Košarka

Federman: "Vujčić u Maccabiju nije ovako zakucavao i ovoliko trčao"

Bernard Jurišić • nedjelja, 21.10.2012.
Federman: "Vujčić u Maccabiju nije ovako zakucavao i ovoliko trčao"
Foto: FaH

Kad su već na Gripama padali Crvena zvezda i Cedevita, bilo je logično očekivati da se slično provede i MZT. Splitska košarkaška "tvrđava" i dalje uspješno odolijeva gotovo svim napadačima, a bilo ih je u prošloj i ovoj sezoni ukupno 15. Njih čak 14 pognutih se glava vraćali "u centralu", poljednji među njima makedonski prvak...

Bila je to još jedna lijepa večer na Gripama. Iako dvorana nije bila popunjena kao protiv dva prošla ugledna protivnika, i MZT je na Gripe privukao oko 1.500 navijača Žutih, koji su opet stvorili finu, sportsku atmosferu. I Makedonci su priznali da su čuli za "tvrđavu Gripe".

Statisti i statist Šarić

Na poluvremenu su gledatelji dobili prigodu pozdraviti basketašku momčad Statisti, koji su u rujnu postali svjetski doprvaci na Fibinom turniru u Miamiju. Duje Kaliterna, Toni Mindoljević, Toni Vitali i Božidar Vrdoljak pozdravljeni su zasluženim pljeskom.

Statist je, nažalost, i u ovoj utakmici bio najbolji junior svijeta Dario Šarić. Šarić je utakmicu protiv MZT-a gledao s tribina, još uvijek se čeka pravorijek Fibe glede njegovog statusa. Šef splitskog baseball kluba Nada Sergej Vujnović Šariću je poklonio majicu na kojoj piše "Voted by FIBA", a odnosi se na epitet KK Splita kao "najboljeg europskog kluba 20. stoljeća", ali i na Fibinu titulu najboljeg juniora svijeta, koja je u Šarićevom vlasništvu od Europskog prvenstva u Litvi.

Šarić je i tako htio poručiti Fibi da požuri. Vrijeme prolazi, a talenat svjetske vrijednosti sjedi na tribinama...

"Podbacili smo u napadu, promašili puno otvorenih šuteva i slobodnih bacanja. Na ovako vrućem terenu ne može se pobijediti ako u tom elementu podbacite", govorio je razigravač MZT-a Igor Mijajlović nakon utakmice. I njegov trener Aleksandar Todorov bio je sličnog razmišljanja:

"Split je veći dio utakmice bio bolji protivnik i čestitam im na zasluženoj pobjedi. Zaustavili su nas jako dobro u tranziciji i to je uz 15 promašenih bacanja bio ključ utakmice. Mi smo momčad koja puno trči i igra tranziciju, a mislim da smo zabili tek nekoliko poena iz takve igre."

MZT je doista puno promašivao s linije slobodnih bacanja, ali zanimljivo je da su izveli čak 20 bacanja više od svojih domaćina (11-31). Suci su opet imali prilično čudnovat kriterij koji je više od bilo kojeg protivnika oštetio - košarku.

"Bili smo malo nervozni na početku utakmice, ali s današnjom smo pobjedom potvrdili pobjede protiv Zvezde i Cedevite. Cilj nam je bio zaustaviti tranziciju MZT-a i to smo dobro uspjeli, ali promašili smo dosta otvorenih šuteva za ranije prelomiti utakmicu. 30 minuta smo izgledali jako dobro, vjerujem da ćemo igrati još i bolje. MZT je jako nezgodna momčad koja puno trči i koju je teško'slomiti' i time je ova pobjeda još vrjednija", kazao je nakon utakmice trener Žutih Mladen Erjavec.

Visok ritam, puno trke i osobnih pogrešaka Splićana imali su za posljedicu i nešto dobro. Erjavec je tijekom 40 minuta "zavrtio" 10 igrača, a gotovo svi su svoj dio zadatka obavili maksimalno korektno. Najviše problema imao je na otvaranju susreta mladi razigravač Marinelli, kojeg su iskusni Makedonci žestoko "pritisnuli", pa su se tek ulaskom Srđana Subotića povezali konci splitske napadačke igre.

Slika 1 od 1.

"Bila je to jako teška utakmica, ali odigrali smo odličnu obranu, najbolju ove sezone. MZT je opasan i vani i unutra, lomili smo utakmicu nekoliko puta, ali je nismo uspjeli slomiti prije samog kraja. Ovo je vrlo važna pobjeda i ako u sljedećoj utakmici u Mađarskoj uspijemo pobijediti napravit ćemo velik posao. Trudit ćemo se i dalje svojim igrama i rezultatima pomoći klubu da se stabilizira", kazao je "gospodin četvrta četvrtina" - Ivan Mimica. 12 od svoja 22 poena Splitov "snajperist" ubacio je u posljednjoj četvrtini i to bez ijedne pogođene trice.

Zanimljivo je bilo i "treće poluvrijeme" u kojem su nakon utakmice uz novinare sudjelovali i ugledni gosti iz Maccabija, generalni menadžer Dani Federman i šef omladinskog pogona Avi Even. U društvu kojem se priključio i jedan od najtrofejnijih hrvatskih trenera Neven Spahija šef Maccabijeve struke pohvalio je igru, a posebno dva netipična zakucavanja Nikole Vujčića protiv MZT-a:

"Nikola je u Maccabiju radio puno dobrih stvari, ali nikad nije ovako zakucavao i ovoliko trčao", kazao je Federman uz osmijeh. Objašnjenje je brzo stiglo:

"Trebali ste mu ponuditi da igra besplatno..."

Doista, bila je to još jedna lijepa večer na Gripama...

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Crvena zvezda75:76Igokea
Radnički97:72Szolnoki Olaj
Split73:65MZT Skoplje Aerodrom
Cibona90:81 *Zadar
Široki Brijeg73:68Krka
Budućnost VOLI62:81Partizan
Petrol Olimpija71:75Cedevita
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 10:41
    hehe, pa vujo nikad nije bio od fizikalija...on je umjetnik pod koševima.
    Obrisan korisnik
  • narada10821.10.2012. u 21:09
    lol a gle bogate goste iz Izraela opet na iznimno vaznoj tekmi evropske kosarke, sta ono stalno svrljaju oko KK Spllta?
    narada108
  • Obrisan korisnik21.10.2012. u 20:46
    na tribinama,pardon...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2012. u 19:18
    To samo u hrvatskoj najveći svjetski talent može sjedit na klupi -.- šta reći nego hvala KK Zagreb...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2012. u 17:22
    JU-GO-PLASTIKA!!!
    Obrisan korisnik