Nogomet

Video: Kovačićeva asistencija u pobjedi Intera, tri penala nedovoljna Borussiji (M) za pobjedu nad Laziom

Ivan Dominik • četvrtak, 14.02.2013.
Video: Kovačićeva asistencija u pobjedi Intera, tri penala nedovoljna Borussiji (M) za pobjedu nad Laziom
Foto: EPA

Šesnaestina finala Europske lige nastavljena je i kasno večernjim utakmicama diljem Europe, a svakako je vrlo zanimljivo bilo u Madridu, Baselu, Mönchengladbachu te Milanu na Giuseppe Meazzi. Troje je Hrvata nastupilo u četiri utakmice odigrane u tim gradovima, a Mateo Kovačić, Ivan Strinić i Nikola Kalinić počeli su svoje dvoboje među prvih 11 u svojim klubovima. Naposljetku su to bile vrlo uzbudljive i dobre četiri utakmice u kojima se najviše istaknuo remi Borussije i Lazija te pobjeda Intera u kojoj je Mateo Kovačić uknjižio i asistenciju...

Atletico Madrid - Rubin Kazan 0:2 (0:1)
(Karadeniz 6', Orbaiz 90+4')

Los Colchonerosi, kao branitelji naslova prvaka Europske lige i aktualni prvaci, vrlo su loše počeli svoj nastup u nokaut fazi ovogodišnje Europske lige. Protiv ruskog Rubina iz Kazana Madriđani su vrlo rano došli u rezultatsku dubiozu, jer je za 1:0 gostiju poentirao Turčin Gökdeniz Karadeniz, već u šestoj minuti utakmice.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Bio je to velik šok za momčad Rojiblancosa, pogotovo s obzirom da su već 23 utakmice zaredom neporaženi kod kuće, a Rubin je u uvodnim minutama dvoboja, pa i kroz većinu prvog dijela, bio općenito bolja momčad. Prijetili su Rusi i napadali sa svih strana, dok je domaćin uzvraćao i bio opasan jedino preko individualaca, ponajprije preko Cristiana Rodrigueza pa i Radamela Falcaa.

Međutim, sastav Diega Simeonea do odmora nije uspio doći do izjednačenja, ali je uspio stići do brojčane prednosti. Jer, u 45. minuti je kod gostiju isključen Roman Šaronov koji je dobio drugi žuti karton, nakon prvog 14. minuti, te time ostavio svoju ekipu na cjedilu.

Atletico je nakon pauze postao potpuno druga momčad, prijetio je vrlo jako i napadao iz svih oružja; i preko Falcaa, ali i preko Rodrigueza, Adriana, Tiaga i mnogih drugih igrača. No, Rubin se fenomenalno branio i Madriđani nisu uspjeli doći do pogotka u drugih 45 minuta utakmice. Najbolju je priliku propustio Falcao kada je u 78. minuti umjesto mreže zatresao prečku, a potom se utakmica smirila te je momčad iz Kazana trijumfirala rezultatom 2:0, jer je u četvrtoj minuti nadoknade još Pablo Orbaiz "dovršio" ekipu s Vicente Calderona.

Basel - Dnipro 2:0 (1:0)
(Stocker 23', Streller 67')

Ukrajinski Dnipro počeo je dvoboj na gostovanju u Švicarskoj kod Basela s oba svoja Hrvata u prvih 11 pa su tako Nikola Kalinić i Ivan Strinić u 4-4-2 formaciji Juandea Ramosa započeli na svojim prirodnim pozicijama. Upravo je Kalinić već u prvoj minuti utakmice odmah i oprobao šut, koji je završio u bloku, a Dnipro je u startu utakmice bio i osjetno bolji, zbog odlične i opasne igre Konopljanke.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

No, Basel se pribrao u 23. minuti, kada je šokirao goste, i postigao prvi zgoditak na utakmici za vodstvo. Cabral je uposlio Valentina Stockera koji je pogodio mrežu Ukrajinaca za prednost domaćina, a u nastavku susreta Basel je preuzeo i inicijativu. Zadržao ju je i do kraja poluvremena koje je završilo minimalnom prednošću Švicaraca, iako je Dnipro opasno prijetio u više navrata.

U nastavku je Dnipro opet igrao bolje ušavši vrlo ofenzivno u drugo poluvrijeme. Basel se opet povukao i grčevito se branio što mu je uspijevalo. Međutim, ulaskom u završnicu Švicarci su opet krenuli prema naprijed i uspjeli doći do pogotka, koji je zabio visoki letač Marco Streller, glavom nakon ubacivanja strijelca prvog gola - Valentina Stockera.

Nikola Kalinić zamijenjen je u 53. minuti Jevhenom Seleznjovim koji je ušao osvježiti momčad gostiju, ali nije bilo promjena na rezultatu. Basel je stoga odličnom taktikom došao do 2:0 pobjede koja je dobar zalog za uzvrat i utakmicu u Ukrajini. Kod poraženog Dnipra osim Kalinića, koji je odigrao solidno, Ivan Strinić je također pružio kvalitetnu partiju i to u punih 90 minuta.

Inter Milano - CFR Cluj 2:0 (1:0)
(Palacio 20', 87')

Inter je na svom stadionu Giuseppe Meazza također vrlo rano u utakmici poveo, a mladi Hrvat i bivši Dinamovac, Mateo Kovačić počeo je od prve minute na poziciji centralnog veznog, u Stramaccionijevih 4-3-1-2 te je čuvao leđa Freddyju Guarinu. Ta je veza jako dobro funkcionirala kod Intera, kojeg je u vodstvo doveo Rodrigo Palacio u 20. minuti igre, nakon asistencije Guarina, a u akciji je sudjelovao i mladi Kova.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Hrvatski 18-godišnjak ima je dva lijepa udarca prema golu Cluja, i to u 19. i 45. minuti, međutim, u prvom slučaju je vratar rumunjske ekipe obranio njegov udarac, dok je u drugoj šansi Kovačić bio neprecizan. Rumunji su imali također mnoštvo prilika u prvom dijelu, čak i previše za ukus domaćih drukera, no nije bilo efikasnosti i mirnoće u završnicama kod ekipe Cluja. Stoga se na odmor otišlo uz 1:0 vodstvo Talijana.

Drugi dio utakmice obilježili su dominacija Intera, ofenziva i raspoloženost Antonija Cassana i teško branjenje Rumunja, međutim, pogodaka nije bilo do same završnice. A u njoj je Rodrigo Palacio samo završio ono što je započeo te je zabio još jednom za 2:0 i konačan poraz Cluja, dok je dodavanje za odličnog Argentinca upisao baš Kovačić, čime je okrunio svoju fantastičnu predstavu.

Mateo Kovačić odradio je jako dobrih punih 90 minuta, a Nerazzuri su upisali glatku pobjedu od 2:0 protiv neugodnih, ali ipak manje kvalitetnih igrača Cluja, kojima putuju na uzvrat puni samopouzdanja.

Borussia Mönchengladbach - Lazio 3:3 (1:0)
(Stranzl 17' (pen.), Marx 84' (pen.), Arango 88'/ Floccari 57', Kozak 64', 90+4')

Domaća je Borussia u svom Mönchengladbachu furiozno otvorila susret protiv Lazija te je već u 17. minuti povela 1:0. Nakon što je Juan Arango promašio dobru priliku domaćih na startu susreta, a potom na drugoj strani isto učinio Antonio Candreva, suđen je penal za Nijemce, koji je realizirao austrijski veteran, iskusni 33-godišnji Martin Stranzl, koji je poentirao za 1:0 domaćina.

Arango i Candreva nastavili su biti najubojitiji igrači svojih ekipa, konstantno su prijetili i bili aktivni, no bez učinka. Momčadi se bile podjednake tijekom prvog dijela, obje su imale svojih šansi, međutim, "dosadni" je Arango zapucao najbolju kada je u 41. uzdrmao stativu Marchettijevih vrata. Borussia je na svom Parku bila nešto bolja momčad u tih prvih 45 minuta te je zasluženo stoga odnijela i minimalnu prednost na odmor.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

No, u drugom dijelu viđen je jedan sasvim drugi Lazio, koji je potpuno napadački ušao u nastavak. Raspoloženi Candreva nastavio je s prijetnjama i odličnom igrom, a to mu se isplatilo nakon 12 minuta igre kada je uposlio Sergija Floccarija, koji je pak pogodio za izjednačenje. Nedugo zatim, probudio se i bosanskohercegovački reprezentativac Senad Lulić koji je nakon par pokušaja lijepo pronašao Libora Kozaka, koji u 64. pogađa domaću mrežu za potpuni preokret i 2:1 Rimljana.

Pet minuta kasnije Andre Dias je skrivio penal, drugi na utakmici za domaće, i za Lazio dobio drugi žuti karton te je isključen. Austrijanac Stranzl dobio je priliku poravnati rezultat svojim drugim golom s bijele točke na susretu, ali je promašio te je iz nastavka akcije uzdrmao stativu. Golema uzbuđenja na Borussia Parku bila su u svom zenitu, a potom se igra ipak nakratko primirila, da bi se nakon izmjena u oba sastava ponovno razbuktala.

Sergej Genadijevič Karasev ime koje će igrači i navijači jako dobro zapamtiti. Glavni sudac utakmice ukrao je show u Gladbachu te je nakon nešto bolje igre Lazija opet protiv Talijana sudio novi, treći penal (!) na utakmici. Ovoga puta, šest minuta prije kraja, izvođenja se prihvatio Thorben Marx i nije promašio. Odmah nakon toga domaćini su s igračem više jurnuli i po pobjedu, a nakon nekoliko sjajnih prilika Alvara Domingueza, za 3:2 Nijemaca zabio je odlični Arango.

Igrala se tada 88. minuta i činilo se kako Lazio više nikako nema šanse. No, Rimljani su se još jednom vratili i to pogotkom Libora Kozaka, drugog na utakmici, koji je glavom u mrežu Ter Stegena proslijedio loptu Hernanesa za remi od 3:3 i kraj vrlo uzbudljive i triler utakmice. Rezultat će za uzvrat u Rimu, naravno, više odgovarati Laziju.

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava15.02.2013. u 09:40
    Bravo....Mateo.....sigurno i kvalitetno odigrano samo nastavi tako....evo i mali Radošević zabija doduše u juniorima ali golovi iz slobodnjaka ....nisu mačji kašalj.....samo tako momci ne bojte se ....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 07:47
    ovaj arango je igračina, ne mogu vjerovati da je godinama bio u mallorci (i vrhunski igrao), a da ga nitko od većih klubova nije pokupio..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 07:25
    Kova je tip igrača ili bolje rečeno čovjeka koji će uspijeti gdje god da igra zato što je skromno odgojen i naučen da se za sve treba potruditi. Sve je stekao svojim radom, a nije razmaženo derište rođeno sa zlatnom žlicom.Mateo, iskreno ti želim sve najbolje, puno zdravlja, a za ostalo ćeš se ti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 07:10
    Kažete nastupila 3 Hrvata u večernjim utakmicama,a šta Saša Bjelanović nije Hrvat??
    Obrisan korisnik
  • beaver15.02.2013. u 01:31
    mali rastura
    beaver

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax