Tenis

Dodig srušio i Baghdatisa, slijedi Rus

Ivor Krapac • petak, 17.06.2011.
Dodig srušio i Baghdatisa, slijedi Rus
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig još uvijek ne može u London, gdje ga idućeg tjedna čeka nastup na Wimbledonu, ali to je dobra vijest. Dodig je nastavio niz na ATP turniru na travi nizozemskog Hertogenboscha polufinalnom pobjedom nad Marcosom Baghdatisom, pokvarivši drugopostavljenom Cipraninu proslavu 26. rođendana, a u subotu ga u njegovom drugom finalu na Touru čeka dvoboj s Rusom Dmitrijem Tursunovim...

Nakon što je početkom veljače osvojio PBZ Zagreb Indoors, Ivan Dodig će sredinom lipnja, uoči Wimbledona, biti u prilici doći do svojeg drugog ATP naslova u sezoni i karijeri. U prvom dijelu sezone u glavnom hrvatskom gradu stigao je do svojeg prvog finala na Touru, a drugo je ovog petka osigurao sa 7:6(4) i 6:1 protiv Marcosa Baghdatisa među posljednja četiri u Hertogenboschu.

Ivan je, tako, postao treći hrvatski finalist na nizozemskom ATP turniru na travi. U prethodnim slučajevima učinak je bio stopostotan. Mario Ančić slavio je 2005. protiv Michaela Llodre i godinu potom protiv Jana Hernycha, a Ivan Ljubičić bio je pobjednik sezonu nakon drugog Ančićevog naslova, '07. godine, kada je u finalu nadjačao Petera Wesselsa.

Može li i 26-godišnji Međugorac nastaviti ovu lijepu tradiciju, vidjet ćemo u subotu, kada ga u borbi za titulu čeka Rus Dmitrij Tursunov, 70. na svijetu.

Tursunov traži sedmi naslov

Dok će Ivan biti u prilici uzeti svoju drugu titulu na ATP turnirima, Dmitrij Tursunov u subotu će se boriti za sedmi naslov na Touru. Jednu od tih šest titula, svoju posljednju, uzeo je na travi, preklani u Eastbourneu.

Preostale titule 28-godišnjeg Rusa dogodile su se na tvrdoj podlozi, na otvorenom ili u dvorani. Slavio je 2006. u Mumbaiju, '07. u Indianapolisu i Bangkoku i '08. u Sydneyju i Metzu.

Nepostavljeni 28-godišnji ruski tenisač, koji pamti i 20. mjesto ATP ljestvice, iz listopada 2006., izborio je finalni ogled s četvrtim nositeljem iz Hrvatske sa 6:3 i 7:6(1) protiv trećepostavljenog Belgijca Xaviera Malissea. S Dodigom se još nije susretao.

Na putu do pobjede nad Baghdatisom Ivan je prošao ozbiljan test u prvom setu, u kojem je Cipranin prvi došao do breaka, kod 5:5, ali gem potom nije zaključio taj dio meča na svojem servisu. Hrvatski adut vratio se i uz pomoć svojeg ciparskog suparnika, s dvije dvostruke pogreške kod vodstva od 6:5, drugom na break-lopti, čime je odluka bila odgođena za tie-break.

S prvim setom "na kocki", Ivan je bio čvršći od drugopostavljenog Cipranina i uz dva mini-breaka nakon 5:4 zaključio prvi set, da bi već početkom drugog napravio novi korak prema pobjedi breakom u prvom gemu. Drugi nositelj tada je počeo gubiti koncentraciju, bilo je sve više promašaja, bilo je i prijestupa na servisu, dok je, s druge strane, četvrtopostavljeni hrvatski tenisač napravio sve što je bilo potrebno.

Dodig je dodatno umanjio Baghdatisove šanse za preokret breakom za 3:0 u drugom setu, s okretanjem 40:15 u tom gemu, dok iza toga više nije popustio na servisu. Kroz cijeli drugi set izgledalo je kao da je 26-godišnji Međugorac rođen na ovoj podlozi, što je odlična vijest, uzimajući u obzir da mu ipak još nedostaje iskustva i mečeva na travi. Podsjetimo, Ivan je nedavno najavljivao da bi mu travnati tereni trebali odgovarati i da se veseli ovom dijelu sezone, a u Nizozemskoj to i potvrđuje.

Nakon nove pobjede, treći hrvatski reket se u kratkom tv-razgovoru na terenu posebno prisjetio prvog seta, odajući i priznanje suparniku: "I on i ja smo igrali dobro u prvom setu, a na kraju sam ja imao možda malo više sreće. U drugom setu sam bio opušteniji i išlo je lakše - no, nije bilo jednostavno dobiti Marcosa, odličan je igrač".

ATP Hertogenbosch, 17.6.2011., četvrtfinale: Tursunov (Rusija) - Giraldo (Kolumbija) 6:3, 4:6, 6:4, Malisse (Belgija, 3) - Bogomolov Jr. (SAD) 6:2, 6:4, Baghdatis (Cipar, 2, WC) - Gremelmayr (Njemačka) 6:1, 6:0.

Polufinale: Tursunov (Rusija) - Malisse (Belgija, 3) 6:3, 7:6(1), Dodig (Hrvatska, 4) - Baghdatis (Cipar, 2, WC) 7:6(4), 6:1.

Parovi, četvrtfinale: Polašek/Zelenay (Slovačka) - Gimeno-Traver/Giraldo (Španjolska/Kolumbija) 6:0, 7:6(3).

Polufinale: Bracciali/Čermak (Italija/Češka) - Polašek/Zelenay (Slovačka) 7:6(5), 7:6(4), Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 2) - Huta Galung/Wassen (Nizozemska, WC) 6:2, 6:7(2), 10:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2011. u 14:23
    zna li itko hoce li igdje biti prijenos meca?
    Obrisan korisnik
  • torrente8718.06.2011. u 04:17
    Iggy, prosvijetli me-> koja je razlika..? Bar za nas iz ZHŽ..
    torrente87
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 20:46
    Odlično je danas Dodig igrao, kako se 2-3 puta bacio za lopticom - fenomenalno. Mislim da je presudan trenutak bio kad je vratio break kod *6-5 za Bagya koji je onda do kraja meča uzeo još samo 1 gem. Idemo sutra po naslov. Idemo Ivane, cijela Slavonija je uz tebe. 
    Obrisan korisnik
  • cimbo17.06.2011. u 20:08
    Bravo legendo, ajmo po naslov!
    cimbo
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 20:05
    Čovjek je Hrvat, a ne Hercegovac..
    Obrisan korisnik