Nogomet

Hrvatska mora svladati Maltu

Damir Žbulj • petak, 02.09.2011.
Hrvatska mora svladati Maltu
Foto: Kristijan Komarica

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom dva su iznimno bitna kvalifikacijska dvoboja za odlazak na Europsko prvenstvo. U utorak dočekujemo Izrael na Maksimiru, ali prvo se u petak na Malti moraju uzeti sva tri boda želi li izabranici Slavena Bilića vidjeti Ukrajinu i Poljsku iduće godine.

Teška vremena stigla su za hrvatsku nogometnu reprezentaciju kad mora strepiti od gostovanja na Malti. Naravno, Hrvatska je kvalitetom nekoliko svjetlosnih godina udaljena od naših današnjih domaćina, ali lošije predstave u ovim kvalifikacijama, poraz u Gruziji, ali i posljednje gostovanje na ovoj otočnoj državi u Sredozemnom moru trebaju i moraju biti dovoljno upozorenje da se u ovu utakmicu uđe maksimalno ozbiljno i od prve minute pokaže tko je deseta a tko 167. svjetska nogometna reprezentacija.

Hrvatska se u posljednjem nastupu na Malti pošteno osramotila. Mršavih rezultatskih 1:1 na terenu te nedolično ponašanje navijača na tribinama zaokružilo je negativan dojam te 2005. godine. Reprezentaciju je vodio Zlatko Cico Kranjčar, a do boda smo u tom susretu stigli zahvaljujući pogotku njegova sina Nike. Kranjčar junior bio je dvostruki strijelac i u posljednjem dvoboju ovih reprezentacija, na Maksimiru u listopadu prošle godine, kada smo stigli do uvjerljive pobjede pa će njegov izostanak zbog ozljede, a znajući kako on u posljednje vrijeme izuzetno dobro igra za izabranu vrstu, sigurno barem malo zabrinuti izbornika Bilića.

Od igrača koji su 'spašavali' bod na Malti prije šest godina i danas su s nama Pletikosa, Srna, Šimunić, Klasnić, bio bi i Kranjčar da je zdrav, pa sigurno ostali reprezentativci imaju informaciju iz prve ruke kako protiv ovakve reprezentacije ne treba igrati, ako se želi do pozitivnog rezultata i pobjede. Taj reprezentativni ciklus, bez obzira na posrtaj na Malti, imao je svoj happy-end s odlaskom Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Njemačku, ali u ovim kvalifikacijama gubitak bodova u ovo trenutku i u ovoj situaciji na tablici protiv slabašnih Maltežana ozbiljno bi ugrozio naš nastup na Euru 2012.

transferi reprezentativaca

Europski ljetni prijelazni rok je završio, a nekoliko naši igrača ili je napokon pronašlo klubove ili je promijenilo nogometnu sredinu. Stipe Pletikosa izbio je argument dežurnim kritičarima o konstantnom grijanju klupe u posljednjih više od godinu dana. Novu radnu zajednicu pronašao je ponovno u Rusiji, u Rostovu, momčadi s dna njihove prvenstvene ljestvice. Trakavica oko prelaska Šimunića završila je pozitivno za Dinamo te će stoper reprezentacije igrati Ligu prvaka sa zagrebačkim klubom, a Domagoj Vida, također je, poput Joea, njemačku svlačionicu zamijenio hrvatskom i to onom modrom . Mato Jajalo s 'pravim' ugovorom u rukama skrasio se u Kölnu, Gordon Schildenfeld austrijski Sturm zamijenio je bundesligaškim drugoligašem Eintrachtom, Ivan Peršić stigao je u redove dortmundske Borussije, aktualnog njemačkog prvaka, Nikola Kalinić Premier ligu zamijenio je ukrajinskim Dniprom, dok je Ivo Iličević iz Kaiserslauterna prešao u HSV, kod našeg Petrića. Luka Modrić će, izgleda na njegovu žalost, barem još neko vrijeme voditi igru Tottenhama, a ne Chelseaja, kako je priželjkivao.

Stručni stožer nije u najboljem raspoloženju dočekao ovaj reprezentativni dvoboj. Slučaj Pranjić, ozljede bitnih igrača, trakavice oko transfera Šimunića, ali i Luke Modrića sigurno nisu bili najbolji uvod u ovu reprezentativnu akciju.

Međutim, utakmica s Maltom je pred vratima i do pobjede se mora pod svaku cijenu. "Najprije moramo riješiti Maltu, a onda ćemo pričati o Izraelu. Nema sumnje da smo kvalitetniji i bolji na papiru, ali treba biti oprezan u obje utakmice," pažljiv je u izjavama bio naš izbornik.

Za dvoboj s Maltom, Bilić ne može računati na već dulje vremena ozlijeđenog Olića, nema niti Petrića, Rakitića, a možda će mu najviše nedostajati izostanak Nike Kranjčara, koji je upravo u reprezentativnom dresu u posljednje vrijeme pružao vrlo dobre partije. Sastav koji se već nekoliko dana provlači kroz medije i koji bi trebao razbiti obrambeni bedem Maltežana, trebao bi izgledati ovako: Na vratima Pletikosa, posljednja linija naše obrane trebala bi biti Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Strinić. U veznom redu Srna bi trebao zaigrati desno, Perišić lijevo, u sredini Badelj i Modrić, dok bi naš napad trebali predvoditi Mandžukić i Klasnić.

Bez obzira na razliku u kvaliteti između Malte i Hrvatske izbornik si ne bi smio priuštiti eksperimentiranje sa sastavom. Nadamo se kako je posljednju prijateljsku utakmicu dobro analizirao i iskoristio kako bi se pripremio za suparnike koji nas očekuju u ovih nekoliko dana. Na 'vlastitoj koži' smo 2005. godine osjetili kako i Malta može biti opasna, ako ih se ne shvati ozbiljno, a dovoljno je i baciti oko na njihova dva ovogodišnja rezultata da se takvo nešto ne ponovi.

Današnji raspored skupine F

Iznimno zanimljivo će danas biti u našoj kvalifikacijskoj skupini F. Već u 15 sati pa našem vremenu na teren će izaći Izrael i Grčka, dok je u 19 sati na rasporedu dvoboj Gruzije i Latvije. Pod pretpostavkom da uzmemo tri boda na Malti, koja smo već davno upisali na naš konto, mogli bi, ako Grci danas ne slave na gostovanju, iduće kvalifikacijski susret dočekati na vrhu poretka, gdje našu reprezentaciju očekujemo i na kraju ovih kvalifikacija.

U ožujku su Grčku držali u egalu sve do treće minute sudačke nadoknade, kada je Torosidis pospremio loptu u mrežu za minimalnu 0:1 pobjedu. U veljači su s jakom švicarskom reprezentacijom odigrali prijateljski susret bez golova i tako još jednom pokazali kako su na domaćem terenu izuzetno organizirani, pogotovo u obrani te kako će biti potrebna i koncentracija i znanje kako bi se njihov bunker probio. Od prve minute treba pokazati tko je 'gazda' na terenu te agresivnom i napadačkom igrom pokušati primiriti naše današnje domaćine golovima u ranoj fazi utakmice.

Situacija u skupini F nije idealna za nas. Naravno, bilo bi nam draže da smo prvi s pet bodova viška od naših pratitelja, ali još uvijek je sve u našim 'nogama'. Pobjedama protiv Malte i Izraela u utorak, došli bi na sam vrhu poretka te bi se onda u miru mogli posvetiti pripremi za završetak kvalifikacija i nadamo se odlučujućih dvoboja u listopadu s Grčkom u gostima i Latvijom na domaćem terenu, u pretposljednjem i posljednjem kolu ovog ciklusa.

Kvalifikacije za Euro 2012, skupina F:
Malta - Hrvatska, 19 sati

Kvalifikacije za EP 2012., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Hrvatska2:0Latvija
Gruzija1:2Grčka
Malta0:2Izrael
07.10.2011.
Grčka2:0Hrvatska
Latvija2:0Malta
06.09.2011.
Latvija1:1Grčka
Malta1:1Gruzija
Hrvatska3:1Izrael
02.09.2011.
Gruzija0:1Latvija
Malta1:3Hrvatska
Izrael0:1Grčka
04.06.2011.
Grčka3:1Malta
Latvija1:2Izrael
03.06.2011.
Hrvatska2:1Gruzija
29.03.2011.
Izrael1:0Gruzija
1Grčka 1014:5+924
2Hrvatska 1018:7+1122
3Izrael 1013:11+216
4Latvija 109:12-311
5Gruzija 107:9-210
6Malta 104:21-171

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava05.09.2011. u 13:16
    ma neeeee
    Torca-Dubrava
  • Torca-Dubrava04.09.2011. u 11:43
    pa možda da se zatvorimo...pa nerješeno pa onda grci izgube a ...!? užas od kobinacija
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 14:26
    u kakvim ćemo dresovima danas igrati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 14:11
    koliko prasine se dize zbog maltice
    Obrisan korisnik
  • soecc02.09.2011. u 14:10
    Evo i Modrić bolestan. Drhtat ćemo mi večeras, kažem ja...
    soecc