "Utakmica protiv Dragovoljca bit će sve osim laka. To je momčad koja igra dobar nogomet, ali je nisu pratili bodovi. Opuštanje bi nas stoga moglo koštati preskupo, pa tražim od svojih dečki 90 minuta čiste koncentracije."

Na raspolaganju za subotu Toplak nema čak šestoricu, no sasvim je zadovoljan brojem kojeg ima na "lageru" i siguran je da će oni koji budu branili plavu varaždinsku boju odraditi dobar posao. Tim više što je Vugrinec u još boljoj spremi no prošlog tjedna, očekuje se da će Dragovoljcima biti izvor velikih muka na travnjaku.

Što se taktike tiče, Toplak svoje igrače vidi kao apsolutne favorite, pa će Dragovoljcu nametnuti svoju igru. Upozorio je: "Dragovoljac ima živu i brzu momčad, koja iz kontri i polukontri zna stvoriti tri-četiri 100-postotne prilike. Ipak, na sebi Sigećani imaju pritisak rezultata, što ih svakako opterećuje."

Nedostaju: A. Vuk, Tkalčić, Aganović, Musli, Conjar (ozljeda), Glavina (bolestan)

Nakon četiri odigrana kola Igrači Hrvatskog dragovoljca ne mogu biti zadovoljni svojom pozicijom na tablici. Pohvale na njihovu igru stižu sa svih strana, a na kontu uz njihovo ime stoji samo jedan bod. Pogodak primljen u posljednjim trenucima susreta protiv Istre uskratio im je prvo ovogodišnje slavlje, međutim, puni optimizma i u vjeri da mogu uz dobru igru napokon osvojiti tri boda, kreću na put za Varaždin.

Donedavni igrač NK Varaždina, Nikola Frljužec, biti će sigurno željan dokazivanja protiv svoje bivše momčadi: ''Odigrali su odličnu utakmicu protiv Dinama gdje su na kraju mogli uzeti i sva tri boda. Vole se nadigravati s protivnikom te će sutrašnja utakmica sigurno biti lijepa za gledatelje. Imam poseban motiv te se nadam da je stiglo vrijeme i za našu prvu pobjedu.''

U odnosu na prošlotjednu utakmicu u sastavu ne bi trebalo biti nekih bitnih promjena, a trener Mladina najavio je napadačku igru i pohod na sva tri boda. Dodatan motiv svim igračima Hrvatskog dragovoljca biti će obilježavanje godišnjice smrti legendarnog osnivača i predsjednika kluba, Stjepana Spajića – Rođe. Crni se nadaju kako će na ovaj tužni datum za svoj klub uspjeti upisati svoju prvu ovosezonsku pobjedu.

Nedostaju: Janjetović (ozljeda)

Utakmica s Osijekom bit će prva utakmica Roberta Jarnija s Istrom 1961 na domaćem terenu. Bivši Hajdukovac krenuo je porazom kod Lokomotive, a potom je uzeo bod kod Hrvatskog Dragovoljca. Protiv Osijeka se Puljani moraju dodatno poboljšati i pokušati pred svojom publikom izboriti prvu pobjedu u ovoj sezoni.

Jarni je pohvalio navijače koji su ih pratili u prošloj utakmici i očekuje da će upravo publika biti ključan faktor u dvoboju s Osijekom. Trener pulskog klub je također rekao kako bi mu dobro došlo par pojačanja, no veliko je pitanje hoće li čelnici Istre 1961 uspjeti u naumu da ga zadovolje. Ako ništa drugo, protiv Osijeka će moći računati na sve svoje igrače.

Protiv Istre će na Osijekovoj klupi biti i Branko Karačić, nesuđeni trener Puljana. Novi trener će Osječane dodatno motivirati, no Puljani moraju tražiti pobjedu i moraju protiv direktnog konkurenta za pobjedu pokazati da se njihovi navijači mogu nadati spasu i u ovoj sezoni.

Nedostaju: nitko

Nakon "mršavog" remija protiv Lokomotive, kompletan stručni stožer napustio je osječkog prvoligaša, a ulogu trenera preuzeo je Branko Karačić. Povratnik na klupu bijelo-plavih provjerio je kadar s kojim raspolaže u prijateljskoj utakmici protiv niželigaša Višnjevca, no ono što je vidio, nije ga moglo zadovoljiti:

"Moram priznati da sam poprilično zabrinut. U prvom poluvremenu igrali smo loše, a drugi dio neću ni komentirati. Bili smo ispod prvoligaške razine, a razlozi slabe reakcije momčadi vjerojatno su zbivanja u klubu ovog tjedna. Vjerujem da ovo nije pravo lice momčadi", smatra strateg Osječana.

Karačić prakticira formaciju 4-4-2 koja bijelo-plavima nije strana budući da ju je preferirao i Steinbrückner. Kao vrlo bitan detalj u takvom načinu igre Karačić je naglasio: "Obrana mora stajati visoko, a napadači trebaju pritisnuti zadnju liniju suparnika. Ipak, trenutno nije vrijeme za nekakav umjetnički dojam. Susret u Puli nam je izuzetno važan - bitna je pobjeda", zaključio je Karačić.

Nedostaju: Pelaić i Ibriks (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zagreb2:1Inter-Zaprešić
Lokomotiva0:0Šibenik
Istra 19611:2Osijek
Varaždin2:0Hrvatski dragovoljac
Cibalia0:1Split
Karlovac 19190:1Rijeka
Slaven Belupo0:2Dinamo
Hajduk4:1Zadar
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zagreb2:1Inter-Zaprešić
Lokomotiva0:0Šibenik
Istra 19611:2Osijek
Varaždin2:0Hrvatski dragovoljac
Cibalia0:1Split
Karlovac 19190:1Rijeka
Slaven Belupo0:2Dinamo
Hajduk4:1Zadar
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123