Nogomet

Video: Rubin Kazan u Moskvi izbacio aktualne prvake, Kovačiću 90 minuta u pobjedi Intera

Ivan Dominik • četvrtak, 21.02.2013.
Video: Rubin Kazan u Moskvi izbacio aktualne prvake, Kovačiću 90 minuta u pobjedi Intera
Foto: EPA

U četiri uzvratna susreta nogometne Europske lige koja su odigrana u Rimu, Moskvi, Rumunjskoj i Belgiji - dogodila su se ili potvrdila i neka iznenađenja, dok je, naravno, bilo i očekivanih rezultata. Tako je već u šesnaestini finala Europske lige u Rusiji ispao branitelj naslova i aktualni pobjednik, Atletico iz Madrida, i to unatoč pobjedi u Moskvi protiv Rubina iz Kazana. Kovačićev Inter potvrdio je pobjedom u Rumunjskoj prolazak protiv Cluja, dok je uvjerljiv kod kuće bio Lazio protiv Gladbacha. Genku pak ta domaća terenska prednost nije bila dovoljna protiv Stuttgarta pa je ispao na korist Nijemaca, koji će vidjeti osminu finala...

Rubin Kazan - Atletico Madrid 0:1 (0:0) - (2:0)
(Radamel Falcao 84')

Budući da je prvu utakmicu kod kuće neočekivano izgubio rezultatom 2:0, aktualni pobjednik i branitelj naslova Atletico Madrid morao je barem istim rezultatom slaviti u Rusiji protiv jakog Rubina iz Kazana, kako bi vidio iduću fazu natjecanja - osminu finala Europske lige. Međutim, u hladnoj Rusiji nije bilo nimalo lako Španjolcima koji su kiksali na svom Vicente Calderonu pa su stoga odmah dali sve u napad i u ranoj fazi utakmice su pokušali anulirati deficit.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

No, na moskovskom Lužnikiju nije krenulo lako za goste koji su unatoč brojnim napadima i prijetnjama, ponajviše napadačkog dvojca Falcao - Adrian, prvo poluvrijeme završili bez zabijenog, ali i bez primljenog pogotka. Rusi su također prijetili preko svojih ofenzivaca i u prvom dijelu i u nastavku te nisu bili podređeni, premda je Atletico bio osjetno bolja momčad.

Stoga je u nastavku još veća ofenziva Madriđana morala kad-tad uroditi plodom, jer se Rubin sve teže branio od fanatičnih Los Colchonerosa. Falcao je konstantno bio opasan i "dosadan" u kaznenom prostoru domaćih, a kada mu se pridružio i Raul Garcia, Atletico je ostvario potpunu dominaciju na Lužnikiju. Međutim, pogodak nikako nije stizao, ponajviše zahvaljujući fantastičnoj obrani ekipe iz Kazana.

Ipak, ali i prekasno, u 84. minuti kapitulirala je ruska obrana te je nakon solo prodora u šesnaesterac Rubina i ubačaja sa strane Adriana Lopeza Atleticov Kolumbijac Radamel Falcao najbolje reagirao i iz blizine u padu jedva postigao gol za 1:0. No, nije nakon toga više mogao zabiti krucijalan drugi zgoditak, unatoč svom trudu i napadima, pa je već nakon Rubina, kojem je u 89. minuti izravnim crvenim kartonom isključen i branič Cesar Navas, eliminiran iz natjecanja čiji je pokal podigao lani.

Lazio - Borussia Mönchengladbach 2:0 (2:0) - (3:3)
(Candreva 10', Gonzalez 33')

Lazio je na svijetloplavoj strani Vječnoga grada dočekao njemačku Borussiju iz Gladbacha, protiv koje je u prvoj utakmici 1/16 finala Europske lige odigrao ljepoticu faze i remizirao uz 3:3 u fantastičnoj utakmici.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Odigravši iznimno dobar susret u Njemačkoj, Lazio je samo trebao potvrditi prolaz na domaćem terenu i kapitalizirati prednost domaćeg travnjaka, a to mu je na radost Rimljana i uspjelo uz rezultat od 2:0.

Rimljani su pitanje pobjednika riješili već u prvom dijelu pogocima Antonia Candreve, svog ponajboljeg igrača, u desetoj minuti, i još jednog veznjaka, Alvara Gonzaleza, koji je bio precizan u 33. Lazio je potom, ali i tijekom cijelog ogleda, dominirao i bio znatno bolji te je prijetio sa svih strana, a s obzirom na lošu predstavu Nijemaca, zasluženo je na kraju i slavio te prošao dalje uz ukupni rezultat 5:3.

Genk - Stuttgart 0:2 (0:1) - (1:1)
(Boka 45', Gentner 58')

Belgijski je Genk imao fantastičnu priliku da kod kuće prođe dalje pobjedom nad ne baš jakim Stuttgartom, međutim, nije mu to pošlo za nogom protiv vrlo ofenzivno postavljenog sastava s juga Njemačke. Formacijom 4-3-3 Nijemci su potpuno iznenadili domaćina i dominirali utakmicom, kako bi na kraju upisali slavlje i prolazak u osminu finala Europske lige.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Belgijci su iz Stuttgarta donijeli remi od 1:1, no on je poništen već pred kraj prvog dijela kada je Arthur Boka pogodio za vodstvo ekipe iz Stuttgarta. Ulaskom u nastavak gosti su ponovno bili mnogo bolji kao i u prvom dijelu te im je samo 13 minuta trebalo za povećanje prednosti. Na 2:0 Nijemaca povisio je Christian Gentner.

Nakon toga Genk je pokušao i izmjenama kako bi osvježio momčad i izjednačio te opet došao u povoljniju poziciju, no goropadni Stuttgart nije domaćinima dao ni blizu. Gosti su do kraja susreta samo kontrolirali igru i s gostujućom se pobjedom plasirali u osminu finala.

CFR Cluj - Inter Milano 0:3 (0:2) - (0:2)
(Guarin 22', 45+3', Benassi 89')

Milanski Inter hrvatskog nogometaša Matea Kovačića, koji je za Nerazzurre počeo utakmicu u prvih 11 na poziciji srednjeg veznog u 4-4-2 formaciji Andree Stramaccionija, u Rumunjsku je došao samo potvrditi prolaz u iduću fazu Europske lige. Nakon 2:0 na Giuseppe Meazzi protiv Cluja, Interisti su samo trebali odigrati mirni uzvrat u gostima, a to im je počelo polaziti za nogom već u prvom dijelu dvoboja.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Protiv ekipe Hrvata Saše Bjelanovića Inter je poveo 2:0 u prvom dijelu golovima odličnog Freddyja Guarina poslije dodavanja Rodriga Palacia za prvi gol u 22. minuti, odnosno Ricarda Alvareza koji je Guarinu asistirao u posljednjim sekundama prvog dijela za 2:0 kod Cluja. U prvom je poluvremenu još Mateo Kovačić zaradio žuti karton u 15. minuti, dok je igra provedena u napadima i dominaciji Talijana.

Nastavak utakmice donio je sličan scenarij, ali uz mnogo više napada domaće momčadi, dok se Inter ranio zatvorio i branio i to vrlo uspješno. Cluj je imao nekoliko dobrih, ali jalovih prilika, dok su gosti iz Milana prijetili sporadično, najviše preko Antonija Cassana, međutim, nije bilo novih većih uzbuđenja i pogodaka sve do 89. minute utakmice. Tada je sjajni Cassano asistirao džokeru s klupe, Marcu Benassiju, koji je postavio konačnih 3:0 Intera.

Rumunjima je samo još deset minuta prije kraja isključen krilni igrač Camora, dok je Stramaccioni priliku dao igračima koji inače manje igraju, izvadivši strijelca Guarina i važnije igrače iz igre. Kovačić je ipak odradio svih 90 minuta uz vrlo dobru igru, dok Bjelanović kod poraženih nije ulazio s klupe. Pobjeda u Rumunjskoj bila je prva Interova "na strani" nakon čak devet gostujućih dvoboja, a posebno je "slatka" bila zbog plasmana u daljnju fazu natjecanja drugog najvećeg klupskog nogometnog europskog natjecanja.

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 22:04
    ovaj guarin je rjetko viđen ''divljak''..
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava21.02.2013. u 21:54
    Mateo se definitivno ustalio u momčadi....šteta što htv nije prenosila ....
    Torca-Dubrava

Europska liga, završnica

1/16 finala

Zenit2:0Liverpool
Anži Mahačkala3:1Hannover 96
Ajax2:0FCSB
BATE Borisov0:0Fenerbahçe
Dynamo Kijev1:1Bordeaux
Sparta Prag0:1Chelsea
Bayer Leverkusen0:1Benfica
Napoli0:3Viktoria Plzeň
Levante3:0Olympiakos
Tottenham2:1Lyon
Newcastle0:0Metalist Harkiv
Stuttgart1:1Genk
Atlético Madrid0:2Rubin Kazan
Basel2:0Dnipro
Inter2:0CFR Cluj
Borussia M.3:3Lazio
Rubin Kazan0:1Atlético Madrid
Metalist Harkiv0:1Newcastle
Genk0:2Stuttgart
CFR Cluj0:3Inter
Dnipro1:1Basel
Lazio2:0Borussia M.
Lyon1:1Tottenham
Viktoria Plzeň2:0Napoli
Hannover 961:1Anži Mahačkala
Chelsea1:1Sparta Prag
Fenerbahçe1:0BATE Borisov
Olympiakos0:1Levante
Liverpool3:1Zenit
Bordeaux1:0Dynamo Kijev
Benfica2:1Bayer Leverkusen
FCSB6:2 **Ajax

Izdvojeno