Liga prvaka - Skupina D, 9. kolo, 16.02.2013, 16:15 h
Barcelona
Barcelona 35:25 RK Zagreb
RK Zagreb

Barcelonin stroj pregazio Zagrebaše i izbacio ih iz osmine finala Lige prvaka

Damir Žbulj • subota, 16.02.2013.
Barcelonin stroj pregazio Zagrebaše i izbacio ih iz osmine finala Lige prvaka
Foto: Davor Sajko

Kako stvari sada stoje, nakon pobjede Szegeda nad Dinamom i njihova poraza u Španjolskoj, rukometaši Croatia osiguranje Zagreba ostali su bez plasmana u osminu finala Lige prvaka. Barcelona je danas bila prejaka, neumoljiva te je s deset pogodaka viška pregazila Zagrebaše, koji se još uvijek nadaju kako će drugostupanjska žalba EHF-u uroditi plodom te kako će se ponoviti utakmica s bjeloruskim sastavom...

Barcelona Intersport - CO Zagreb 35:25 (19:10)

EHF Liga prvaka, deveto kolo
Barcelona, Palau Blaugrana, gledatelja 2000

Suci: Dinu / Din (RUM)

Barcelona Intersport: Šterbik, Šarić; Tomas 6, Raul Entrerrios 4, Rocas 4, Stranovsky 4, Garcia Lorenzana 3, Rutenka 3, Gurbindo 2, Monoto 2, Nöddesbo 2, Sorhaindo 2, Aguirrezabalaga Garcia 1, Morros 1, Sarmiento 1, Jernemyr;
Trener: Xavier Pascual Fuertes

Croatia osiguranje Zagreb: Ivić, Stevanović; J. Valčić 5, Marić 4, Stepančić 4, Matulić 4, Batinović 2, Horvat 2, Mandalinić 2, Matić 1, T. Valčić 1, Brozović, Mihić, Šprem, Sršen;
Trener: Slavko Goluža

Isključenja: Barcelona - / 8 minuta CO Zagreb

Sedmerci: Barcelona 2/2 / 1/1 CO Zagreb

Rukometaši Croatia osiguranje Zagreba nanizali su šest uzastopnih poraza u Ligi prvaka i teško se moglo očekivati kako će se ta crna serija prekinuti upravo na gostovanju u Barceloni. Prije gotovo godinu dana Zagrebaši su iznenadili katalonskog velikana usred Palau Blaugrane, uhvatili ih na spavanju, no, ove sezone domaćin im nije dopustio niti malo šansi za uspjeh.

Barceloni je pobjeda donosila potvrdu prvog mjesta u skupini i lakši ždrijeb za osminu finala, a koliko su ozbiljno shvatili ovu utakmicu dovoljno govori podatak kako se na terenu našao Raul Entrerrios, iako je bilo najavljeno kako će i ovaj susret propustiti te kako se još uvijek nije dovoljno oporavio od ozljede. Trener Xavier Pascual ništa ovog puta nije prepustio slučaju.

S druge strane Slavko Goluža nije mogao računati na Slovenca Špilera, a na početku susret Barceloni se pokušao suprotstaviti 5-1 obranom, Ivićem na vratima te u napadu Batinovićem i kapetanom Horvatom na krilima, Marićem na crti, braćom Valčić i Stepančićem na vanjskim pozicijama.

Domaćin je furiozno otvorio susret, dva pogotka završila su mreži Ivića, međutim, odličan uskok Batinovića te kontra Horvata ubrzo dovode do poravnanja. Zagrebaši su hrabro ušli u utakmicu, odlučno, golovima Jose Valčića i Stepančića u narednim minutama čak su držali minimalnu prednost, ali do desete minute nekako je splasnuo entuzijazam, a Entrerrios i Rutenka odvode Barcu na +3. Goluža je pozvao minutu odmora.

Priključak je CO Zagreb držao do 18. minute, bilo je i lopti za Marića na crtu, ali kada je Nöddesbo zabio za 11:7, bilo je jasno u kojem će se smjeru razviti ova utakmica.

U igri je tada bio Matić, koji se nije najbolje snašao, a uz isključenje Jose Valčića krenula je prava kanonada Barceloninih igrača. Kapetan Tomas trpao je s krila, zabio tri uzastopna pogotka, Šterbik je na vratima poskidao nekoliko lopti i uz tehničke pogreške u napadu ubrzo je prednost porasla i na sedam golova viška.

U samoj završnici poluvremena raspad sistema Zagrebaša te se na predah odlazi s +9 Barcelone, bilo je 19:10. Kraj je tu bio nadanja u bilo kakvo čudo u pozitivan ishod ovog susreta.

U nastavku Barcelona ne posustaje, kažnjava kontrama svaku pogrešku hrvatskog prvaka i razlika uskoro postaje dvoznamenkasta, a većinu vremena CO Zagreb je zaostajao i 12 golova. No mora se priznati kako se nisu proslavili niti suci, koji su primjerice prestrogo potjerali Horvata na dvije minute te progledali kroz prste na nekoliko probijanja i prekršaja u napadu domaćih igrača.

Isključenje Batinovića na ulazu u zadnjih deset minuta koristi Barca za još jednu seriju od četiri uzastopna pogotka, 30:16 posebno je neugodno izgledalo na semaforu.

Barcelona je u završnici povukla 'ručnu', u laganijem ritmu pričekala kraj utakmice, a jedino još vrijedno spomena je činjenica što je priliku dobio i 18-godišnji Lovro Mihić, no mlado lijevo krilo Zagreba odmah je osjetilo vratarsku snagu Arpada Šterbika, koji mu je skinuo kontru.

U posljednjim minutama simultanku je imao Jerko Matulić, realizirao je četiri napada, spustio zaostatak ispod -10, a konačnih 35:25 ipak može otkriti kakav je odnos snaga bio na ovoj utakmici. Najefikasniji su kod Zagrebaša bili Joso Valčić s pet te Marić, Matulić i Stepančić s po četiri postignuta pogotka. Kod Barcelone je Tomas bio najefikasniji, jučer je proslavio 28. rođendan, a danas je kapetan Katalonaca postigao šest golova.

U posljednjem kolu Zagrebaši će na svom terenu dočekati Schaffhausen, ali ako neće biti pozitivnih vijesti na drugostupanjsku žalbu za povredu pravila iz utakmice s Dinamom, neće ta utakmica za hrvatskog predstavnika u Ligi prvaka imati nikakav utjecaj na prolaz među 16 najboljih europskih ekipa ove sezone.

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Kadetten35:40Füchse Berlin
OTP Bank Pick Szeged26:21Dinamo Minsk
Barcelona35:25RK Zagreb
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 00:35
    još jedna maestralno vođena tekma od strane velikog stratega goluže.opet su igrači podbacili, a on je savršeno pripremio taktiku i pročitao protivnika do najsitnijih detalja! užas! igrali su ko na treningu, al onom od barcelone!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 21:54
    Normalno da neće Nexe uzeti naslov prvaka, jer bi to onda značilo da neće Zagreb igrati ligu prvaka, budimo ozbiljni i realni da to Gobac neće dopustiti. Ja sam isto za to da se prekine dominacija Zagreba i Nexe ima odličnu momčad, ali treba biti realan prevelike spletke su u tom HRS da bi se dalo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 21:01
    Ako Nexe ove godine ne uzme naslov prvaka,onda neće nikad.Zagreb je nikad slabiji i mislim da im je ovo sjajna prilika da dođu do prvog trofeja i red je da se konačno prekine njihova dominacija,čisto da našem autoritetu(bemti takav autoritet kad te ni klinci ne slušaju) gulikoži pokažemo da se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 19:26
    Ako je Obrvan prije godinu dana dobio Barcu i onda nakon poraza od Vardara dobio otkaz sada bi logično bilo da i Goluža dobije otkaz i bar deset đireva po ušima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 19:26
    ee, ali ako uzmu trenera koji ce nametnuti disciplinu podrazumijeva se da gobac nece sastavljati momcad i da ce joso u dubravu umjesto malog kaleba jer ne moze nigdje drugo ni igrati...zato je gopcu isplativije drzati ovakve mimoze kao sto je goluza na klupi i gurati matice, matulice i ostale bisere
    Obrisan korisnik