Nogomet

Čvrsti dvojac testira Dinamo i Hajduk

subota, 26.02.2011.
Čvrsti dvojac testira Dinamo i Hajduk
Foto: Davor Sajko

Nakon što su hrvatski prvoligaši u petak dva puta podijelili bodove, u subotu se traže i prvi "proljetni" pobjednici...

Karlovac u prvom kolu nastavka domaćeg prvenstva nije mogao dobiti težeg protivnika. Naime, na stadion pokraj Korane dolazi prvoplasirana momčad prvenstva - Dinamo. Međutim, Igor Pamić je najavio hrabru utakmicu te prije svega očekuje od svojih igrača da ostave srce na terenu.

Vezane vijesti

"Dinamo će igrati bez Bišćana i Sammira i još nekih igrača, onda je Dinamo bez obzira na svoju snagu, ipak slabiji. Mi se imamo pravo nadati dobroj utakmici i ako Bog da i nekom bodu. Međutim, ne želim opteretiti igrače s bodovima, prije svega želim da odigramo hrabru utakmicu", rekao je Paminjo.

Trener Karlovca puno očekuje od Karla Primorca, bivšeg igrača Dinama koji je "eksplodirao" tijekom priprema, a napadač smatra da Karlovac može iznenaditi Modre. "Odlično se osjećam i nikoga se ne bojim. Čekamo svoju šansu i ako nam se posreći mogli bi i pobijediti", zaključio je Primorac.

Nedostaju: nitko

Iako je bez nekoliko igrača, Dinamo u susret u Karlovcu ulazi kao veliki favorit. Očekuje se težak teren i općenito loši uvjeti za igru, ali Modri u ovoj utakmici s pravom očekuju tri boda. Kvalitativno su na puno višoj razini od Karlovčana, a motiv će, naravno, biti održati pet bodova razlike ispred Hajduka.

Na (svojem) teškom terenu Dinamo je u zadnjem kolu prvog dijela prvenstva ispustio bodove protiv borbenog Varaždina, a puno teži uvjeti očekuju se na stadionu pored Korane. Ako se uz to uzme u obzir da će se Karlovčani povući, Zagrepčani će se morati dobro pomučiti kako bi otključali domaću mrežu.

Idealno bi bilo što prije zabiti i smanjiti pritisak iako ne treba očekivati da će Karlovčani olako predati bodove. Dodatna je briga za Vahida Halilhodžića izostanak nekoliko igrača, uključujući kapetana Bišćana i Sammira, ali ga opet veseli velika konkurencija u momčadi koja bi trebala popuniti deficitarne pozicije.

Nedostaju: Lončarić, Bišćan, Barbarić, Ademi, Chago, Sammir (ozljede), Kovačić (posuđen juniorima)

Teško je još uvijek iz glave izbaciti spektakularnu rođendansku proslavu, no Hajdukovce već ove subote čeka sudar s nekim drugim i drugačijim svijetom. Inter stiže u Split, a Hajdukovi nogometaši znaju samo jednu stvar - moraju pobjeđivati. Ako žele da se projekt mlade momčadi koliko-toliko uspješno dokotrlja do ljeta, Ante Vukušić i društvo morat će marljivo bilježiti bodove.

"Zaprešićane maksimalno respektiramo, a odnos snaga u prvom našem dvoboju baš i nije onakav kakav sugerira rezultat od 5:0. Inter je i do sada bio vrlo neugodan u Splitu, imaju izvrsnog trenera, starog lisca gospodina Iliju Lončarevića. Ali, mi smo favoriti!", najavio je Hajdukov strateg Goran Vučević.

Splitski klub tek treba pokazati kako će se nositi s gubitkom dvojice reprezentativaca tijekom zimskog prijelaznog roka. Njihove zamjene su "golobrade", Trebotić i Jozinović, a već protiv Zaprešićana navijači će od Anasa Sharbinija tražiti da konačno počne opravdavati sve što je u njega uloženo.

Nedostaju: J. Barišić (kartoni)

Hajduk je proteklih sezona najmanje rado viđen gost u Zaprešiću. Splićani obično odnesu lagane i uvjerljive pobjede, a prošle jeseni nanio je Žutima najteži poraz u sezoni (5:0). Međutim, puno se toga od tada promijenilo, a u prilog Zaprešićanima idu i dva međusobna ogleda na Poljudu (2:2 i 3:3). Forma Žutih pred Split nije na visokoj razini ako je vjerovati treneru koji možda i "pili naopako".

Ilija Lončarević kaže da nije posebno zadovoljan formom svojeg veznog reda koji tijekom priprema nije izgledao dovoljno čvrsto i agresivno kao tijekom jesenskog dijela prvenstva. S tim u vezi sigurno ima i motivacija, a Hajduk će uz to predstavljati puno veći izazov nego protivnici tijekom posljednja dva i pol mjeseca.

Donedavno su bili upitni braniči Saša Balić i Adrian Valentić, ali su se oporavili i stavili na raspolaganje. Poslije toga jedina je nepoznanica ostao Mirko Kramarić koji je na treningu razbio arkadu, ali i on bi trebao biti u sastavu.

Nedostaju: nitko

Slaven Belupo u svoju misiju popravljanja dojma iz prvog dijela hrvatskog nogometnog prvenstva kreće pred svojim navijačima, no protivnik mu nipošto nije idealan. U Koprivnicu stiže čvrsti Split, protiv kojega će nemoguće biti doći do pozitivnog rezultata bez maksimalnog angažmana igrača pod vodstvom Mile Petkovića.

Petkoviću zbog žutih kartona nedostaje Vedran Purić, zbog ozljeda će izostati Dalibor Poldrugač i Tomislav Bušić, dok su pod znakom pitanja još Drago Papa i Nikola Frljužec, koji za sobom vuku lakše ozljede.

Koprivnički će strateg stoga o sastavu vjerojatno odlučiti tik prije utakmice, a prednost će, razumljivo, dobiti oni koji su se iskazali tijekom zimski priprema te na posljednjim treninzima, koje je Slaven Belupo zbog smrznutog travnjaka na Gradskom stadionu uglavnom odrađivao na umjetnoj travi.

Nedostaju: Purić (kartoni), Poldrugač i Bušić (ozljede)

Jesen je bila godišnje doba u kojemu je Split bio najugodnije iznenađenje HNL-a. Zima i proljeće donose neke druge emocije i ambicije, nakon što je odrađen najvažniji posao - osiguran opstanak u prvoligaškom društvu. "Crveni" su u petak krenuli u Koprivnicu, gdje ih čeka okršaj sa Slavenom.

"Dovođenjem Križanca i Marčića te vraćanjem Ćapina s posudbe naša momčad je sada jača nego što je bila u jesen. S Križancem smo dobili veću ozbiljnost, jedan takav igrač nam je nedostajao u završnici prvog dijela kada smo posustali. U ovakvim utakmicama iskustvo u obrani mnogo znači", izjavio je trener "crvenih" Ivan Katalinić.

Ivica Križanac najzvučnije je ime koje je stiglo u HNL ove zime i on će svojim iskustvom i kvalitetom dodatno ojačati ionako čvrstu i iskusnu Splitovu obranu. S njim u momčadi "crveni" sanjaju Europu, a hoće li uspjeti osigurati prvi izlazak na europsku scenu znat ćemo nakon 12 proljetnih kola.

Nedostaju: Serdarušić (kartoni), Radnić, Grizelj (ozljede)

Varaždincima utakmica s Riječanima, iako važna, ni po čemu nije ključna, naglasio je u najavi trener Samir Toplak. "Rezultati u petak išli su nam na ruku, pa pobjedom možemo preskočiti Rijeku. Čeka nas teški teren, odgovorit ćemo Riječanima najbolje što možemo", dodao je.

Loša je vijest za navijače varaždinskog prvoligaša da se neki igrači ne snalaze najbolje po smrznutom travnjaku, pa će sastav vjerojatno biti izmijenjen od očekivanog. "Nemoguće je posložiti nekakvu taktiku, sve se svodi na improvizaciju pojedinaca. Ipak, mi smo mlađi i trebalo bi nam biti lakše", kazao je Toplak.

U tjednu pred Rijeku Varaždinci su marljivo radili na realizaciji, jer je upravo to najslabiji dio igre. Bilo je 'čupavo' i bez protivnika na terenu, saznali smo od Toplaka, pa je njegova prognoza: "Pobijedit će onaj koji bude manje griješio." Uz to, pritisak je sigurno veći na Varaždincima, jer svi očekuju pobjedu od njih, pa će subotnja utakmica biti pravi ispit zrelosti varaždinske mladosti.

Nedostaju: nitko

Rijeka u nastavak prvenstva ulazi s novim predsjednikom, od četvrtka se na toj vrućoj pozciji nalazi Robert Komen. Na Kantridi se svi nadaju pozitivnom rezultatu u Varaždinu u prvom proljetnom kolu. U ovoj situaciji, za Rijeku bi i bod bio vrlo dobar.

”Varaždin je ekipa koja je protiv nas dobro igrala i dvaput nas pobijedila te sigurno imaju naš maksimalan respekt. Isto tako smatramo da smo mi dobro radili u pripremnom razdoblju, te idemo po pozitivan rezultat u Varaždin. Bod? Nismo nikad igrali na remi ali ako bude, prihvatit ćemo ga, no pokušat ćemo igrati na tri boda”, najavio je susret trener Rijeke Elvis Scoria.

Što se tiče sastava, Scoria još ima neke dvojbe. Trenutno ga naviše brine stanje travnjaka u Varaždinu, pa će prema tome procijeniti koga će poslati od prve minute. Zbog lakše ozljede zadnje lože pod znakom pitanja je nastup Hrvoja Štroka.

Nedostaju: nitko

Nakon sjajnog završetka jeseni, Istra 1961 u novu polusezonu kreće s obnovljenog stadiona Aldo Drosina. Vulićevi igrači u misiju ostanka kreću protiv posljednje momčadi lige, Hrvatskog dragovoljca. Istra je u prijateljskom dvoboju s Dinamom, gdje su se prikazali u dobrom svijetlu, najavila uspješno proljeće.

Iako igraju pred domaćom publikom, Puljanima neće biti lako. Momčad su pokosile brojne ozljede, neki igrači moraju odraditi suspenziju, dok iskusno pojačanje iz Kine, Ninoslav Milenković neće nastupiti zbog problema s registracijom. Unatoč tome Zoran Vulić najavljuje pobjedu: "Mi respektiramo svakoga ali se ne bojimo nikoga. Iako smo desetkovani, znamo da uz pomoć publike možemo do traženih bodova."

Siniša Linić pozvao je navijače na burnu podršku: "Navijanje za NK Istru 1961 je nužno pa stoga se srčanost traži i od navijača sa ostalih tribina. Uz njihovu bučnu podršku i nama će na terenu biti lakše odraditi zadaću osiguranja prvoligaškog opstanka."

Nedostaju: Stranatić, Anđelković, Kovačević, Roce (ozljeda), Šehić (kartoni), Milenković (problemi s registracijom)

Zimska pauza je iza nas, pripreme su u Sigetu odrađene zadovoljavajuće, ali skromni rezultati ostvareni u prvom dijelu sezone vjerojatno su već odredili sudbinu Hrvatskog dragovoljca. Samo jedna pobjeda, uz ukupno sedam osvojenih bodova nisu dobri temelji za nastavak sezone.

Za otvaranje 'proljetnog' dijela prvenstva Crni nisu mogli poželjeti boljeg protivnika. Istra im bježi 11 bodova, nalazi se mjesto iznad njih na tablici te će nakon ovog dvoboj znati imaju li ikakve šanse uključiti su u borbu za očuvanje prvoligaškog statusa. Dragovoljcima u ovom susretu jedino i isključivo igra samo pobjeda te ispred ove utakmice slobodno mogu staviti pridjev 'kvalifikacijska' ili 'odlučujuća'.

Strateg Dragovoljaca Davor Mladina pripremio je ekipu za nastavak sezone, nije bilo velikih promjena u sastavu, a najvažnije pojačanje bit će dolazak rezervnog vratara Dinama Igra Vidakovića na posudbu. Mladina i igrači obećali su kako će svih 12 kola odraditi pošteno i borbeno. Pokušat će skupiti što više bodova, a hoće li to biti dovoljno za pomak s posljednjeg mjesta vidjet ćemo u svibnju.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Lokomotiva0:0Osijek
Zagreb1:1Šibenik
Slaven Belupo1:2Split
Varaždin3:0Rijeka
Istra 19610:1Hrvatski dragovoljac
Hajduk0:0Inter-Zaprešić
Karlovac 19190:1Dinamo
Cibalia0:0Zadar
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2011. u 14:09
    hajduk je u zaprešiću nepobjediv, ali inter na poljudu redovito uzme bod i jačem hajduku nego je ovaj sad... ali vidit ćemo u 5 uri...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.02.2011. u 12:21
    hajduk inter X2...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.02.2011. u 12:09
    Neće se igrati danas zima je za popizdit?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.02.2011. u 10:49
    Danas se može dosta toga prelomiti. Ako Dinamo izgubi, a hajduk dobije eto ih blizu. Međutim, ako hajduk izgubi, a Dinamo dobije, odoše na laganih +8 i to je to. Hajduk nije pokazao protiv Slavije da ima igru ili pojedince s kojima se može upustiti u utrku s Dinamom, dok je Dinamo odigrao par... [više na forumu]
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Lokomotiva0:0Osijek
Zagreb1:1Šibenik
Slaven Belupo1:2Split
Varaždin3:0Rijeka
Istra 19610:1Hrvatski dragovoljac
Hajduk0:0Inter-Zaprešić
Karlovac 19190:1Dinamo
Cibalia0:0Zadar
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123