Košarka

Cedevita na najneugodnijem gostovanju, Cibona kao dobrodošlica MZT-u, Split čeka pojačanu Zvezdu

Ante Zovko • subota, 29.09.2012.
Cedevita na najneugodnijem gostovanju, Cibona kao dobrodošlica MZT-u, Split čeka pojačanu Zvezdu
Foto: Dejan Popek

Drugog dana prvog kola ABA lige tri će hrvatska predstavnika tražiti prvu pobjedu, a teško je staviti novac i na jednog. Cedevita odlazi ondje gdje nikad nije slavila, Cibona, koja nije pokazala bajnu formu, dočekuje nepoznanicu MZT, a Split jednog od favorita natjecanja.

Budućnost je kroz dosadašnja izdanja regionalne lige postala sinonim za domaćinsku momčad. Rijetko se iz Morače odnose bodovi, a na početku sezone to će pokušati učiniti na papiru najkvalitetnija momčad lige, Cedevita.

S Božidarom Maljkovićem na klupi Zagrepčanima će vjerojatno trebati vremena za uigravanje većim dijelom izmijenjenog rostera koji još nije kompletiran zbog ozljede Marka Tomasa, a u Podgorici nikad nisu slavili. Dok Miro Bilan smatra da je Buudćnost najteže gostovanje u regionalnoj ligi uopće, Maljković kaže da se ABA prometnula u jedno od najjačih europskih natjecanja:

Raspored dana

ABA, 1. kolo, 29. rujna:

17:00 Radnički - Union Olimpija
20:00 Budućnost - Cedevita
20:30 Cibona - MZT
21:00 Split - Crvena zvezda

"Mislim da će ovu sezonu liga biti za klasu kvalitetnija od prošle, kao što vidim i da će buduća liga biti bolja od ove jer se ulaže sve više novca."

Oslabljena, ali i izmijenjea Cibona za početak bi vjerojatno poželjela bolji plasman u ABA ligi nego prošle sezone. Na pripremama ekipa Veljka Mršića je sve samo ne briljirala. Jedinu pobjedu upisala je protiv Cedevite u Kupu Dražena Petrovića. Za početak hrvatski prvak poželjet će dobrodošlicu makedonskom MZT-u u ABA-u - porazom ako je moguće.

Mršić ima spremnu momčad, bez većih problema. Neki vuku manje ozljede, ali nitko neće nedostajati na premijeri. Mršić je dao svoj dojam igre Makedonaca:

"MZT teži tome da je stalno u picku na lopti, s puno uručenja, igrači im se većinom otvaraju prema vani. Na to smo se pripremili i trudit ćemo se imati što manje problema. Dobri su šuteri, s Mijajlovićem i Stojanovskim imaju i jake igrače na lopti. Većina momčadi u Europi igra slično, susretali smo se s takvima u pripremama, možda su naši suparnici s kojima smo tada igrali malo discipliniraniji nego oni."

Split, opterećen dugom prema Mariju Filipoviću zbog kojeg nije mogao registrirati svoja pojačanja Vukušića, Krušlina i Kraljevića, dočekuje Crvenu zvezdu, rekonstruiranu momčad koja puca na Final Four.

Kao i Budućnost, Split se nada da će na svojem povratku u regionalno društvo obraniti titulu neugodnog domaćina, no za prvo kolo trener Mladen Erjavec do sinoć nije znao s kojom će momčadi nastupiti. Blokada je skinuta jučer poslijepodne, pa će nastupiti novopridošla trojka. Ne i Dario Šarić, koji još nije riješio svoju pravnu zavrzlamu sa Zagrebom.

Splitu će domaće pobjede mnogo značiti u borbi za ostanak, a već na startu je Erjavec najavio da će Žuti skupo prodati kožu: "Pokušavali smo se pripremati bez Vukušića i Krušlina, no teško je simulirati ono što nas čeka. Zvezda se iznimno pojačala, imaju velike ambicije i uz Cedevitu su najskuplja momčad ABA lige. No, u kakvom god sastavu igrali, dat ćemo svoj maksimum i nastojati sačuvati svoj domaći teren."

Zvezda, koja je ulagala najviše uz Cedevitu, na početku lige bit će na "jadranskoj turneji" jer će u nedjelju samo produžiti za Zadar s kojim igra sljedećeg tjedna. Milivoje Lazović ima na raspolaganju gotovo kompletnu momčad. Gotovo jer u Hrvatsku nije otputovao lakše ozlijeđeni Branko Lazić.

"Bit će jako neugodno i teško. Tvrdim da će svaka utakmica biti jako teška jer Zvezda motivira protivnike da daju i više od svog maksimuma. Mi idemo s idejom i željom da ostavimo srce na terenu i ostvarimo jako bitnu prvu pobjedu u Splitu. Prvom pobjedom se diže samopouzdanje i kvaliteta igre. Svaka sljedeća utakmica ide sve lakše i rasterećenije, momčad se upoznaje i uigrava, brže dolazi do izražaja naš rad na treninzima. Igrači će biti sigurniji u sebe ako zabilježe dvije pobjede na ovako teškim gostovanjima. Ukoliko želimo napraviti dobar rezultat, moramo ići s idejom da pobijedimo svakog, bez obzira kako se on zove", rekao je trener Lazić.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Široki Brijeg63:69Igokea
Partizan81:74Zadar
Radnički65:71Petrol Olimpija
Budućnost VOLI74:78Cedevita
Cibona72:77MZT Skoplje Aerodrom
Split87:81Crvena zvezda
Krka71:56Szolnoki Olaj
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 21:40
    Muče se i Cedevita I Split.Dok Makedonci u Zagrebu vode protiv Cibosa.Sretno do kraja našim dečkima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 17:44
    Sretno našim dečkima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 16:27
    "Na pripremama ekipa Veljka Mršića je sve samo ne briljirala. Jedinu pobjedu upisala je protiv Cedevite u Kupu Dražena Petrovića". Inače ne volim secirat ali ovaj članak je užasan, izgleda kao da ga je neko napiso samo da se rješi toga. Cibona je na pripremama pobijedila Efes, a od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 14:49
    Sve osim uvjerljive pobjede Zvezde bilo bi super iznenađenje. Stvarno su posložili opaki roster, meni bolji i od vitaminskog. A oko Splita je bilo puno nekošarkaških priča i trzavica, tako da će teško do bodova.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 10:06
    Očekivali smo od sportneta malo detaljniju analizu ABA lige i seciranje svih ekipa, dolasci ,odlasci itd.
    Obrisan korisnik