Nogomet

Hajduk čuva drugo mjesto, šestoboj za spas

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 21.05.2011.
Hajduk čuva drugo mjesto, šestoboj za spas
Foto: Bruno Karadža

U subotu završava hrvatsko prvenstvo, na vrhu je preostala tek jedna dilema, a među šest klubova traže se preostali putnici za drugu ligu...

Kad se već šestu sezonu u nizu ne mogu nositi s pravim Dinamom, Hajdukovcima ne preostaje ništa drugo nego pobijediti - "mali Dinamo". Lokomotiva na Poljud stiže u potrazi za opstankom, a nogometaši Hajduka u bar malom popravku dojma nakon užasnog proljeća u kojemu su kod kuće pobijedili samo Split.

"Vrijeme je da pobijedimo nekoga doma i prekinemo tu crnu seriju. Za velike eksperimente nemam vremena, a igrat će samo najspremniji i najiskusniji. Ne zanima me umiranje u ljepoti, nego samo rezultat", jasan je trener Ante Miše, koji možda (opet) vodi svoju posljednju utakmicu za kormilom Hajduka.

Hajduku pobjeda treba radi definitivnog osiguravanja drugog mjesta, a Lokomotivi bi svaki bod mogao biti presudan u borbi za opstanak u prvoligaškom društvu. Miše u zadnjoj utakmici ove sezone ne može računati na više od pola momčadi, no ne pobijedi li u posljednjih 90 minuta ove sezone potpisat će prilično neuspješan niz od pet utakmica otkako je zamijenio Gorana Vučevića.

Nedostaju: J. Buljat, Jozinović, M. Ljubičić, Brkljača (kartoni), Režić, An. Sharbini, Tomasov, Oremuš (ozljede)

U prošlom kolu nogometaši Lokomotive svladali su Cibaliju te povećali svoje izglede za ostankom u prvoj ligi i sljedeće sezone. U zadnjem kolu očekuje ih vrlo težak ispit u Splitu protiv Hajduka, a samo bi pobjedom u tom susretu izravno osigurali ostanak. U slučaju bilo kojeg drugog rezultata ovisili bi o rezultatima ostalih utakmica koje igraju njihovi konkurenti u donjem dijelu tablice.

"Idemo u Split odigrati čvrstu utakmicu. Niz od pet susreta u kojima nismo poraženi daje nam pravo nadati se da nećemo izgubiti ni susret u posljednjem kolu. U posljednjih dva-tri mjeseca radili smo na ofenzivnom nogometu i od njega nećemo odstupati. Uvježbavao sam ekipu da igra na pobjedu i to će nam koristiti u zadnjem kolu", izjavio je trener kluba s Kajzerice Krunoslav Jurčić.

"Teško ćemo ostati u ligi s 33 boda pa moramo težiti tome da se vratimo neporaženi iz Splita u sljedećem kolu. Namjeravamo ići na pobjedu", zaključio je.

Nedostaju: Antolić, Atta (ozljede)

Varaždinci nemaju drugog izbora nego pobijediti Inter kako bi zadržali prvoligaški status, pa o drugom ni ne razmišljaju. "Inter je odlična ekipa i sigurno hit prvenstva, a najveća im je prednost njihova kompaktnost, odlična i iskusna obrana i zajedništvo koje se vidi na terenu", opisao je subotnjeg protivnika trener Varaždina Samir Toplak.

Njegovi igrači, iako pod utjecajem pet loših utakmica za redom, na svojoj strani ipak imaju veliku prednost: "Interovci su u mislima već na godišnjem odmoru, znam iz vlastitog igračkog iskustva kako je to kad se više nemaš za što boriti. Zato je motiv i želja kod nas mnogo veća, tim više što u potpunosti sami držimo ključeve sezone u svojim rukama. K tome, pobjedu smo zavrijedili mnogim dobrim igrama u dosadašnjem tijeku prvenstva", kaže trener.

U subotu Toplak na raspolaganju sigurno neće imati vratara Drevena, koji je slomio šaku, kao ni Conjara koji je kartoniran. No, najveća bi se promjena mogla dogoditi na mjestu u vrhu napada, jer je Vugrinec imao problema s koljenom i nije trenirao.

Nedostaju: Conjar (kartoni), Dreven (ozljeda)

I više nego uspješnu sezonu Zaprešićani će zaključiti u Varaždinu u utakmici koja, kako je to već i običaj posljednjih par kola, puno više znači protivniku. Žutima preostaje pokazati varaždinskoj publici zašto su se borili za izlazak u Europu, a igrači koji će ubrzo na ''nogometnu tržnicu'' možda se pokažu kakvom skautu.

Kao i neki njegovi kolege, i Ilija Lončarević je imao zadatak održati motivaciju među igračima koji su mislima već na odmoru. Zato je poslužila već tradicionalna prijateljska utakmica s niželigašem sredinom tjedna. Ovaj put bila je to Bistra, svladana 3:0 pogocima Gudelja, Jonjića i Trajkovskog.

Već je u toj utakmici bila primjetna pojava novih imena koje Lončarević pomalo uvodi u momčad jer će dobar dio postojeće potražiti nove, bogatije sredine. Zato će im Varaždin poslužiti kao oproštaj od Zaprešića. Ondje mogu potpuno opušteno – najgore što se može dogoditi Interu je da izgubi trenutačnu četvrtu poziciju.

Nedostaju: nitko

Pred nogometašima Hrvatskog dragovoljca je posljednjih 90 minuta ovosezonskog prvoligaškog nogometa kada će protiv Zagreba imati priliku za dostojan oproštaj od sezone. Odlični rezultati na proljeće nisu bili dovoljni kako bi se nadoknadio zaostatak napravljen u prvom dijelu prvenstva, a jedinu pobjedu koju su u tom razdoblju ostvarili bila je upravo ona protiv današnjeg suparnika.

Slučajno ili ne, serija dobrih rezultata Dragovoljaca poklopila se s povratkom na pravi domaći travnjak u Siget, gdje su još uvijek neporaženi, a takvi žele i ostati. ''Što reći na špekulacije vezane za utakmicu protiv Zagreba i to da su njima potrebniji bodovi? Odlučno tvrdim da naš pristup utakmici neće biti sporan. Igrali smo cijelo proljeće za sebe, tako će biti i u ovoj utakmici. Svakome je protiv nas nešto trebalo, ali mi smo na terenu uvijek davali svoj maksimum. Pozivam zato naše navijače da još jednom dođu u Siget u što većem broju, da se uvjere u naš pristup ovoj posljednjoj utakmici te da nam pomognu da ostanemo neporaženi na svom travnjaku,'' najavio je iz tabora Crnih Davor Mladina.

Mladina i dalje ima problema s izostancima važnih igrača pa bi se Zagrebašima u gradskom derbiju začelja trebala suprotstaviti ova jedanaestorica: Čović - Špehar, Grgić, Kešinović, Kukoč - Plazonić, Čordaš, Rašić - Jazvić, Švarić, Žugaj.

Nedostaju: Leko, Jurin (ozljeda), Vidaković, Marković (kartoni)

Posljednja dva neodlučena rezultata nisu previše pomogla nogometašima Zagreba koji se uoči završnog kola nalaze u "crvenoj zoni" i čak i u slučaju pobjede sudbinu ne drže u svojim rukama. U Siget Pjesnici kreću sa samo jednom namjerom - uzeti sva tri boda, a zbog ozbiljnosti situacije po prvi je puta uveden cjelodnevni boravak u Veslačkoj.

"Ne očekujemo baš nikakvo opuštanje protivnika. Bit će to jedan Dragovoljac kakav je bio u Kranjčevićevoj. Momčad su koja nema što izgubiti pa može igrati potpuno rasterečeno, za razliku od nas, a osim toga, dobro su vođeni i imaju skupinu igrača koja može biti itekako opasna", najavio je Luka Pavlović posljednji susret sezone, a zatim se kratko nadovezao na ovotjednu karantenu:

"U ovakvoj situaciji jedan od načina što bolje pripreme je podizanje kvalitete ishrane i odmora, a to im je sada i omogućeno ovdje. Shvatili su to kao nešto pozitivno za sebe." Zagrebašima u Sigetu od pomoći neće biti ozlijeđeni Jefthon i Jugović.

Nedostaju: Jefthon, Jurendić (ozljede)

Nogometaši Karlovca zatvorit će ovu sezonu utakmicom protiv Šibenika. Iako su imali puno problema tijekom sezone, igrači Srećka Lušića dobro su podnijeli sve turbulencije te su na vrijeme osigurali ostanak u prvom razredu hrvatskog nogometa.

Šibenik na stadion pokraj Korane dolazi vrlo motiviran jer još nije osigurao ostanak u ligi. "Volio bih da pred svojim igračima odigramo dobru utakmicu i pobjedom okončamo ovu sezonu. Vraćaju nam se igrači koji su odradili suspenziju zbog žutih kartona i bit ćemo jači nego u Osijeku", rekao je trener Karlovca.

Tako se Lušiću u momčad vraćaju Karlo Primorac i Jurica Karabatić, međutim, suspendiran je Pilipović, a još je uvijek upitan nastup Čejvanovića i Kovačevića. Naime, obojica imaju problema s ozljedom te ovaj tjedan nisu normalno trenirali. Kako se bliži kraj sezone mnogo se priča i o eventualnim transferima, a Lušić je istaknuo da želi da mu Uprava osigura 90 posto momčadi koju sada ima na raspolaganju.

Nedostaju: Pilipović (kartoni)

I na posljednjem ovosezonskom gostovanju cilj je šibenskog kluba nastaviti s dobrim igrama i rezultatima. Domaćin je rasterećen, a Narančasti još uvijek imaju briga oko ostanka. Stoga žele i u gradu na četiri rijeke doći do pozitivnog rezultata koji im, uz poklapanje nekih rezultata konkurenata, donosi i ostanak u prvoligaškom društvu bez obzira na izgled lige u sljedećoj sezoni.

"Idemo gore ne izgubiti, ako je moguće uzeti i sva tri boda jer to bi nam puno značilo u borbi za ostanak u ligi. Dobili smo ih ovdje 2:1, bila je izuzetno teška utakmica, slomili smo ih pred kraj utakmice premda moram priznati da su bili bolji ovdje. Nadam se da ćemo mi tu utakmicu dobro odraditi i pobijediti", kazao je za službenu web-stranicu kluba napadač Dražen Jelić.

Zbog brojnih izostanaka sastav će biti poprilično drugačiji nego do sada. Nisu stoga isključene ni promjene u formaciji.

Nedostaju: Bulat, Tokić, Bačelić-Grgić, Jurčević, Alispahić, Malčić (ozljede)

Bez velikog rezultatskog imperativa Slaven Belupo će sezonu zaključiti pred svojim navijačima protiv Osijeka, a trener Roy Ferenčina opet će imati priliku, ali i potrebu, malo eksperimentirati sa sastavom.

Zbog kartona pravo nastupa nema Nikola Frljužec, mišić zadnje lože je spriječio Marija Gregurinu da istrči na teren, dok Tomislav Bušić ima upalu grla. S druge strane, vraća se Leon Benko i zaigrat će u vrhu napada uz Aljošu Vojnovića ili Matiju Poredskog, a priliku bi ponovno mogli dobiti i juniori Stjepan Geng, Igor Bubnjić i Pejo Kuprešak.

S obzirom da ni gosti iz Slavonije nemaju puno za izgubiti, ovaj bi susret koprivničkom prvoligašu mogao poslužiti da bez pritiska pokaže što zna i može te tako nagradi prisutne gledatelje atraktivnom napadačkom igrom, a na kraju krajeva, eventualna pobjeda omogućit će Slaven Belupu da sezonu okonča barem jednu poziciju više. Naime, s tri boda bi sigurno preskočili - upravo Osijek.

Nedostaju: Gregurina (ozljeda), Bušić (bolest), Frljužec (kartoni)

Osječani silno iščekuju kraj ove razočaravajuće sezone, no do samog kraja očekuje ih gostovanje u Koprivnici. Farmaceuti su često bili "škrt" domaćin bijelo-plavima. Naime, Osječani su u zadnjih pet godina tek jednom napustili pobijedili, a domaćin je slavio u svih pet preostalih susreta.

Trener Osijeka Vlado Bilić najavio je otvorenu igru jer ne postoji nikakav razlog za kalkulacije. Najavljena je i nova formacija, a to je 4-4-2. Krilne uloge zauzet će Šorša i Miličević, Jugović je siguran u veznom redu, a uz njega će zaigrati Dino Špehar. Upitno je tek tko će se pridružiti Ljubojeviću u vršku napada, glavni konkurenti su Maglica i Barišić, a prigodu bi mogao dobiti i Igor Prijić koji je bio izvrstan na pripremama, no nije dobio priliku za dokazivanje ovog proljeća.

U kombinacijama nema Pavličića, Lukačevića, Kurtovića, mladog Peroševića te kapetana Smoje. Nažalost, ozljede Peroševića, Kurtovića i Pavličića su identične, a radi se puknuću križnih ligamenata koljena i njihov oporavak će potrajati, po svemu sudeći - cijeli jesenski dio iduće sezone.

Nedostaju: Lukačević, Pavličić, Smoje, Kurtović, Perošević (ozljeda)

Temelj svih uspjeha Cibalije odlične su igre na domaćem terenu. Ovog proljeća ta je stavka malo "zaštekala", pa stoga i ne čudi činjenica kako će bodovni ulov Mršićevih izabranika na kraju sezone biti nešto manji od očekivanog. U drugom dijelu prvenstva Vinkovčani su na stadionu pokraj Bosuta odigralai pet utakmica, ostvarivši pritom samo jednu pobjedu, 2:0 protiv Varaždina još tamo početkom travnja.

U taboru nebesko-plavi previše se ne zamaraju pulskim problemima i njihovom borbom za goli život. Vinkovčani se od sezone i domaćih navijača silno žele oprostiti pobjedom, do koje će pokušati stići s praktički svim raspoloživim snagama. Utakmicu će sigurno propustiti tek Ivan Grgić, koji ima tri žuta kartona.

"Želimo sezonu završiti na četvrtom mjestu, a to podrazumijeva najjači mogući sastav protiv Pule. Cibalia u subotu ide na pobjedu", jasno je uoči utakmice poručio sportski direktor vinkovačkog prvoligaša, Dražen Pernar.

Nedostaju: Grgić (kartoni)

Minimalna pobjeda Istre 1961 protiv Slaven Belupa unijela je dozu optimizma u redove Puljana. U posljednjem kolu Istra gostuje u Vinkovcima kod momčadi Cibalije i samo joj pobjeda dolazi u obzir, budući da će buduće članove 1.HNL-a određivati i "neke druge stvari". No, Puljani su najavili osvajanje tri boda i ne žele se opterećivati stvarima izvan nogometnog terena.

Strateg Puljana Igor Pamić ne sumnja u slavlje svoje momčadi: "Cibalia je uz Split najneugodniji domaćin, ali ja sam optimist i uvjeren sam da ćemo ostvariti pobjedu." Paminjo je najavio i promjenu u sastavu: "Protiv Cibalije zaigrat ćemo s jednom promjenom u odnosu na sastav koji je igrao protiv Slaven Belupa. Roce će igrati špicu, a Tepurić će priliku čekati s klupe."

Iskusni veznjak Anđelković također je optimist: "Niz dobrih rezultata vratio je samopouzdanje među igrače. Motiva nam ne nedostaje jer nam gori pod nogama, a uzdamo se i u opuštenost Cibalije, iako i to zna biti opasno." Za Istru neće nastupati Stranatić koji je ranije završio sezonu zbog teške ozljede, a neće biti niti napadača Asima Šehića koji odrađuje drugu utakmicu suspenzije zbog crvenog kartona.

Nedostaju: Stranatić (ozljeda), Šehić(kartoni)

Ovu turbulentnu sezonu Rijeka će zatvoriti dvobojem protiv Zadra na Kantridi. Iako su Riječani već tjednima čvrsto u sredini ljestvice, bez rezultatskog pritiska, želja je svladati Zadrane te tako ostvariti što bolji završni plasman. "Nije isto da li smo peti ili deveti stoga idemo po pobjedu. Zadru fali bod da bi matematički osigurao ostanak pa očekujemo tešku utakmicu", rekao je kapetan Rijeke Igor Čagalj.

Nekima će ovaj dvoboj biti posljednji u riječkom dresu, dok je oko mnogo igrača još uvijek dosta nepoznanica. Također, još uvijek nije poznato hoće li i Elvis Scoria povesti Riječane u novu sezonu. Scoria je ovim riječima najavio dvoboj: "Zadnje kolo je specifično, mi smo svoje napravili ali idemo na pobjedu kako bi se dignuli na tablici. Gledao sam Zadar dosta puta ove sezone i igraju na gostovanjima bolje nego proteklih sezona", rekao je riječki strateg.

Ako Rijeka ostane neporažena, biti će joj to jedanaesti uzastopni dvoboj bez poraza.

Nedostaju: Vukman (ozljeda)

Uoči posljednjeg kola ovosezonskog izdanja HNL-a nogometaši Zadra su gotovo sigurno među onim klubovima koji će i dogodine nastupati po prvoligaškim travnjacima. Tek u nekim, malo vjerojatnim raspletima Zadrani se mogu naći ispod crte ostanka.

No, kako je u domaćem nogometu uvijek sve moguće onda ne čudi želja zadarskih igrača i stručnog stožera da na posljednjem gostovanju sezone, ovom u Rijeci, dođu do jednog, a možda i sva tri boda. Igrat će i na kartu rasterećenosti Riječana i ukoliko ponude igru sličnu onoj s kojom su uzeli bodove novom prvaku Dinamu onda imaju razloga za optimizam.

Trener Dalibor Zebić na raspolaganju bi trebao imati kompletnu momčad, izuzev ozlijeđenog Cona koji je ionako već neko vrijem izvan stroja. Za očekivati je da će se odlučiti na nešto otvoreniju igru nego na dosadašnjim gostovanjima s kojih su se Zadrani redovito vraćali praznih ruku. Bilo bi lijepo kad bi barem sezonu gostovanja zaključili pobjedom.

Nedostaje: Con (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Hrvatski dragovoljac2:3Zagreb
Hajduk2:0Lokomotiva
Cibalia1:0Istra 1961
Slaven Belupo2:1Osijek
Karlovac 19191:1Šibenik
Varaždin3:0Inter-Zaprešić
Rijeka0:2Zadar
Dinamo1:1Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!