Košarka

Fenerbahče Ülker izdržao pritisak, Planinić i Lončar među najboljima u Himkiju

Ivor Krapac • četvrtak, 13.12.2012.
Fenerbahče Ülker izdržao pritisak, Planinić i Lončar među najboljima u Himkiju
Foto: EPA

U izravnom dvoboju za prolazak u Top 16 Eurolige, Fenerbahče Ülker je u posljednjem kolu skupine A prvog kruga proslavio domaću pobjedu nad Mapooro Cantuom. Gosti iz Italije dugo su držali priključak, sa samo šest poena zaostatka dvije minute do kraja, ali nisu mogli do iznenađenja. Himki je također bio uspješan pred svojim navijačima, a važne uloge pritom su imali Zoran Planinić i Krešimir Lončar...

Fener do cilja nakon puno borbe

U situaciji u kojoj se, s obzirom na uloženo u momčad, nisu trebali ni naći, košarkaši Fenerbahče Ülkera osigurali su proboj u drugi krug Eurolige tek na kraju prvog dijela natjecanja. Momčad Simonea Pianigianija je na domaćem parketu sa 77:69 bila jača od Mapooro Cantua, u utakmici koja je izravno odlučivala o prolasku, a do željenoga su došli s odlukom tek u završnici utakmice.

Na ulasku u posljednje dvije minute, gosti iz Italije gubili su 75:69, ali iza toga koštale su ih dvije izgubljene lopte Jonathana Tabua i promašena trica dotad odličnog Manučara Markoišvilija. S druge strane, jedine poene za Fener do kraja utakmice ubacio je Bo McCalebb, za potvrdu slavlja na tribinama.

Gostujuća momčad najavila je koliko će tvrd orah biti držeći prednost na svojoj strani u prvoj četvrtini, najviše s 20:13 u devetoj minuti. Fener je u drugoj dionici usmjerio stvari na svoj mlin s dvije serije od 8:0, a u drugoj je važnu ulogu imao Bojan Bogdanović. Hrvatski reprezentativac je sa šest poena, posljednja dva poslije osvojene lopte i zakucavanja u kontri, pomogao domaćima u odmaku do 39:32 u 19. minuti.

Fener je držao prednost na svojoj strani do kraja utakmice, no u trećoj četvrtini taj plus nijednom nije bio veći od sedam poena, dok su u četvrtoj najviše imali +8. Poslije trica Emira Preldžića i Boa McCalebba, dvaput su dolazili do takve prednosti, ali gosti su dvaput uzvraćali tricama Markoišvilija.

Ipak, nakon što je Marco Cusin dvicom smanjio na 75:69, Cantu više nije došao bliže od toga.

McCalebb je ovog četvrtka bio najraspoloženiji igrač domaćina, s 19 poena i tri asistencije, dok su Omer Onan i Oguz Savas dodali po 12, a Bogdanović i Preldžić po 10 poena. Hrvatski reprezentativac pucao je 4/10 iz igre, 4/6 za dvicu i 0/4 za tricu.

Markoišvili je završio s 20, a Cusin sa 16 poena za goste iz Italije.

Himki gurnuo Atenjane na treće mjesto

Panathinaikos je doputovao na gostujući ogled s Himkijem bez pomoći ozlijeđenog Roka Ukića, a s ciljem da uzmu pobjedu koja bi im donijela prvo mjesto u skupini na kraju prvog kruga. No, atenska momčad nije ostvarila željeno. Himki je slavio sa 78:77 i time osigurao drugu poziciju, a priliku da budu prvi odnio im je madridski Real, koji je u večernjem terminu lako izašao na kraj s Union Olimpijom. Panathinaikos će, pak, završiti ovaj dio natjecanja kao trećeplasirani u grupi A.

Na putu do pobjede, u domaćim redovima istaknuli su se Zoran Planinić i Krešimir Lončar. Poslije dvije propuštene utakmice zbog ozljede, Planinić je reagirao kao da stanke nije ni bilo, ubilježivši 16 poena, po tri skoka i asistencije, dok mu je najveći minus bilo pet izgubljenih lopti. Lončar je, pak, svih svojih 10 poena zabio u posljednjoj četvrtini, najveći dio iz slobodnih bacanja, koja je pucao 8/11, dok mu iz igre nije išlo po željama, s 1/6 za dvicu. Pridodao je i pet skokova.

Svojim ubačajima s crte slobodnih, Lončar je pomogao Himkiju da stigne do nedostižnih 78:74 15 sekundi prije zadnje sirene, a gosti su u posljednjim trenucima stigli samo uljepšati rezultat iz njihovog kuta gledanja, uz tricu Marcusa Banksa za -1 na kraju susreta.

Uz hrvatski dvojac, domaći su imali još trojicu dvoznamenkastih strijelaca. Vitalij Fridzon i Paul Davis završili su s po 13, Davis i sa šest skokova, a K.C. Rivers s 12 poena. Stephane Lasme ubilježio je 19 poena i osam skokova za Atenjane, dok su prvi u pratnji bili Marcus Banks i Jonas Mačiulis, s po 15 poena i pet skokova, a Dimitris Diamantidis s 14 poena, šest asistencija i pet osvojenih lopti.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Fenerbahçe77:69Red October Cantu
Real Madrid91:60Petrol Olimpija
Himki78:77Panathinaikos
1Real Madrid 73+94
2Panathinaikos 64+26
3Himki 64-1
4Fenerbahçe 55-11
5Red October Cantu 37-22
6Petrol Olimpija 37-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!