Košarka

Barcelona u drugom poluvremenu nadigrala Bešiktaš, 11 poena Ante Tomića

Igor Šestak • petak, 26.10.2012.
Barcelona u drugom poluvremenu nadigrala Bešiktaš, 11 poena Ante Tomića
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U četvrtak su odigrane sve tri utakmice trećeg kola košarkaške Eurolige u skupini D. I nakon tri utakmice Barcelona i CSKA imaju maksimalan učinak, a do prve pobjede u natjecanju stigao je Lietuvos Rytas protiv Beogradskog Partizana.

CSKA Moskva - Brose Baskets 76:67 (25:20, 36:35, 51:53)

Nakon domaće pobjede protiv Lietuvos Rytasa i gostujuće kod Partizana, moskovski CSKA je treću pobjedu u skupini D osigurao u svojoj dvorani protiv njemačkog Brose Basketsa rezultatom 76:67. Do ovog slavlja Moskovljani su stigli odličnom igrom u posljednjoj četvrtini koju su dobili s čak 11 poena prednosti. Njemačka momčad nalazi se na suprotnoj strani tablice s tri uzastopna poraza.

Gosti su u prvoj četvrtini nekoliko puta imali prednost, ali ona je na kraju pripala Rusima rezultatom 25:20 nakon dvije uzastopne trice Micova u završnici perioda. CSKA nije postigao koš u prve dvije minute druge četvrtine pa su gosti poveli s 26:25, a domaći trener Messina morao je pozvati minutu odmora. Njegova je momčad reagirala dobrom serijom od 8:0, ali Nijemci se nisu dali i na odmor su otišli sa zaostatkom od samo jednog poena.

U trećoj dionici vodila se izjednačena borba iz koje su s vodstvom izašli gosti. Slobodnim bacanjima i tricom u završnici četvrtine prednost od 53:51 donio im je Gipson. Do sredine posljednje četvrtine Brose se držao u egalu s domaćinima, a onda je ostao bez poena pet minuta, što je CSKA iskoristio za seriju 13:0 kojom je odlučio utakmicu i stigao do novih bodova.

U redovima ruske momčadi istaknuo se Weems sa 17 poena, 13 poena je zabio Krstić i dodao šest skokova, a double-double učinak je ostvario Krjapa s deset poena i isto toliko skokova. Momčad iz Bamberga predvodio je Boštjan Nachbar s 21 poenom i pet skokova, a 16 poena je zabio Gipson.

FC Barcelona Regal - Bešiktaš 72:60 (20:18, 36:34, 53:46)

Isti učinak kao i CSKA, nakon tri kola ima i Barcelona, dok je turski Bešiktaš na gostovanju u Španjolskoj doživio svoj prvi poraz. U prvom poluvremenu utakmica Barcelone i Bešiktaša bila je izjednačena, a Španjolci su prednost izgradili u nastavku i slavili s 12 poena razlike. U ovoj utakmici nastupili su i hrvatski košarkaši, Ante Tomić u dresu domaćina i Damir Markota u dresu gostiju.

Barcelona je u ranoj fazi utakmice povela sa 16:7, ali su Christopher i Jerrells vratili tursku momčad u igru pa je nakon prvih deset minuta bilo 20:18 za domaćine. U drugom periodu nijedna momčad nije uspjela stvoriti značajniju prednost i u tih deset minuta igre rezultat je bio 16:16. Barcelona je na veliki odmor tako odnijela tek dva poena prednosti.

Nakon odmora proradila je Barcelonina obrana pa se španjolska momčad pomalo odvajala od turske. Ingles i Tomić napravili su za Barcelonu seriju 8:0 i osigurali joj vodstvo 52:42. Zaostatak Bešiktaša još je jednom smanjio Jerrells pa su gosti u zadnjih deset minuta ušli sa sedam poena zaostatka. U prve dvije minute zadnje četvrtine nije bilo koševa, a onda je Barcelona preko Wallacea i Tomića pobjegla na 57:48. Turci su još jednom smanjili na pet koševa razlike tricom Markote tri minute prije kraja, ali pobjedu Barcelone potvrdili su Huertas i Jawai.

Upravo je Jawai bio prvo ime Barcelone s 14 poena i osam skokova. Po 11 poena postigli su Huertas, Mickeal i Tomić, koji je iz igre šutirao 4/7, a slobodna bacanja 3/6. Hrvatski centar još je upisao tri skoka, jednu ukradenu loptu i jednu asistenciju. Najbolji pojedinac Bešiktaša bio je Jarrells s 18 poena i četiri skoka. Drugi strijelac momčadi iz Istanbula bio je Markota s deset poena (šut za dva 1/1, za tri 2/5), a prikupio je i četiri skoka te četiri izgubljene lopte.

Lietuvos Rytas - Partizan Mt:s 69:61 (23:20, 40:31, 55:48)

Momčad Lietuvos Rytasa u trećem je kolu Eurolige stigla i do svoje prve pobjede. U Vilniusu je pao beogradski Partizan rezultatom 69:61. Srpska momčad nalazi se na dnu skupine D zajedno s Brose Basketsom s omjerom 0-3, dok su Litavci sada četvrti s omjerom 1-2.

Domaćini su na startu poveli sa 6:2, ali je Partizan napravio pozitivnu seriju i poveo s 12:8. U tim trenucima odlično je funkcionirala obrana Vujoševićeve momčadi pa je Lietuvos Rytas zabio tek dva poena u četiri minute. Vodili su gosti s 20:13, kada je proradio domaći napad i okončao prvu četvrtinu sa serijom 10:0. Partizan nije uspio zabiti iz prvih sedam napada u drugom periodu pa je momčad iz Vilniusa povećala prednost na plus devet. U posljednje tri minute nije bilo koševa iz igre, a rezultat na velikom odmoru bio je 40:31.

Prednost domaćih u trećoj je dionici narasla i na 12 poena, ali je završnica četvrtine pripala Partizanu. Koševima Milosavljevića i Gagića beogradska je momčad stigla na minus sedam uoči zadnjih deset minuta. Lietuvos Rytas u četvrtoj četvrtini nije dozvolio Partizanu da se dodatno približi, već je uspješno održavao svoju prednost. Ona je ponovno rasla do 12 poena, dok se gosti nisu približili na manje od šest poena zaostatka.

Lietuvos Rytas su s 14 poena predvodili Seibutis i Samardžiski, a deset poena je zabio Katelynas. Leon Radošević zabio je osam poena uz šut za dva poena 3/3 i slobodna bacanja 2/2, a skupio je i tri skoka. Najbolji igrač Partizana bio je Lučić sa 17 poena (šut iz igre 7/12), a 12 poena je postigao Milosavljević.

U idućem kolu Barcelona će ugostiti Partizan, CSKA putuje u Istanbul na noge Bešiktašu, a Brose Baskets će do prve pobjede pokušati doći na domaćem parketu protiv Lietuvos Rytasa.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

CSKA Moskva76:67Brose Baskets
Lietuvos Rytas69:61Partizan
Barcelona72:60Bešiktaš
1Barcelona 91+138
2CSKA Moskva 91+74
3Bešiktaš 55-50
4Brose Baskets 37-67
5Partizan 28-41
6Lietuvos Rytas 28-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!