Liga prvaka, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 4. kolo, 16.10.2010, 17:30 h, Arena Zagreb
Suci: Rikard Canbro i Mikael Claesson (Švedska)
RK Zagreb
RK Zagreb
30:30(14:14) Atletico de Madrid
Atletico de Madrid

Sjajni Zagrebaši uzeli veliki bod!

Vedran Attias • subota, 16.10.2010.
Sjajni Zagrebaši uzeli veliki bod!
Foto: Davor Sajko

Croatia Osiguranje Zagreb je odigralo odličnu utakmicu protiv Ciudad Reala i pokazao kako se može nositi s najboljim momčadima Europe. Sjajnom i borbenom igrom zagrebaši su uspjeli osvojiti bod protiv favoriziranog Ciudad Reala...

RK Zagreb
Atletico de Madrid
RK Zagreb
Atletico de Madrid
IgračiGO7mIsk.
1Marin Šego -18--
3Marino Marić ----
4Marko Tarabochia ----
5Michal Kopčo 1---
7Luka Stepančić 2---
8Marko Kopljar ---1
11Adnan Jaškić ----
12Gorazd Škof ----
13David Špiler 6-4/4-
15Jakov Gojun ---1
17Manuel Štrlek ----
18Zlatko Horvat 5--1
23Ljubo Vukić 3--1
24Tonči Valčić 7---
34Ivano Balić 3---
77Gyula Gal 3--1
Trener: Nenad Kljaić   
UKUPNO30184/45
IgračiGO7mIsk.
1Jose Hombrados -5--
5Jonas Källman 1---
6Isaias Guardiola 4---
8Jegor Jevdokimov ----
13Julen Aguinagalde ----
14David Davis 2---
15Roberto Garcia 2-1/2-
16Arpad Šterbik -6--
18Luc Abalo 3---
20Jose "Chema" Rodriguez 1---
21Joan Canellas 4-1/2-
22Mariusz Jurkiewicz 3---
24Alberto Entrerrios 6---
25Viran Morros ----
33Didier Dinart ---1
77Kiril Lazarov 4-3/4-
Trener:    
UKUPNO30115/81

Zagreb je zaustavio Ciudad Real! Pobjednička "mašina" iz Španjolske nije uspjela odnijeti bodove iz Zagreba i to - potpuno zasluženo. Zagrebaši su igrali sjajno, borili se od prve do zadnje minute i na koncu zasluženo slavili; bod protiv Ciudada ravan je bilo kojoj pobjedi.

Zagreb je odlično otvorio utakmicu protiv favoriziranih Španjolaca i na krilima, točnije rukama i nogama, Marina Šege držao minimalnu prednost u početnim minutama. Nenad Kljaić je na teren poslao svoju "prvu momčad": na krilima su bili Vukić i Horvat, vanjski Kopljar, Balić i Valčić dok je na crti bio Gal. Iako je mađarski pivot već u prvim minutama promašio zicera i tako još jednom pokazao značajnu boljku u svojoj igri, kasnije se i Mađar dignuo.

Šego je branio "sve", s druge strane Hombrados "ništa", no Zagreb se nije uspio značajnije odvojiti. U šestoj minuti je tako Šego već skupio šest obrana, a Zagreb je vodio "tek" dva razlike. Gosti su igrali prepoznatljivih 5-1 u obrani s visokim Kallmanom kao prednjim dok je Zagreb, neočekivano, uglavnom igrao 6-0; istina, pokazalo se to odličnim rješenjem jer je Šego bio nesavladiv s vanjskih pozicija.

Kao i prošle godine, Zagreb je protiv Ciudada imao dva ista problema: pivoti i Chema Rodriguez. Naime, Dušebajev je često svoje pivote u napadu slao na beka Zagreba, točnije Horvata i tu dolazi do problema jer on nikako ne može čuvati Evdokimova odnosno Aguinagaldea; pitanje je može li itko. U takvom raspletu gosti su dobivali dosta penala, srećom Šego je jednoga skinuo Lazarovu i jednoga je Canellas poslao u prečku.

(Ne)opravdane primjedbe sucima

Dosta su se Zagrebaši ljutili na suce; posebno u nastavku, a sve kulminiralo u 45. minuti kada je klupa Zagreba, zasluženo, dobila žuti karton. Nenad Kljaić se jako ljutio na neke odluke sudaca, posebno na sedmerce za goste, no kao niti inače - nije to ništa dobro donijelo Zagrebu. Dapače, dojam je bio kako su suci možda koji put i pogriješili, no činjenica što su Zagrebu dozvoljavali izuzetno duge napade bez "dizanja ruke" itekako je pomogla našima. S druge strane, Šveđanin Kallman je dosta često znao tek nešto dobaciti sucima u prolazu. Ipak je on imao "prednost"; naime, suci su bili iz Švedske.

Drugi problem zove se Chema Rodriguez; možda i najmanja zvijezda u Ciudadu, no srednji vanjski koji svojom nevjerojatnom brzinom i pregledom igre redovito prolazi svog čuvara i radi "višak". Gosti su prvi put poveli u 14. minuti, 5:6, a Dušebajev se tada odlučio na promjenu; kako to obično ide kod Ciudada - cijele momčadi. S druge strane, kako je igra tekla, a Kopljar radio sve više grešaka u obrani i napadu, u igru je ulazio Stepančić; naravno, i Špiler je brzo bio na terenu.

Zagreb se sve teže nosio sa svježim igračima Ciudada, no Šego je sa svojih 13 obrana u 30 minuta držao Zagreb u igri. Naravno, domaćinima je itekako pomoglo što je neraspoloženi Hombrados uhvatio tek pet lopti; isto koliko Šterbik u samo deset minuta nastavka. Kada je Davis iz kontre dvije minute prije odmora donio gostima +2, činilo se da će završiti loše za Zagreb, no uz gol Gala sa zvukom sirene otišlo se na odmor rezultatom 14:14.

Nastavak su gosti otvorili s "prvom momčadi" osim što je na golu bio Arpad Šterbik i Zagreb je ponovno dobro krenuo i nakon pet minuta i gola Valčića ima +2. Ipak, vidjela se ideja Dušebajeva - ubrzati igru koliko je to moguće. Gosti su često odmah nakon primljenog gola jurili na centar i zabili nekoliko lakih golova na taj način. S druge strane, klua Zagreba je vidjela što gosti rade u napadu s pivotima pa je umjesto Horvata na beka ušao drugi pivot - Kopčo. Naravno, nije se dugo čekalo na reakciju Dušebajeva koji je pivote u napadu slao na drugog beka, Balića, no tamo ipak nije bilo tako lakog prolaza.

Nakon desetak minuta nastavka, Valčić je zaredao s nekoliko pogrešaka, Vukić i Gal dobili isključenja i gosti su brzo otišli na 21:19, no došlo je tada vrijeme da i Šego nešto obrani. Sjajni vratar Zagreba skupio je 14 obrana u 30 minuta i onda prvih 14 minuta nastavka - nijednu. Srećom, nije tako moglo vječno pa je i Šego počeo braniti pokušaje gostiju i tako se Zagreb vratio u igru i u posljednjih deset minuta utakmice se ušlo izjednačeno - 25:25.

Gdje je publika?

Zagrebačka publika je znala razočarati gotovo sve zagrebačke klubove, no rijetko kada i rukometaše Zagreba koji su, nažalost, također došli na "red". Večeras je u Areni Zagreb, prekrasnoj i novoj dvorani, gostovala jedna od najboljih ekipa desetljeća, a na tribinama je bilo više praznih nego punih stolica; ukupno je bilo oko 6.000 gledatelja. Premalo. Na stranu Ciudad Real, Croatia Osiguranje Zagreb zaslužuje (puno) više. Ipak, sve pohvale gledateljima koji su došli i sjajno podrili Zagreb.

Kada je u 52. minuti Dinart zaradio isključenje, a Špiler zabio i svoj četvrti sedmerac za 26:26, u Areni se počelo razmišljati o pobjedi nad velikim gostima iz Španjolske; publika je "proključala" i atmosfera je postala sjajan. Gosti su "pomogli" kada je Parrondo pogodio još jednu prečku iz penala, no tko zna koji puta večeras - odbijena lopta je otišla u ruke gostima da bi Entrerrios zabio za novo vodstvo.

Zagreb je igrao obranu na samoj granici isključenja, svaki prekršaj je bio "na rubu" ili malo preko. Vukić je zabio za vodstvo, Kiro sedmerac za izjednačenje i četiri minute prije kraja na semaforu je stajalo 28:28. Suci su tolerirali izuzetno čvrstu obranu Zagreba i nisu htjeli presuditi pobjednika isključenjem sve dok Gojun, kojem takvi prekršaji ulaze u naviku, nije prisilio suce da mu pokažu dvije minute. Zagrebaši se niti tada nisu predali, Šego je skinuo udarac Davisa, Valčić izjednačio i nešto više od minute do kraja - pisalo je 29:29.

Entrerrios tada koristi posljednje sekunde isključenja Gojuna, prolazi kroz "rupu" u obrani i zabija za 29:30. Vukić, Valčić, Gojun, Balić, Gal i Kopčo su krenuli po izjednačenje i u samo par sekundi do njega i došli: Balić je fantastično vidio Kopča koji zabija svoj prvi gol za 30:30; nevjerojatno, Balić je tako "cimnuo" da je i Šterbik bio siguran kako će Ivano pucati i već je bio na podu tako da Kopču nije bilo teško poslati lopta preko "sjedećeg" Šterbika.

Gostima je ostalo 18 sekundi za napad, obrana Zagreba dala je posljednje atome snage i uspjela se obraniti te tako potpuno zasluženo osigurati bod; veliki bod!

Kod Zagreba je najviše golova zabio Valčić (sedam), Špiler (šest) i Horvat (pet) dok je Šego skupio sjajnih 18 obrana. Što se tiče gostiju, Entrerrios je zabio šest golova, Canellas, Guardiola i Lazarov po četiri.

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSM Constanta26:25Bosna BH Telecom
RK Zagreb30:30Atletico de Madrid
Flensburg34:22St. Peterburg
1Atletico de Madrid 10303:236+6717
2Flensburg 10288:249+3916
3RK Zagreb 10303:261+4214
4Bosna BH Telecom 10222:286-645
5CSM Constanta 10261:302-414
6St. Peterburg 10259:302-434

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2010. u 08:43
    daj mourinho01 ne seri!! odi ti pa odigraj, da mi ostali možemo srat po tvojoj igri!
    Obrisan korisnik
  • markoli17.10.2010. u 17:31
    Zagreb je po prosjeku gledatelja u LP među prva dva-tri kluba.. jedino više ima Kiel i možda Lowen.. npr. Hamburg je došlo gledat 2500 ljudi protiv Savehofa...
    markoli
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 12:15
    Čitajući ove komentare imam i ja par stvari za reć 1.službeni podatak je 7 000 navijača 2.u ovoj utakmici se apsolutno pokazalo da Kopljaru nije mjesto u napadu,obrana još i možda al napad nikako 3.s ovakvim Šeginim obranama mi smo morali dobit jer nije slučajno da se toliko lopti odbije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 11:35
    koja namještena utakmica,ciudad nije igro sa 70% snage.x na poluvremenu i na kraju,kladionice zaradile masno.jer je presmiješno da zagreb s ovako slabom ekipom igra opće egal a još da uzme bod.osim balića ovo sve ostalo smećari
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 03:38
    jel moguće da ovaj majstor novinar glumi nekog stručnjaka za rukomet, i onda uopće ne spomene ključan trenutak utakmice kad je na minus 1 golman zagreba obranija udarac nekom crncu s livog krila minut i nešto do kraja..
    Obrisan korisnik