Tenis

Ljubo na Čilića u prvom kolu Wimbledona

Ivor Krapac, Mario Glasnović • petak, 17.06.2011.
Ljubo na Čilića u prvom kolu Wimbledona
Foto: Kristijan Komarica

Održan je ždrijeb parova glavnog turnira Wimbledona. Već na samome početku natjecanja vidjet ćemo hrvatski obračun. Ivan Ljubičić u prvome kolu za protivnika je dobio Marina Čilića. Boljeg iz tog dvoboja bi u kasnijem dijelu turnira, u trećem kolu, mogla čekati najjača britanska nada, četvrti nositelj Andy Murray.

Ivana Ljubičića i Marina Čilića ždrijeb je spojio u prvome kolu trećeg Grand Slam turnira sezone. Pobjednik hrvatskog obračuna, dođe li do te faze turnira, u trećem bi kolu mogao ići na četvrtog nositelja Andyja Murraya.

Ivo Karlović je za protivnika u prvom kolu dobio Srbina Janka Tipsarevića, koji je 23. nositelj, a Ivan Dodig igrat će protiv suparnika iz kvalifikacija, koje još nisu okončane.

Vezane vijesti

Branitelj naslova Rafael Nadal će u obranu titule krenuti protiv Michaela Russella. Novak Đoković otvara protiv Jeremyja Chardyja, a Roger Federer za protivnika je dobio Mihaila Kukuškina.

Novu priliku za rušenje rekorda po dužini meča imat će John Isner i Nicolas Mahut, koje je ždrijeb ponovno spojio na londonskoj travi, kao i u prošlogodišnjem maratonskom susretu, u prvom kolu.

Među tenisačicama, Mirjana Lučić neće imati lak posao protiv Slovakinje Dominike Cibulkove, 24. nositeljice, a Petra Martić za protivnicu je dobila američku igračicu Vaniju King.

Caroline Wozniacki izvukla je Arantxu Parru Santonju, Venus Williams dobila je Akgul Amanmuradovu, Serena Williams, koja brani naslov, ići će na Aravane Rezai, a Na Li izvukla je Alu Kudrjavcevu. Lanjska finalistica i druga nositeljica Vera Zvonareva će se u prvom kolu sresti s Alison Riske.

Iz hrvatskog kuta gledanja, najzanimljiviji od svih susreta prvog kola bit će ogled Čilića i Ljubičića. Vodeći hrvatski tenisači dosad su se jednom susreli na Touru, 2008. u Indian Wellsu, kada je Ivan u drugom kolu slavio sa 7:6(7) i 7:5, a bolji iz novog ogleda će na drugoj prepreci ići na jačeg iz startnog dvoboja Ukrajinca Sergiyja Stahovskog i Britanca Daniela Coxa, koji je dobio pozivnicu.

Iza toga, moguć je ogled s Murrayem, kojem će u prvom kolu s druge strane mreže biti Španjolac Daniel Gimeno-Traver. Dodajmo da je četvrtopostavljeni Škot u četvrtini ždrijeba s osmim nositeljem Andyjem Roddickom, na kojeg može u četvrtfinalu, a u polovini s Rafaelom Nadalom, mogućim polufinalnim suparnikom.

U istoj četvrtini s Murrayem, Čilićem i Ljubičićem je i Ivo Karlović, koji koristi zaštićeni renking. Karlov početni suparnik bit će 23. nositelj Janko Tipsarević, ovotjedni polufinalist Eastbournea, od kojeg je ranije ove sezone u prvom kolu Delray Beacha izgubio u dva tie-breaka, sa 7:6(14) i 7:6(1). Bio je to njihov jedini dvoboj na Touru, a 26-godišnji Beograđanin je kasnije u Delray Beachu dobio i Ivana Dodiga, u četvrtfinalu, dok ga je u finalu nadjačao Juan Martin Del Potro.

Bolji iz dvoboja Karlovića i Tipsarevića će se u drugom kolu sresti s jačim iz ogleda francuskog veterana Arnauda Clementa i kvalifikanta. U trećem kolu moguć je susret s devetim nositeljem Gaelom Monfilsom, a u osmini finala ždrijeb bi vodio na Roddicka.

Ivan Dodig je na vrhu donje polovice ždrijeba. Prođe li prvo kolo protiv kvalifikanta, 26-godišnji Međugorac bi na drugoj prepreci mogao ići na sedmog nositelja Davida Ferrera, koji će ne startu tražiti pobjedu nad Francuzom Benoitom Paireom. Od postavljenih igrača, u toj osmini ždrijeba su i Jo-Wilfried Tsonga (12.), Aleksandr Dolgopolov (22.) i Guillermo Garcia-Lopez (26.) - potonji kao potencijalni Dodigov suparnik u trećem kolu, stigne li treći hrvatski reket tako daleko.

Tu četvrtinu, pak, predvodi Roger Federer, kojem bi na putu do četvrtfinala mogli biti, gledamo li samo nositelje, redom David Nalbandian (28.), pa Nicolas Almagro (16.) ili Mihail Južni (18.). Na Nalbandiana bi Švicarac mogao u trećem kolu.

U četvrtinu ždrijeba s drugim nositeljem Novakom Đokovićem smješten je petopostavljeni Robin Söderling, njegov potencijalni četvrtfinalni protivnik, dok bi prije toga, među nositeljima, Đoković mogao na Marcosa Baghdatisa (32.) u trećem kolu, a na sunarodnjaka Viktora Troickog (13.) ili Francuza Michaela Llodru (19.) u osmini finala.

Ipak, većinu pozornosti u prvom kolu privući će Isner i Mahut. Ako ste zaboravili, njihov prošlogodišnji ogled u wimbledonskom prvom kolu, okončan sa 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3) i 70:68 u Amerikančevu korist, trajao je 11 sati i pet minuta kroz tri dana.

Dvaput su usred meča morali s terena i nastavljali idućeg dana jer ih je prekidao mrak, a pritom su srušili brojne rekorde, uključujući i onaj serverski koji vjerojatno nitko nikad neće sustići. Isner je zabio 113 asova, najviše u povijesti za jedan meč, a Mahut deset manje, što je, naravno, odmah iza u povijesnim knjigama.

Od dvije hrvatske predstavnice u ženskom glavnom ždrijebu, težu početnu suparnicu dobila je Mirjana Lučić. Wimbledonska polufinalistica iz 1999. godine će se na startu sresti s 24-postavljenom Slovakinjom Dominikom Cibulkovom, koju trenira Željko Krajan.

Cibulkova je ovog tjedna dogurala do polufinala na travi Hertogenboscha, a iznenadi li je, Mirjana će u drugom kolu ići na jaču iz slovensko-švedskog ogleda Polone Hercog i Johanne Larsson. U trećem kolu bi bio moguć ogled sa 16-postavljenom Njemicom Julijom Görges, dok bi korak iza toga, u osmini finala, ždrijeb vodio na Caroline Wozniacki.

Petru Martić za početak čeka susret s Amerikankom Vanijom King, 92. na svijetu, protiv koje dosad nije igrala. Dobije li, Petra bi u drugom kolu išla na jaču iz ogleda lanjske polufinalistice, 32-postavljene Bugarke Cvetane Pironkove i zasad nepoznate kvalifikantice, a korak iza, u trećem kolu, ždrijeb vodi na drugu nositeljicu Veru Zvonarevu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 18:44
    hahah Isner Mahut...ovo ide opet u 5 setova...:)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 16:47
    jao ljudi moji, do jucer ga svi dizali medju zvijezde, a danas opet svi drvljem i kamenjem po cilicu, nije ni njemu lagano, svjestan je svoje rezultatske krize, al ja se nadam da ce se i to promijenit, a za to mu treba malo podrske i koji dobar rezultat i opet ce se vratit u stare dane, ja vjerujem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 15:59
    dodač u finalu
    Obrisan korisnik
  • Jukka17.06.2011. u 15:32
    eto čilić opet prerano ispada
    Jukka
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 15:13
    inače ne znam da bi vidjeli drugo kolo
    Obrisan korisnik