Nogomet

Hajdukov imperativ, susret dvaju iznenađenja

Sportnet • subota, 13.08.2011.
Hajdukov imperativ, susret dvaju iznenađenja
Foto: Duje Bonačić

Četvrto kolo Prve HNL otvoreno je s tri pobjede domaćina. Može li Hajduk slaviti na gostovanju u Puli i tko će u Zadru produžiti niz ugodnih iznenađenja, uz još dva ogleda, saznat ćemo večeras...

Nogometaši Istre 1961 u dobrom raspoloženju dočekuju subotnju večer i susret s Hajdukom. Nakon što su u prošlom kolu stigli do prve pobjede, ali i bodova, svladavši Lučko u Zagrebu, atmosfera u momčadi je bolja. Dvoboj protiv Splićana prava je prilika da se u susretu bez rezultatskog imperativa, jer Hajduk ipak dolazi u Pulu kao favorit, pokažu mogućnosti ove ekipe.

"Rekao sam im da protiv Hajduka odigraju utakmicu za sebe, za ovaj klub i navijače. U svakom slučaju nužan je mir jer jedino na taj način ćemo moći pokazati ono što imamo na terenu.", najavio je trener Pamić pred gostovanje Hajduka.

U posljednjem međusobnom dvoboju Puljani su slavili na Drosini 2:0, dok su u prošlosezonskom izdanju Kupa upravo 'žuto-zeleni' izbacili Hajduk iz tog natjecanja, pobjedom na Poljudu nakon produžetaka. Prema tome, recept za tri boda ili barem neodlučeni rezultat protiv splitskih Bilih sigurno imaju, samo je pitanje hoće li to i ovaj put uspjeti pokazati na travnjaku.

Nedostaju: nitko

Prvi put nakon početka sezone Hajdukov trener Krasimir Balakov imao je nešto više vremena za uigravanje momčadi, iako je dosta Hajdukovaca bilo po reprezentacijama. Jedan od njih, Japanac Inoha, prošao je ovog tjedna "pola svijeta" da bi igrao za svoju reprezentaciju, pa ga je zbog umora Balakov odlučio poštedjeti pulskog izazova.

"Ne trebamo pričati o igračima kojih nema, Hajduk ima 25 igrača i svi oni moraju u svakom trenutku biti spremni podnijeti svoj dio tereta. U Pulu idemo pobijediti, za Hajduk nema alternative, tri boda su sve što nas zanima. Istra je dobra momčad, imaju nekoliko zanimljivih pojedinaca, no to ništa ne mijenja u našim imperativima", otvoren je Balakov.

Neefikasnost je Hajdukov najveći problem ove sezone, a u Puli neće biti ni jednog od dva najbolja napadača. Još nije spreman ni Milićević, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Balakov u Puli opet Andrića vratiti na stopersku poziciju ili će uz Maloču u srcu obrane zaigrati "kolumbijac" Glumac.

Nedostaju: Vejić, Vuković, Milićević, Vukušić, Ljubičić (ozljede), Inoha (umor)

Cibalia će drugu uzastopnu utakmicu igrati pred domaćim navijačima. Nakon neočekivanog i pomalo tragičnog poraza od Intera u prošlom kolu, u Vinkovce dolazi neugodna momčad Slaven Belupa. Zaprešićki nogometaši odnijeli su sva tri boda iz Slavonije u sudačkoj nadoknadi, a Cibalia to želi nadoknaditi pobjedom nad Slaven Belupom.

Trener Cibalije Stanko Mršić najavljuje pobjedu svoje momčadi: "Mislim da protiv Slaven Belupa možemo dobro odigrati i zato očekujem našu pobjedu. Inter nam se ne smije ponoviti, tada nas je izostanak koncentracije koštao poraza." Isto misli i napadač Dino Kresinger: "Koprivničani su bolji nego prošle sezone, ali mi nemamo što kalkulirati nego idemo po tri boda."

Iskusni Mršić najavio je i nekoliko promjena u udarnom sastavu. Između vratnica neće biti Mladena Matkovića kojeg bi trebali zamijeniti Paradžiković ili Mašić. U udarnoj jedanaestorici neće biti niti Mazalovića i Tomića, dok se očekuje nastup Župarića.

Nedostaju: Rugašević (ozljeda)

Nogometaši Slaven Belupa na gostovanje u Vinkovce kreću s pobjedom, remijem i porazom, odnosno četiri osvojena boda, no kako je bod zabilježen na gostovanju kod Splita, a poraz doživljen od teško dodirljivog Dinama, trener Roy Ferenčina vjeruje da s pravom ima dovoljno razloga za optimizam.

Do pozitivnog rezultata protiv Cibalije, kaže, može se uz maksimalnu borbenost, a priliku za pokazivanje zalaganja dobit će Borislav Pilipović, koji se vraća u momčad nakon odrađene suspenzije u dvoboju protiv hrvatskog prvaka.

Na put u Vinkovce trener Slaven Belupa neće voditi četvoricu ozlijeđenih igrača, uključujući i kapetana momčadi, Alena Marasa. Podsjetimo, Slaven Belupo je pod tjednom raskinuo ugovor s napadačem Matijom Poredskim, a kombinirana je momčad odigrala prijateljsku utakmicu protiv Dugog Sela, koju su u korist Koprivničana (2:0) riješili Jakšinić i Havojić

Nedostaju: Maras, Šomoci, Jambrušić, Brlek (ozljede)

Iako je osvojila četiri od mogućih devet bodova, Rijeka je pod vodstvom Alena Horvata dobrim igrama i nadasve borbenim pristupom zainteresirala brojne ljubitelje nogometa u Hrvatskoj. Na Kantridu u subotu stiže Varaždin, protivnik kojeg bi Rijeka u trenutnoj situaciji trebala svladati i doći do druge pobjede ove sezone. No, u nogometu je sve moguće, tako da su u Rijeci vrlo oprezni što se tiče ovog dvoboja.

Uprava riječkog prvoligaša je odradila dobar posao proteklog tjedna. Horvatove su trupe pojačali bivši igrač Zrinjskoga, veznjak Fenan Salčinović, te dugo očekivani napadač, Hebert Alfarez, koji je iz meksičkog Atlasa stigao na posudbu. "Vjerovao sam u ovu ekipu i prije. S ova dva igrača to je točka na "i" one kvalitete koju sam i očekivao da ćemo imati", rekao je riječki strateg Horvat.

Novi prvotimci nemaju pravo nastupa protiv Varaždina, no i bez njih Riječani očekuju tri boda s kojima bi se dodatno približili vrhu ljestvice.

Nedostaju: nitko

Varaždinci u Rijeci nemaju drugog izbora nego loviti pobjedu. Jedini su naime klub na tablici koji nije upisao ni jedan bod, a nakon tri poraza za redom, može se već govoriti o seriji. Najzanimljivije od svega, Varaždinci apsolutno ne igraju loše, porazi su više posljedica nesreće negoli nogometnog neznanja.

Dijelom se porazi mogu "svaliti" i na neuigranost, posebno obrambenog reda, koji je u utakmicama EL i HNL-a doživio mnoštvo promjena. To bi trebao popraviti Punčec, koji se vratio iz Kolumbije, a uz njega, vratio se i Glavica, kojeg čeka mjesto u veznoj liniji.

"U Rijeci smo uvijek dobro igrali, iako je tamo sada situacija nešto drukčija no prošle sezone. Na čelu je mladi i ambiciozan trener, a momčad je godinu dana iskusnija. No, izgubili su Riječani dvojicu svojih važnih igrača, Đalovića i Štroka, što sigurno ide nama u korist", najavio je pomoćni trener Varaždina Branko Lađević.

Nedostaju: Gluhak (ozljeda), Vugrinec (ozljeda)

Gostujuća pobjeda u Varaždinu kojom je nadograđen trijumf nad Hajdukom donijela je dašak euforije u svlačionicu Zadrana. Sedam osvojenih bodova u uvodna tri kola i više su nego zadovoljavajući učinak, a domaći sraz s jednako uspješnom Lokomotivom prilika je da Zebić i igrači dodatno podebljaju bodovni učinak.

Zadarski strateg uoči dvoboja s Lokosima ima manjih problema s izostancima, a oni s ponajviše tiču posljednje linije. U Varaždinu je crveni karton zaradio Jonjić te bi uslijed sitnih promjena u sastavu Jure Jerbić trebao zauzeti poziciju korektora. Također, nedostajat će Josip Bilaver, pa mjesto na boku očekuje Šimu Marunu.

No, zadarske ljubitelje nogometa može veseliti forma u kojoj se nalazi Ivan Santini, trenutno vodeći strijelac lige. Posljednja tri pogotka Zadrana upravo su njegovo djelo i u utakmicu u kojoj planiraju od početka krenuti agresivno igrači Zadra se nadaju još pokojem trenutku inspiracije svog prvog napadača. Na tribinama Stanova očekuje se i velik broj pripadnika Tornada.

Nedostaju: Jonjić (kartoni), J. Bilaver (ozljeda)

Ohrabrena odličnom početkom sezone, Lokomotiva će ambiciozno istrčati i na neugodni zadarski teren. Trener Marijo Tot uspio je dobro posložiti "kockice" svog igračkog kadra i osvojiti čak sedam bodova u prva tri kola.

"Samo rad i strpljenje, nema tu tajni. Imam mnogo igrača s velikim potencijalom, ali što je još važnije, željnih dokazivanja", bio je pojasnio Tot poslije poslije pobjede nad Šibenikom, a s takvim se pristupom dolazi na Stanove, premda je i sam Lokomotivin trener istaknuo da će kad-tad morati doći i poneki slabiji rezultat.

Lokosi će zaigrati i na kartu zdravog i sve samopouzdanijeg Domagoja Antolića, dvostrukog strijelca protiv Šibenčana, uz jedan gol protiv Intera, čija igra polako ponovno dobiva krila. "Sad je na dobrom putu da svi pehovi ostanu iza njega i da pruži još bolje igre", najavio je Tot.

Nedostaje: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Inter-Zaprešić2:0Šibenik
Zagreb1:0Lučko
Dinamo5:0Karlovac 1919
Rijeka2:0Varaždin
Zadar0:3Lokomotiva
Cibalia1:4Slaven Belupo
Istra 19610:3Hajduk
Split2:2Osijek
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 14:14
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 13:55
    inoha umoran eh,nisu ni japanci što su nekad bili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 13:40
    Zadar!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Gips13.08.2011. u 13:27
    inoha umoran.od cega,sto je radio na bausteli?
    Gips
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 12:50
    ajmo rijeka!
    Obrisan korisnik