Liga prvaka, završnica, polufinale, 24.04.2012, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 2:2(2:1) Chelsea
Chelsea

Video: Autobus Chelseaja izbacio Barcu

Damir Žbulj • utorak, 24.04.2012.
Video: Autobus Chelseaja izbacio Barcu
Foto: EPA

Chelsea je fenomenalnom, borbenom predstavom na Camp Nou uspio sačuvati prednost iz Londona, nakon što Barca u uzvratu nije uspjela iskoristiti igrača više, crveni karton Terryja. Messi je uspio promašiti i jedanaesterac, a posao je u sudačkoj nadoknadi dovršio Torres, za konačnih 2:2 i plasman londonskog sastava u veliko minhensko finale.

Barcelona - Chelsea 2:2 (2:1, ukupno 2:3)

Liga prvaka, polufinale, uzvratna utakmica
Barcelona, stadion Camp Nou
Sudac: Cüneyt Cakir (TUR)

Strijelci: Busquets 35', Iniesta 43' / Ramires 45'+1, Torres 90'+1

Barcelona: Valdés, Piqué (Alves 26'), Puyol, Fabregas (Keita 74'), Xavi, Iniesta, Mascherano, Busquets, Alexis Sánchez, Messi, Cuenca (Tello 67')
Trener: Josep Guardiola

Chelsea: Čech, Ivanović, Cole, Cahill (Bosingwa 11'), Terry (c.k. 37'), Ramires, Lampard, Mikel, Meireles, Mata (Kalou 58'), Drogba (Torres 80')
Trener: Roberto Di Matteo

Liga prvaka stigla je do uzvratnih susreta svog polufinala, a čast da otvore uzbudljivi tjedan odluke o finalistima pripala je Barceloni i Chelseaju. Proteklog tjedna londonski sastav na domaćem terenu Stamford Bridgea odigrao je borbenu utakmicu, obranio je svoja vrata, unatoč dominaciji i svim pokušajima Katalonaca. No, što je još važnije, osim što nisu primili pogodak, u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena prve utakmice odličnu kontru Lamparda i Ramiresa poentirao je Drogba i tako osigurao minimalnu, ali ipak rezultatski i psihološki značajnu prednost pred uzvratni dvoboj.

Messijevo prokletstvo

I najboljem nogometašu današnjice Chelsea je 'crna mačka', jer Messi, iako je ove sezone, do ove utakmice, zabio 14 pogodaka u Ligi prvaka, iako je posljednje tri sezone najbolji strijelac ovog natjecanja, Argenitnac je u sedam dosadašnjih dvoboja protiv ovog londonskog sastava ostao bez pogotka. Večeras niti s bijele točke nije uspio svladati Čecha, pogodio je i vratnicu te na kraju i ispao.

Barca je između ove dvije europske utakmice, morala odraditi domaću utakmicu sezone. El Clasico je pripao Realu, prvenstvo je gotovo odlučeno te im je put prema Münchenu ostala jedina prilika za pravu veliku kantu ove sezone. Nakon Milana 1989. i 1990. godine, niti jedan klub nije obranio europski naslov pa bi, nakon svega što se događalo proteklog tjedna, ulazak u finale bio melem na ranu katalonskom sastavu.

No, što kazati za podatak da Guardiola, od kada je preuzeo Barcu 2008. godine od Rijkaarda, od 52 različita protivnika s kojima se susretao, jedino Chelsea nije uspio svladati, čime je londonski klub uistinu stekao nadimak njegove 'crne mačke'.

Iako su sjećanja na 2009. godinu i tadašnji polufinalni dvoboj ovih klubova još uvijek intenzivna, bez obzira na tadašnji prolaz Barce, u posljednja četiri gostovanja Londončana na Camp Nou (2:1, 1:1, 2:2, 0:0) ostvarili su rezultate koji bi im večeras garantirao mjesto u velikom minhenskom finalu.

Guardiola se odlučio na Chelsea krenuti s trojicom u zadnjoj liniji, povratnika Piquea, Mascherana i Puyola, računajući ponovno na terensku dominaciju te kako obrana neće imati previše posla. Nakon napornog El Clasica, pomalo i iznenađujuće, Dani Alves našao se na klupi, dok je dodatno mjesto u vezi u odnosu na prvu utakmicu zauzeo Fabregas, dok su u napadu uz Alexisa Sancheza, neizostavnog Messija našao i Cuenca.

Rane ozljede stopera

Goste je šokirala rana ozljeda Cahilla, a u nedostaku Davida Luiza, uz rošadu u posljednjoj liniji, na teren je ušao Bosingwa, što je Ivanovića smjestilo na stopersku poziciju. Što se tiče prisiljenih izmjena, Guardiola je Di Matteu uzvratio vađenjem Piquea u 26. minuti, zbog udarca u glavu kojeg mu je nanio vratar Valdes, nije mogao nastaviti susuret. Priliku je tako ipak dobio Dani Alves.

Di Matteo nije eksperimentirao, oporavljeni Drogba zauzeo je mjesto u vrhu napada pa strateg londonskog sastava nije mijenjao početni sastav iz prve utakmice.

Naravno, kao što se moglo i očekivati, osim početnog opasnog bijega Cola i Ramiresa, Barca se postavila dominantno na terenu. Uz prepoznatljivo kombiniranje, Messi je već u samom otvaranju utakmice promašio izglednu priliku, pogodivši vanjski dio mreže, nastavivši svoju neugodnu tradiciju bez pogotka protiv londonskog kluba.

Ashley Cole spašavao je Chelsea izbacivši loptu gotovo s crte, a parkirani 'autobus u 16-ercu' gostiju funkcionirao je odlično do 19. minute kada se po prvi puta istaknuo vratar Čech, zaustavivši Messijevog mrtvaca s nekoliko metara.

Da im nije Guardiola zabranio pucati izvan kaznenog prostora dokazao je u jednom navratu Mascherano, a u rijetkim trenucima kada je Chelsea odlučio posjetiti protivničku polovicu, bilo je opasno po Valdesa, pogotovo na polovici prvog dijela kada je opasnu solo akciju udarcem u vanjski dio mreže zaključio, tko drugi nego, Drogba.

No, svi planovi gostiju iz Londona propali su desetak minuta prije odlaska na odmor. Prvo je akciju Alvesa i Cuence zaključio Sergio Busquets, pospremivši povratnu loptu u praznu mrežu, a samo dvije minute kasnije, zbog udaranja koljenom u leđa Sancheza, turski sudac Cüneyt Cakir, vjerojatno na dojavu pomoćnika, pokazao je izravni crveni karton kapetanu Chelseaja Johnu Terryju.

Minutu prije odlaska na odmor utakmica je iz ukupne rezultatske ravnoteže mogla biti prelomljena na stranu Katalonaca kada je odličnu asistenciju Messija u pogodak pretvorio Iniesta, za 2:0. Ali, prepuni Camp Nou šokirao je fenomenalni Ramires, koji je ponovno iskoristio odlično dodavanje Franka Lamparda i na još bolji način, hladnokrvnim lob udarcem, loptu smjestio iza Valdesa, za nadu u prolaz i rezultat koji je u tom trenutku Londončane vodio u München.

U nastavku utakmice još veća drama. Već je nakon dvije minute u drugom dijelu turski arbitar, nakon starta Drogba na Fabregasa, svirao kazneni udarac, ali nesretnik Messi niti s bijele točke nije uspio poslati loptu u mrežu londonskog sastava.

Igra Barcelone s igračem više nije se razlikovala previše od one kada su snage na terenu bile poravnate. Beskrajno kombiniranje, uz poneku izglednu priliku, ali bez završne realizacije, što je unijelo dodatnu nervozu na teren, ali i na tribine. U samoj završnici poništen je, opravdano zbog zaleđa Alvesa, pogodak Barce, Messi je pogodio i vratnicu, a jedan bijeg Torresa na ulasku u sudačku nadoknadu, koji je desetak minuta prije kraj zamijenio Drogbu, završio je pogotkom koji je Chelsea odveo u München na veliko finale. Isplatio je možda ovim pogotkom Španjolac svaki euro kojeg je Abramovič dao za njega.

Liga prvaka, završnica

polufinale

Bayern2:1Real Madrid
Chelsea1:0Barcelona
Barcelona2:2Chelsea
Real Madrid3:4 **Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 20:41
    Ja sam veliki navijač Chelsea-a i ajmo to tako reć da stvarno ne podnosim Barcu. Međutim ni meni nije jasno ovo pljuvanje po Messiju koji je u ove 2 ut bio najbolji pojedinac i nije zabio zahvaljujući samo nedostatku sreće i bravuroznim obranama Cecha. Messi  je najsvjetlija točka tog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Wilson25.04.2012. u 18:47
    Čovjek nije zabio gol u zadnje 3 utakmice, a te tri utakmice su bile "najvažnije" u njegovoj dosadašnjoj karijeri i on, naravno, nema pojma. Do sad nije riješio ni jedno finale ili iole važniju utakmicu pa su zbog toga ove dvije protiv Chelsea relevantan pokazatelj da njega nema nigdje u najtežim... [više na forumu]
    Wilson
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 17:19
    pa za mene je Maradona jedan od najboljih nogometasa svih vremena, ali on i bilo koji nogometas svijeta moze biti samo jedan od najboljih svih vremena zato sto se nogomet tada i danas ne moze uspoređivat, pogledaj kako se tada igrao nogomet i kako se danas igra, siguran sam da moras uocit velike... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 17:18
    što ti vrijedi posjed lopte i milion dodavanja kad ne pucaš na gol,da su sinoć opucali bar 10 puta sa ruba 16metara nešto bi ušlo,bar neki krumpir ali ne oni se dodaju u beskonačnost-navijao sam za chelsea i želim da oni osvoje ali barcina igra je totalno negledljiva a s obzrom da pepe odlazi ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 16:37
    @prencinho....maradona je igrao u italiji, u kojoj se oduvijek igrao 'tvrd' nogomet i gdje su bekovi uvijek bili oštri kao britva prema napadačima. a on je taj napoli dovukao do 2 naslova prvaka, kupa UEFE, a svi znamo da je i argentinu odveo do naslova prvaka 1986., što lionel GDJESSI može samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik