Nogomet

Osječki izazov za Maglicu i Hajduk, Istra 1961 odbija predaju u Splitu

Sportnet • subota, 24.11.2012.
Osječki izazov za Maglicu i Hajduk, Istra 1961 odbija predaju u Splitu
Foto: Duje Bonačić

Hajduk će u subotu poslijepodne istrčati u Gradskom vrtu, pri čemu će pod posebnim povećalom biti Anton Maglica, Rijeka na Kantridi čeka Inter, a Split u Parku mladeži goste iz Pule. Derbi začelja je u Zadru...

Nakon prošlotjednog poraza kod Rijeke, ali i dobre predstave i rezultata u Vinkovcima u četvrtfinalu Kupa, Osječani nastavljaju s ubitačnim ritmom jakih utakmica. Na redu je susret sa splitskim Hajdukom, koji opet 'glasno' dolazi u Slavoniju najavljujući pobjedu. No, pobjedu su najavljivali i pred ovosezonski okršaj na Poljudu pa je odlični Marko Lešković osigurao u završnici susreta vrijedan bod. Lešković je i protiv Cibalije pokazao kako je ponovno u vrhunskoj formi, gdje god da ga Mršić smjesti na terenu.

Bijelo-plavi ponovno ne misle sve bodove prepustiti Splićanima: "Hajduk je u formi, a mjesec dana nisu primili pogodak. Mi jednostavno moramo pobijediti, jer smo u proteklim kolima previše propustili. Ova utakmica i bodovi su nam od životne važnosti, no, rezultat, ali i igra iz Vinkovaca su nam veliki poticaj."

Mršić dobro zna što govori, jer nakon Hajduka pa uzvrata s Cibalijom u Kupu, Osječane očekuju put u Koprivnicu te dvoboj s Dinamom i bilo bi šteta da se u posljednjim tjednima pokvari sve ono što su marljivo radili i stvarali od početka sezone. Zadnjih pet okršaja u Gradskom vrtu Hajduk nije stigao do pobjede, a Slavonci se nadaju kako će se ova lijepa tradicija nastaviti.

Nedostaju: Kvržić, Šorša, Pušić, Petrović (ozljeda)

Protiv Lokomotive je prekinut niz od tri prvenstvene pobjede, a Splićani bi već protiv Osijeka htjeli pokrenuti novu seriju. Gostovanja u Gradskom vrtu za Hajduk su uvijek izazovna, bilo je tamo i uvjerljivih trijumfa, ali i gorkih poraza za splitsku momčad.

"Lijepo je kada su igrači optimisti pa moram i ja biti bez obzira na probleme koje smo imali tijekom tjedna s Radoševićem, Andrijaševićem i Milićem. To nam ne treba biti nikakav alibi, idemo gore odigrati što bolju utakmicu i pokušati ostvariti što bolji rezultat", rekao je u najavi utakmice trener Bilih Mišo Krstičević.

Zbog ozljede u Osijeku neće biti Ivana Vukovića, pa će od prve minute najveća opasnost po osječka vrata biti njihov prošlogodišnji napadač Anton Maglica. Tijekom tjedna zdravstvenih problema imala je praktično cijela vezna linija splitske momčadi (Andrijašević, Radošević, Milić), no sva trojica bi trebala biti spremna za okršaj s Osijekom.

Nedostaju: Vuković, Ozobić (ozljeda)

Nakon domaće pobjede nad Osijekom, Rijeka će pokušati pobijediti i Inter, kako bi mirnije mogla dočekati teške okršaje s Hajdukom i Slaven Belupom kao posljednje prije odlaska na zimsku stanku. No, i gostima iz Zaprešića se na Kantridi pristupa s nužnom dozom opreza.

"Imamo internih problema, a Inter poštujemo jer je u zadnjih devet utakmica izgubio samo jednom. Očekuje nas zahtjevna utakmica i moramo disati zajedno", upozorava trener riječkog sastava Elvis Scoria.

Suspendiranih igrača ovoga puta nema, dok čak desetorici prijeti neodlazak na Poljud u slučaju javne opomene protiv Intera. Zbog ozljede će izostati Čulina, a vraća se Benko. Čaval i Mance još su "na vagi", o njihovoj spremnosti za utakmicu sa Zaprešićanima bit će odlučeno tek prije dvoboja. "Nema tu velike filozofije, favoriti smo, a uz igru kao protiv Osijeka ne bi trebalo biti problema", hrabriji je u najavi bio Mujanović.

Nedostaju: Čulina (ozljeda)

Nogometaši Intera iz Zaprešića u posljednje su četiri utakmice osvojili osam bodova, a nagrada im je stigla u vidu skoka na osmo mjesto prvenstvene tablice. Ipak, vremena za odmor i opuštanje nemaju. Deveta Istra 1961 ima isti broj bodova, a vinkovačka Cibalija, koja se nalazi u "crvenoj zoni", za Žutima zaostaje tek četiri boda.

U 17. kolu igrači Borimira Perkovića istrčat će na Kantridu. Protiv Scorijinih Riječana pokušat će u najmanju ruku izbjeći poraz te nastaviti pozitivni niz. U prvom ovosezonskom susretu ovih klubova Inter je slavio s 2:0. Dvostruki strijelac tom je prilikom bio kapetan Tomislav Šarić iz kaznenih udaraca.

Div iz predgrađa u posljednjih je pet utakmica na Kantridi tri puta poražen, ali s Kvarnera se znao vratiti s punim plijenom. U sezoni 2008./2009. slavili su s 1:0, a dvije godine kasnije s 2:0. Dakle, po tradiciji Inter na Kantridi pobjeđuje svaki drugi put pa Perkovićevi igrači imaju razloga za optimizam uoči puta u Rijeku.

Nedostaju: Batur, Ćosić, Šćrbec (ozljede)

Pred nogometašima Splita posljednja je domaća utakmica u jesenskom dijelu prvenstva. Nakon prošlotjednog poraza u Vinkovcima klub se oglasio priopćenjem u kojemu traži zaštitu od sudačkih odluka koje im nisu išle u prilog ne samo protiv Cibalije, već i dva tjedna ranije protiv Slavena u Koprivnici.

No sve to treba zaboraviti i okrenuti se susretu s momčadi iz Pule. "Ne čeka nas lagani zadatak. Istra je kvalitetna momčad, imaju glavu i rep, a po kvaliteti se mogu boriti za prvih šest mjesta u našoj ligi. No ako damo koliko možemo, neće biti problema", kazao je trener Zoran Vulić, koji nije htio previše pričati o utakmici s Cibalijom. "Moramo se autocenzurirati, a to nikako nije dobro za nogomet."

Vulić u ovoj utakmici vrlo vjerojatno neće moći računati na Marčića, koji ima visoku temperaturu, no u prvi sastav trebao bi se vratiti Križanac, s kojim splitska obrana djeluje neusporedivo sigurnije i kvalitetnije.

Nedostaju: Vidić, Serdarušić (ozljeda), Marčić (visoka temperatura), Glumac (kartoni)

Puljani su u prošlom kolu prikazali vrlo lošu igru u Zaprešiću i u skladu s tim ostali bez bodova. Bila je to jedna od gorih predstava Pamićevih igrača ove sezone i u klubu su svi svjesni kako protiv Splita moraju podići nivo igre. No, crveni su teško pobjedivi u Parku mladeži tako da zeleno-žuti nemaju nimalo lagan zadatak.

"Ne želimo ići u Split na izlet, za nas bi bilo pogubno da se idemo braniti. Po mojem mišljenju Split je po kvaliteti druga momčad u prvenstvu. To ne znači da se mi unaprijed predajemo. Računamo da ćemo napraviti pozitivan rezultat, a s bodom bi bio zadovoljan", rekao je pulski strateg prije utakmice.

Istrane može veseliti činjenica da su u posljednja dva prvenstvena susreta pobjeđivali Splitovce, no u Parku mladeži nisu osvojili niti bod. U subotu će dobiti novu priliku za to, kao i za pomak s devetog mjesta tablice na koje su pali porazom od Intera. Situacija s ozljedama u svlačionici Istre konačno se popravila tako da Pamić može koristiti veliku većinu prvotimaca.

Nedostaju: Čagalj, Ottochian (ozljede)

Pobjedom protiv Slaven Belupa u prvoj utakmici četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa nogometaši Zadra otvorili su vrlo važan tjedan za konačan rasplet ove sezone. Nakon približavanja polufinalu Kupa imaju priliku približiti se i sredini tablice.

Na Stanove stiže vinkovačka Cibalia, momčad koja je samo jedno mjesto bolje plasirana od Zadrana u MAXtv Prvoj ligi, s pet prikupljenih bodova više. Prilika je to za momčad pod vodstvom Ferde Milina da uđe u pozitivnu seriju te vrati optimizam i nadu u ostanak u ligi.

Milin će na raspolaganju imati gotovo sve igrače, izuzev kartoniranog Ivana Šimurine. Za njega će se morati pronaći zamjena, dok će ostatak sastava vjerojatno biti vrlo sličan, ako ne i isti poput postave koja se suprotstavila Koprivničanima u Kupu u utorak. Utakmica protiv Cibalije ujedno je za Zadar u ovoj situaciji jedna od najvažnijih utakmica ove jeseni.

Nedostaje: Šimurina (kartoni)

Iz tjedna u tjedan Cibalia vodi grčevitu borbu za ostanak u ligi. Serija neuspjeha konačno je završila prošlotjednom teškom pobjedom nad Splitom (2:1) koja je probudila izabranike Željka Kopića. Slijedi im protivnik koji bi na papiru trebao biti lakši, no nikako nije neopasan. Nebeskoplavi i Zadrani u derbiju začelja tražit će vrlo vrijedne bodove.

"Kod nas nema prostora za nikakve kalkulacije, jasno je svima kako je svaka utakmica od iznimne važnosti. Znam da već zvučim kao papagaj, ali jednostavno ne možemo drugačije, imamo sastav koji jednostavno mora izgurati do kraja polusezone uz maksimum u svakom kolu", izjavio je Kopić dan prije ogleda na Stanovima.

"Moramo izdržati i moramo se tući za svaki bod, nadam se da je to svima jasno. Zadar isto traži od ove utakmice što i mi, i njima je glava u torbi. Očekujem borbu do zadnje sekunde i zadnjeg atoma snage", istaknuo je vinkovački strateg koji će u Zadru na raspolaganju imati sva 23 igrača.

Nedostaje: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hektor33324.11.2012. u 11:09
    čini mi se da je ovde zadar najveća sigurica, izuzev onog poraza od dinama zadnje tri- četiri utakmice (uključujući i kup) odigrali su dosta dobro
    Hektor333
  • ttt200824.11.2012. u 10:13
    Ajmo žuti produžiti niz. Samo hrabro, nisu bolji od nas
    ttt2008
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 10:00
    Hajdukovci nisu ni bili bolesni to tračara Mišo priprema alibi u slučaju poraza, Radošević kako igra kao da bolestan je. cijelu jesen!
    Obrisan korisnik