Nogomet

Video: Hulkov pogodak, nakon pogreške slavljenika Carraghera, zaustavio čudo na Anfieldu

Damir Žbulj • četvrtak, 21.02.2013.
Video: Hulkov pogodak, nakon pogreške slavljenika Carraghera, zaustavio čudo na Anfieldu
Foto: EPA

Sjajan je Liverpool bio večeras u uzvratnom susretu šesnaestine finala Europske lige, postigao je ruskom Zenitu tri pogotka, ali nesmotrenost i velika pogreška klupske legende Jamieja Carraghera, koji je večeras igrao svoju 150. europsku utakmicu za Redse, koštala ih je prolaza. Za nesretnog Carru to je i oproštaj od Europe, pošto je najavio kraj karijere nakon završetka ove sezone. U ostalim dvobojima, Hannover također nije uspio preko Rusa, dok su Viktorija i Levente dokrajčili Napoli, odnosno Olympiacos. Steaua je nadoknadila prednost Ajaxa iz prve utakmice te ih nakon penala izbacila iz natjecanja koje svoju finalnu utakmicu ove sezone ima u njihovom Amsterdamu...

Liverpool - Zenit 3:1 (2:1)
(prva utakmica: 0:2)
Suarez 28', 59', Allen 43' / Hulk 19'

S velikim nadanjima doputovao je Liverpool u Rusiju na prvi dvoboj šesnaestine finala Europske lige, no, dva brzinska pogotka, Hulka i Semaka, dvadesetak minuta prije kraja udaljile su Redse od prolaska u narednu fazu jedinog natjecanja gdje ove sezone još uvijek imaju šansi za trofej.

Nepopravljivi optimisti vjerovali su kako Redsi mogu do čuda na Anfieldu, zaigrao je Rodgers s najjačim sastavom, ali prvi pogodak ponovno je završio u mreži Reine. Veliku pogrešku napravio je Jamie Carragher, koji je u svom nevjerojatnom 150. europskom nastupu za Liverpool poklonio loptu Hulku, Brazilac se sjurio prema vratima i mirno poentirao, u 19. minuti uzvratne utakmice. U tom trenutku Liverpoolu su trebala četiri pogotka za prolaz.

Prvi je stigao deset minuta kasnije. Agger je fantastično potegao, stigao pred suparnički kazneni prostor, ali je zaustavljen prekršajem. Lukavo je Suarez loptu zavukao kroz živi zid i poravnao na 1:1. Samo minutu kasnije bila je prilika i za drugi gol domaćih, ali je obrana Zenita u posljednji trenutak skinula loptu s glave Aggera, pred samim vratima. Rasplamsala se dodatno tada utakmica, imali su svoje prilike i gosti, ali do odmora Liverpool postiže još jedan pogodak i dodatno pojačava uzavrelu atmosferu na svom stadionu. Dobro je kombinirao Jose Enrique s Hendersonom na lijevoj strani, lopta je u 16-ercu pronašla Allena, koji je iz drugog pokušaja svladao Malafeeva.

Sjajno su Redsi otvorili nastavak, pritisnuli Ruse, imali nekoliko izglednih situacija, a bezuspješno i tražili penal nakon igranja rukom Hubočana u svom kaznenom prostoru.

Nagovještaj čuda dogodio se nakon sat vremena igre. Izvođenja još jednog slobodnog udarca primio se Urugvajac Suarez te je majstorski loptu preko zida poslao u kut Zenitova gola. Liverpool je osjetio krv, a ušli su i Marokanac Assaidi i Jonjo Shelvey, umjesto Hendersona i Allena, za potpuno ofenzivu na Anfieldu. 20-ak minuta prije kraja Suarez je bio blizu hat-tricku iz još jednog slobodnjaka, a samo nekoliko akcija kasnije kapetan Gerrard opasno je pucao s ruba kaznenog prostora. Imao je i Shelvey odličnu prigodu, ali u posljednjih 15 minuta se ušlo s rezultatom koji je još uvijek Ruse vodio u osminu finala.

Posljednji Rodgersov adut bio je Sterling, koji je ušao umjesto Downinga, u završnici je i Reina stigao pred suparnička vrata, ali Liverpool je ipak ostao prekratak za jedan pogodak.

Hannover 96 - Anži 1:1 (0:0)
(prva utakmica: 1:3)
da Silva Pinto 70' / Traore 90+8

Rusi su u prvoj utakmici iskoristili domaći teren te napravili dobar posao za uzvrat u Njemačkoj. Na krilima raspoloženog Kamerunca Eto'oa najavili su kako bi se bez puno problema i muke mogli obračunati s njemačkim Hannoverom.

Iako su utakmicu otvorili prilikom već u četvrtoj minuti, domaći nogometaši nisu uspjeli uspostaviti kontrolu utakmice protiv snažnog suparnika. Prvo poluvrijeme proteklo je u čvrstoj i organiziranoj borbi iz koje su uspješniji izašli gosti iz Rusije. Mogao je Eto'o u 20. minuti Rusima osigurati prednost, međutim i bez promjene početnog rezultata otišli su zadovoljno na predah.

Drugi dio utakmice domaći su razumljivo preuzeli veći rizik, koji im se isplatio točno 20 minuta prije kraja, kada je neizvjesnost u utakmicu pogotkom za Hannover donio da Silva Pinto. Po teškom terenu imali su više prilika za 2:0, ali nisu uspjeli. Rusi su ipak izdržali te su duboko u sučevoj nadoknadi postigli i pogodak preko Traorea, kojim su se večeras priključili Zenitu u osmini finala Europske lige.

Olympiakos - Levante 0:1 (0:1)
(prva utakmica: 0:3)
Martins 9'

Grci su posljednjih tjedana prošli kroz burno razdoblje, smjene trenera pa je poraz u prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige kod Levantea stigao kao 'šlag na tortu' neuspješnog otvaranja europske 2013. godine.

Iako nije bilo nekih dvojbi o ekipi koja će proći u narednu fazu natjecanja, gosti iz Španjolske ranim su se pogotkom potrudili u potpunosti riješiti napetosti. Nigerijac Obafemi Martins glavom je nakon kornera neometano pospremio loptu u grčku mrežu.

U nastavku domaćin je pokušao barem do počasnog pogotka, ali iako su imali prilika nisu čak niti jednom u 180 minuta i dvije utakmice uspjeli svladati vratara Leventea.

Viktoria - Napoli 2:0 (0:0)
(prva utakmica: 3:0)
Kovarik 51', Tecl 75'

Najveće iznenađenje prvih utakmica šesnaestine finala Europske lige zasigurno je bio domaći uvjerljivi poraz Napolija od Viktorije iz Plzena. Malo tko se mogao nadati kako će čak tri lopte završiti u njihovoj mreži, kako neće postići niti pogotka te kako će i prije uzvrata izgubiti gotovo svaku šansu za prolaz u osminu finala. Naglasak su stavili na domaće prvenstvo, ali i tamo su izgubili korak s vodećim Juventusom.

Napoli je u Češku stigao bez Hamšika, Cavani, Inler i Cannavaro su ostali na klupi, što je bio dovoljan znak o ambicijama gostiju i u uzvratu. Prvo poluvrijeme proteklo je bez pravih prilika, kao i bez pogodaka, čime su naravno presretni bili domaći nogometaši.

Cavani i Inler ušli su početkom nastavak, ali nepotrebno. Viktoria je dokrajčila goste već početkom drugog poluvremena, kada je precizan bio Kovarik, na dodavanje Rajtorala. Drugu loptu u mrežu Napolija poslao je Tecl 15 minuta prije kraja, za konačni potop Talijana. Sada se bez brige mogu posvetiti lovu na Juventus u domaćem prvenstvu.

Steaua - Ajax 2:0 (1:0) - (4:2 p)
(prva utakmica: 0:2)
Latovlevici 38', Chiriches 76'

Ajax je rutinirano stigao do pobjede na svojoj amsterdamskoj Areni u prvom dvoboju protiv Rumunja te je očekivao kako će bez poteškoća nastaviti svoj put u ovom natjecanju, odnosno prema konačnom cilju i plasmanu u finale Europske lige koje se ove sezone igra upravo u njihovom gradu, na njihovom stadionu.

Već u otvaranju utakmice mogao je Ajax riješiti sve svoje brige da je ušao pokušaj Eriksena, no Nizozemci su ipak i bez pogotka kontrolirali dvoboj u prvom dijelu. Sve do 38. minute kada je Steaua stigla do prednosti, odnosno na pola puta do nadoknade zaostataka iz prvog dvoboja.

Latovlevici je bio priseban, dobro je prsima iskontrolirao loptu i prebacio gostujućeg vratara Vermeera.

Nisu Rumunji posustali niti u nastavku, pri čemu se Ajax pogubio po terenu. Nakon sat vremena igre moglo je biti i 2:0, ali je Popa pogodio okvir gola.

Neminovnost je stigla 15 minuta prije kraja, kada je na 2:0 za Steauu fantastičnu 'golčinu' zabio Chiriches, otvorivši mogućnost svojoj ekipi da prolaz osigura nakon produžetaka.

Nije u dodatnom vremenu bilo pogodaka, iako su obje ekipe imale po priliku za gol pa se krenulo izvođenju penala.

Schone i Moisander bili su tragičari Ajaxa, a pobjedu je potvrdio Latovlevici, koji je u četvrtoj seriji svladao Vermeera, za veliko slavlje Rumunja.

Nizozemci su tako ostali bez prilike za borbu i proboj do finala Europske lige, koje je na rasporedu 15. svibnja upravo u Amsterdamu.

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 12:50
    Hulk zabija i mislim si "ode utakmica u k..., četiri gola im sada trebaju". A onda krenu. I ne znam sada da li mi je više žao onih na terenu ili onih na tribinama, jer i jedni i drugi su me podsjetili zašto volim nogomet. Svaka vam čast. Tako se igra i navija za svoj klub.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 08:32
    šteta zbog liverpool, oni Suarez ubija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 06:35
    nitko ne spominje zasto je utakmica anziju produzena osam minuta?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 00:33
    Nije mi žao što smo ispali, barem smo se muški potukli. To su te čuvene europske večeri na Anfieldu... Posebno mi je bilo drago kad sam čuo ovu: http://www.youtube.com/watch?v=elVt-NszDtI Da se naježiš!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 00:01
    Žao mi je zbog Carraghera jer on nije zaslužio takav oproštaj sa Europom!
    Obrisan korisnik

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax

Izdvojeno