1. Hrvatska nogometna liga, 22. kolo, 19.03.2011, 20:10 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 15.000
Suci: Burilo, Conjar, Barišić (Osijek)
Dinamo
Dinamo
Milan Badelj 23'
Fatos Beqiraj 69'
2:0(1:0) Hajduk
Hajduk

Golovi i igra vrijedni naslova prvaka

Iz Maksimira:Tomislav Pacak, Borna Rupnik • subota, 19.03.2011.
Golovi i igra vrijedni naslova prvaka
Foto: Davor Sajko

S dva prekrasna pogotka Dinamo je okrunio jako dobru igru u neobično atraktivnom derbiju, stigavši tako nadomak šestom uzastopnom naslovu prvaka. Badelj i Beqiraj oplodili su Dinamovu dominaciju, a neugodniju večer Hajduku spriječio je raspoloženi Danijel Subašić…

Goran Vučević neće biti zadovoljan s onime što je njegova momčad pružila u Zagrebu, Hajduk je usprkos nekoliko dobrih prigoda bio u podređenom položaju veći dio utakmice, no iako mu to neće puno (ili išta) značiti, Vučević je također odradio važnu ulogu u onome što ćemo pamtiti kao jedan od najljepših i najkorektnijih derbija u posljednje vrijeme.

Splićani su, naime, u Zagreb došli u vrlo ofenzivnom sustavu, sa već pomalo zaboravljenim Ahmadom Sharbinijem u društvu Ante Vukušića, i s ofenzivnima Oremušom i Anasom Sharbinijem po krilima. Bilo je očito da su Splićani i po svom pristupu igru bili skloniji igranju, a ne razbijanju, a kako je s istom idejom na teren izašao i Dinamo, stvorili su se preduvjeti za lijepu utakmicu.

DOBRA ATMOSFERA

Iako Dinamo ni s akcijom poklanjanja dresova i navijačkih rekvizita uz kupljene karte za ulaznicu nije uspio napuniti Maksimir, svjedočili smo lijepoj atmosferi kakvu Dinamo ove sezone nije često imao. Od 15-ak tisuća gledatelja njih oko tri tisuće bilo je navijača Hajduka, koji su dobili bitku s glasnicama, s obzirom da Dinamovi najglasniji navijači, BBB, i dalje bojkotiraju klub inzistirajući na odlasku Zdravka Mamića.

Iako po teškom i ružnom terenu, Dinamo i Hajduk odigrali su utakmicu koje se ne bi posramile ni puno jače lige, s brojnim prigodama, dobrim potezima, brzim akcijama i lijepim golovima. Ovo posljednje, dakako, vrijedi samo za Dinamo koji je bio bolji protivnik, koji je odigrao svoju najbolju utakmicu u HNL-u ove sezone i koji je izabrao najbolji trenutak pokazati svima koji su u to eventualno dvojili – tko je najbolja momčad u Hrvatskoj.

Dinamo je odlično otvorio susret, već je u prvih nekoliko minuta napravio opsadu Hajdukovog gola pa su Splićani mogli biti itekako zadovoljni što su se iz tog razdoblja izvukli neokrznuti. Najopasnije su gosti živjeli početkom treće minute kada je Beqiraj krasno okrenuo Juricu Buljata, no odlično mu je u udarac ušao Danijel Subašić, a dvostruki blok spriječio je Sammirov pokušaj da odbijanac pospremi u gol.

Ipak, nakon što je 10 minuta lopta većinu vremena provela na polovici Hajduka čija se srednja linija nije uspijevala nositi s raspoloženima Sammirom, Badeljom i Moralesom, pritisak Modrih malo je popustio pa se zaigralo ravnopravnije, bez većih prigoda s obje strane, sve dok u 23. minuti Dinamo nije poveo.

Luis Ibanez izveo je korner na 12-13 metara gdje je usamljen ostao Milan Badelj – kapetan Dinama fantastično je, iz prve, pogodio loptu i plasirao je u gornji lijevi kut nemoćnog Subašića za 1:0.

Hajduk je svoje opasnije akcije uspio slagati samo preko lijeve strane obrane Dinama gdje je slabo defenzivni segment igre odrađivao Ibanez. Argentinac se probao iskupiti sjajnom dijagonalom za Tomečaka u 37. minuti, ovaj se dobro oslobodio Barišića, no Subašić još jednom brani čistu šansu dinamovaca.

Hajduk je imao idealnu priliku kazniti Dinamo u 42. minuti. Na dugačku loptu Sharbinija pogriješio je Kelava posluživši idealno Oremuša na 25 metara od gola, no Hajdukov desni bočni za nekoliko je desetaka centimetara promašio prazan gol.

VRSALJKU NAGRADA, JAPANCIMA POČAST

Prije početka utakmice, urednik sportske rubrike Večernjeg lista, Ante Buškulić, uručio je Šimi Vrsaljku nagradu za Nadu godine. Vrsaljko tu titulu neko vrijeme neće moći "opravdavati" na terenu, zbog problema s trbušnim zidom izbivat će s travnjaka neodređeno vrijeme. Minutom šutnje su, pak, gledatelji odali počast svim žrtvama prirodne i nuklearne katastrofe u Japanu. Nogometaši su prigodnim transparentom "Loptom protiv nasilja i rasizma" dali svoj angažman kampanji "Ne nasilju, ne rasizmu", podržavši usput i Sportske igre mladih

Osim što je na odmor otišao u rezultatskom zaostatku, Hajduk je ostao i bez kapetana Srđana Andrića koji je zbog ozljede morao prepustiti svoje mjesto Marinu Ljubičiću.

Ako smo bili zadovoljni otvorenom, tečnom igrom u prvom dijelu, otvaranje nastavka bilo je još bolje i vatrenije pred oba gola. S nekoliko opasnih ubačaja najavio se bolji Hajduk, ali Dinamo je opet imao bolje prigode.

U 48. minuti sudac Burilo progledao je kroz prste Jurici Buljatu koji je rukom zaustavio Tomečaka nakon što mu je ovaj u šesnaestercu ukrao loptu. Dvije minute kasnije Tomečak je do pogotka pokušao udarcem s 20 metara, što je obranio Subašić, a pred izbornikom se Subašić dokazao i u 53. minuti. Nakon dodavanja sveprisutnog Sammira, Pedro Morales briljantno je prošao kroz dvojicu hajdukovaca, izašao potpuno sam pred Subašića, no Hajdukov vratar pročitao je njegov udarac. Čileanac je sigurno imao i boljih rješenja, no sve čestitke idu na račun Subašića…

Hajduk se dosta otvorio i uspio je dio igre prenijeti i pred Dinamov gol. U 54. minuti Tonel je u posljednji trenutak izbio loptu pred Vukušića nakon ubacivanja Anasa Sharbinija, a u 61. minuti Ibanez je dobro blokirao udarac Ahmada Sharbinija.

Gledali smo odličnu utakmicu, zaista jedan od najljepših, svakako najotvorenijih derbija otkad je HNL-a, igralo se prilično brzo, za hrvatske pojmove i vrlo kvalitetno, a brojem prigoda dvije momčadi ispunile su "kvotu" za nekoliko standardnih izdanja ove utakmice.

PUNE LOŽE

Najvažnija utakmica hrvatskog klupskog nogometa privukla je na maksimirske tribine mnoge nogometne i nenogometne uglednike, pa se se tako po ložama razmjestili i stručni stožer hrvatske reprezentacije na čelu s izbornikom Slavenom Bilićem, aktualni predsjednik HNS-a Vlatko Marković, najbolji strijelac hrvatske nogometne reprentacije u njenoj povijesti, Davor Šuker, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čelni ljudi Hajduka i Dinama, među kojima i Zdravko Mamić koji je prvi puta ovog proljeća uživo gledao Dinamo.

Otvaranje Hajduka koji je shvatljivo krenuo po preokret pogodovalo je raspoloženom Dinamu koji je imao niz zaista raspoloženih pojedinaca, pa je kroz polukontre i kontre relativno lako izlazio pred gol Hajduka.

U 64. minuti Tomečakov prodor hajdukovci su uspjeli odbiti do Sammira koji s 20-ak metara lijevom nogom puca vrlo loše, iako je imao otvoren gotovo cijeli gol zbog Subašićevog izlaska, a tri minute kasnije Subašić opet odlično istrčava i spriječava Tomečaka kojem Hajdukova obrana nije mogla staviti ni "soli na rep".

Dinamo je dominaciju i odličnu igru ipak okrunio još jednim krasnim pogotkom u 69. minuti. Badelj je poslužio Tomečaka na desnoj strani, ovaj praktički iz kornera u trku odlično centrira na 6-7 metara od gola gdje natrčava Beqiraj i snažnim udarcem glavom zakucava loptu u mrežu za 2:0 domaćih.

Pogodak crnogorskog reprezentativca "ugasio" je Hajdukove ambicije, Splićanima je bilo jasno da protiv ovakvog Dinama nemaju šanse doći do pobjede. Modri su igrali svoju najbolju utakmicu ove sezone nakon pobjede protiv Villarreala, u direktnom su okršaju s najvećim rivalom i prvim pratiteljem pokazali da su najbolja momčad u zemlji šestu sezonu zaredom.

Malu sjenu na inače vrlo korektni derbi s jako malo prekršaja i trzavica bacio je Ahmad Sharbini preoštrim starom na Leonarda Cufrea u 82. minuti, za što mu je sudac Burilo pokazao (malo preoštro?) izravan crveni karton.

Do kraja je ionako podugačka lista dobrih šansi dodatno popunjena (polu)prilikama s obje strane, a Hajduk je najbliže počasnom golu stigao u sudačkoj nadoknadi kada je Kelava odličnom intervencijom spriječio Tomasova.

Ovom pobjedom Modri su odmaknuli Hajduku na osam bodova razlike, a s obzirom na raspored do kraja Prvenstva – i očiglednu kvalitetu zagrebačkog sastava – bit će pravo čudo ne osvoji li Halilhodžićeva momčad novi naslov prvaka.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Hrvatski dragovoljac1:0Karlovac 1919
Inter-Zaprešić3:1Istra 1961
Šibenik2:1Osijek
Split2:0Zagreb
Zadar1:0Lokomotiva
Varaždin1:1Slaven Belupo
Rijeka0:0Cibalia
Dinamo2:0Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2011. u 10:14
    Odlična utakmica. Svaka čast Vahi i dečkima na vrhunski odigranoj utakmici. Ovo je meni kao i svakom navijaču Dinama nagrada za sve uvrede i loše komentare na račun igre i igrača... Sit sam više slušanja o ukradenim prvenstvima i preseravanja hajdukovih navijača kako imaju navijače, stadion, ovo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.03.2011. u 14:27
    Odlična utakmica,dinamo je bio baš dobar i jučer sam na tekmi zbilja uživo!
    Obrisan korisnik
  • blaž198620.03.2011. u 10:23
    a zasto ti ne probas osnovat neku udrugu navijaca, pa pokreni navijanje na sjeveru! najlakse je prozivat, a najteze se odrec mnogih stvari koje se vezu uz to!
    blaž1986
  • Obrisan korisnik20.03.2011. u 10:08
    Jedno vuce drugo, nisu samo financije u pitanju, dinamo ima daleko razradjeniji skauting i bolju organizaciju. Ademi i vrsaljko jesu bili hajduku pred nosom ali hajduk u posljednje vrijeme nije pokazao da zna pravilno razvit i promovirat mlade igrace (cast iznimkama), pa tako mladi talenti sigurno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.03.2011. u 10:00
    Ne znam o kakvom visoko kvalitetnom derbiju pričaju svi ti mediji...Juče je igrao samo Dinamo. Hajduk na tekmu ko da nije ni došao. Žao mi je jedino što naslov prvaka neće slaviit pred puno ljudi. Ali to više govori o vodstvu nego o navijačima. U eri Tuđmana, Canjuge i Viteza su se naslovi isto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik