Nogomet

Hajduk ofenzivom otvara niz okršaja sa Slavenom, Osijek na krilima kod Cibalije

Sportnet • subota, 16.02.2013.
Hajduk ofenzivom otvara niz okršaja sa Slavenom, Osijek na krilima kod Cibalije
Foto: Bruno Karadža

Nakon dvoboja u Zaprešiću i Splitu, hrvatsko prvenstvo nastavlja se uz dva velika okršaja, Slaven Belupa i Hajduka u Koprivnici te slavonskog derbija Cibalije i Osijeka. Lokomotiva gostuje u Puli...

Utakmice protiv Dinama i Hajduka uvijek su najlakše za pripremu, jer je motivacija igrača prirodno na visokoj razini, izgubiti se nema ništa, a dobiti se može mnogo. Motiva ne manjka ni u redovima Farmaceuta, tim više što se u momčad vratio Rak, kojeg su željno čekali četiri mjeseca, a debi će u vrhu napada imati Novinić.

No, nije sve idealno, jer je vezna linija desetkovana, a neće biti ni najboljeg strijelca HNL-a, Vugrinca, čija su koljena i zglobovi patili zbog treninga na umjetnoj travi. Zbog vremenskih uvjeta će patiti i travnjak, koji je očišćen od snijega, no zasigurno će biti u potpunosti uništen nakon utakmice.

Stručni stožer je za Hajduk pripremio 11 trenutno najboljih i najspremnijih, s splitskog diva se Farmaceuti ne boje. "Hajduk je zadržao 95 posto istih igrača od jeseni. Jedini koji Splićanima može donijeti nekakvu promjenu je Bjelokošćanin, u smislu brzine i eksplozivnosti, no znat ćemo ga zaustaviti", rekao je pomoćni trener Pavo Crnac.

Nedostaju: Batarelo, Gregurina, Grgić, Čanađija, Šaban, Vugrinec (ozljede)

Koprivnica je zadnjih godina jedno od najneugodnijih gostovanja za Splićane, koji su se rijetko kući vraćali sa sva tri boda. Prvi od četiri proljetna okršaja ovih suparnika trasirat će put prema vrhu jednima ili drugima, a Hajdukovci se nadaju da bi trijumfom mogli stvoriti novu navijačku euforiju uoči gostovanja Dinama naredne nedjelje.

"Hajduk je u bilo kojem sastavu ime koje se ne može zatvoriti nigdje, pa nećemo ni u Koprivnici. Mi smo uvijek pokušavali igrati otvoreno i napadački, nećemo se ni sutra zabiti iza, nego ćemo pokušati igrati onako kako se sviđa našim navijačima", najavio je uoči polaska trener Bilih Mišo Krstičević. Verbalni sukob sa sportskim direktorom Krešićem maknut je u stranu, a prebrodi li uspješno koprivničko gostovanje Krstičević će dodatno učvrstiti svoju poziciju.

Dvojice članova udarnih 11 neće biti u Koprivnici zbog ozljeda (Maloča, Milić), pa bi zadnju liniju, uz vratara Blaževića, trebali činiti Oremuš, Milović, Jonjić i Jozinović. U sredini se očekuju Lima i Andrijašević, na krilima Vršajević i Kouassi ili Caktaš, u napadu Vuković i Maglica.

Nedostaju: Maloča, Milić, Ozobić, Tomaš (ozljede)

Zimska pauza duga 71 dan za vinkovačkog prvoligaša završava ove subote domaćim ogledom protiv Osijeka, što je već četvrti slavonski derbi ove sezone. Iako su u prethodna tri viđena tri različita raspleta, Nebeskoplavi mogu biti zadovoljniji jer su preko Bijelo-plavih izborili polufinale Kupa. Igru i motivaciju iz uzvratnog dvoboja zasigurno će htjeti ponoviti i u prvom proljetnom kolu.

"Znamo se jako dobro. Svaka je naša utakmica bila tvrda i neizvjesna, pa će tako vjerojatno biti i sada. Osječani su vjerojatno osokoljeni pobjedom protiv Dinama i osvojenim bodovima, što im donosi mirnoću u nastavku prvenstva. Mi jednostavno nemamo pravo na kiks i moramo sve učiniti kako bismo došli do pobjede", najavio je utakmicu za Glas Slavonije veteran u redovima domaćina Mladen Bartolović.

Puno je upitnika iznad glave mladog trenera Cibalije Miroslava Bojka nakon zimske stanke – momčad nije doživjela drastične promjene, ali pitanje je na kojoj su razini forme Vinkovčani nakon priprema. Ova utakmica dijelom će dati odgovor na to pitanje, ali i na ono – idu li Nebeskoplavi prema zoni spasa ili će ostati zakucani za dno ljestvice.

Nedostaju: nitko

Kakvo je samo otvaranje nastavka sezone za Osječane? U zaostaloj utakmici jesenskog dijela srušen je Dinamo, nakon gotovo osam godina, za ogromno slavlje, a već ovog vikenda čeka ih još jedna epska utakmica. Veliki slavonski derbi protiv Cibalije. Bijelo-plavi gostuju u Vinkovcima, a s obzirom na položaj na ljestvici i veliku borbu za prvoligaški opstanak, moglo bi biti vatreno.

I ove, baš kao i prošle sezone, Osijek i Cibalia imali su međusobne okršaje u Kupu, a iz posljednjeg su Bijelo-plavi izašli s ožiljcima nakon ispadanja. To se tako lako ne zaboravlja: "Ovo nam je dobra prilika da uzvratimo za ispadanje iz Kupa, a veliki nam je motiv i činjenica da bi s pobjedom napravili velik korak prema kraju stresne borbe za opstanak," naglasio je strateg Osječana.

Stanko Mršić moći će, prema najavama, računati na sve igrače, a još je i naglasio: "Sigurno ćemo stvoriti svoje šanse, jer će se Cibalia morati otvoriti i preuzeti više rizika. Pitanje je kako ćemo ih realizirati?" Ove sezone veliki rivali već su snage odmjerili tri puta, sva tri znaka već su odigrana pa je time i teže prognozirati ishod ovog okršaja.

Nedostaju: nitko

U borbu za udaljavanje od zone ispadanja Istra 1961 počinje protiv Lokomotive na domaćem terenu. Pripreme su za momčad Igora Pamića bile dosta uspješne, zeleno-žuti su pobijedili u devet od 12 utakmica i s optimizmom dočekuju Zagrepčane koji su treći na tablici i koji su ih ove sezone minimalno pobijedili na Maksimiru.

Puljani u nastavak prvenstva ne ulaze ništa slabiji nego što su bili jesenas. Važni igrači uključujući Hrvoja Milića i Gorana Rocea ostali su na Aldo Drosini, a dovedeno je četiri pojačanja. Vratar Antonijo Ježina, branič Chung Woon te veznjaci Jure Obšivač i Luka Hadžić. Svi osim Korejca konkurirat će za dvoboj s Lokosima.

"Oni nisu momčad koja prakticira zatvorenu varijantu igre. Po meni su oni najbolji kada pokušavaju voditi igru, a naš će zadatak biti da im se nametnemo i da pokušamo diktirati igru", rekao je uoči susreta kapetan Fausto Budicin. Pamić nema većih problema s ozljedama, jedino je još uvijek upitan nastup napadača Adnana Aganovića.

Nedostaju: nitko

Otvaranje nastavka MAXtv Prve lige nogometašima Lokomotive donosi gostovanje kod Istre 1961. Igrači trećeplasirane ekipe hrvatskog prvenstva s optimizmom ulaze u nastavak sezone u kojemu žele održati visok plasman na tablici. U najavi utakmice u Puli trener Tomislav Ivković istaknuo je kako ima visoko mišljenje o Istri, koju smatra po kvaliteti jednom od pet prvih momčadi u Hrvatskoj.

"Trener Pamić na raspolaganju ima zaista velik broj odličnih nogometaša. Toliko su kvalitetni da će na klupi sjediti igrači koji ulaskom u igru mogu promijeniti njen tijek", rekao je Ivković za službenu klupsku stranicu te najavio susret i pristup svoje ekipe: "Utakmica će sigurno biti vrlo teška i tvrda. S obzirom na to da je Istra odigrala veliki broj pripremnih susreta, mislim da je trenutno u boljoj formi. Pamić uvijek igra na isti način, tvrdo i disciplinirano, a na to se mora odgovoriti agresijom."

Za nastup u momčadi Lokomotive neće konkurirati jedno od zimskih pojačanja, Ivan Peko, koji nije u punoj fizičkoj formi.

Nedostaje: Peko (nije spreman)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!