Liga prvaka - završnica, Četvrtfinale - prve utakmice, 03.04.2013, 20:45 h, Malaga, La Rosaleda
Suci: Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark (svi Švedska)
Málaga
Málaga
0:0(0:0) Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Video: Malaga i Borussia odigrale bez golova, odluka o putniku u polufinale pada u Dortmundu

Igor Šestak • srijeda, 03.04.2013.
Video: Malaga i Borussia odigrale bez golova, odluka o putniku u polufinale pada u Dortmundu
Foto: EPA

Na stadionu La Rosaleda u Malagi prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka odigrale su domaća Malaga i Borussia iz Dortmunda, a nakon 90 minuta igre rezultat je ostao nepromijenjen. Iako dobrih prilika nije nedostajalo ni na jednoj strani, vratari su odlično odradili svoj posao i mreže se nisu tresle. Momčadi će o putniku u polufinale odlučivati u Dortmundu 9. travnja.

Málaga
Borussia Dortmund
Málaga
Borussia Dortmund
13
Wilfredo Caballero
2
Jesus Gamez
3
Welington
5
Martin Demichelis
25
Antunes
7
Joaquin
8
Jeremy Toulalan
16
Manuel Iturra
22
Isco
(do 87')
9
Javier Saviola
(do 68')
10
Julio Baptista
(do 76')
Pričuvni igrači
27
Francisco Portillo
68'
24
Roque Santa Cruz
76'
17
Duda
87'
Trener
Manuel Pellegrini
1
Roman Weidenfeller
4
Neven Subotić
26
Lukasz Piszczek
27
Felipe Santana
29
Marcel Schmelzer
8
Ilkay Gündogan
10
Mario Götze
(do 90'+2')
19
Kevin Grosskreutz
5
Sebastian Kehl
(do 80')
9
Robert Lewandowski
11
Marco Reus
(do 69')
Pričuvni igrači
23
Julian Schieber
69'
6
Sven Bender
80'
21
Oliver Kirch
90'+2'
Trener
Jürgen Klopp

U svojoj 11. ovosezonskoj utakmici u Ligi prvaka (uključujući i kvalifikacije) Malaga je sedmi put uspjela sačuvati mrežu. U prvoj utakmici četvrtfinala put do njene mreže nije uspjela pronaći dortmundska Borussia, a uspjeh je veći zbog činjenice da je Borussiji to tek treća utakmica u sezoni u kojoj nije postigla pogodak. Obje momčadi imale su svoje šanse za pobjedu, no vratari Caballero i Weidenfeller svoj su dio posla odradili besprijekorno.

U svom iznenađujuće dobrom debitantskom nastupu u Ligi prvaka Malaga je do četvrtzavršnice stigla osvajanjem skupine C i izbacivanjem Porta. Na svom stadionu upisala je tri pobjede i remi, a uoči prvog četvrtfinalnog okršaja s Borussijom Manuel Pellegrini nije imao previše briga. Nedostajao mu je tek Eliseu, a na teren je poslao očekivani sastav u formaciji 4-4-2, s Baptistom i Saviolom u vrhu napada. I Borussia je grupnu fazu završila kao prvoplasirana, dok je do četvrtfinala stigla preko ukrajinskog Šahtara. Jürgenu Kloppu raspoloženje su pokvarile ozljede Hummelsa i Blaszczykowskog, a umjesto njih u prvih 11 su se našli Santana i Großkreutz. Schmelzer je zbog slomljenog nosa zaigrao s maskom, nakon kraće stanke u momčad se vratio Kehl, a napad je u sustavu 4-2-3-1 i ovaj put predvodio Lewandowski.

Borussia jedina neporažena momčad u Ligi prvaka

Nakon što je Juventus u utorak izgubio od Bayerna u Münchenu, dortmundska Borussia je ostala jedina momčad koja ove sezone u Ligi prvaka još uvijek nije doživjela poraz. Tešku skupinu D s Realom, Manchester Cityjem i Ajaxom završila je s četiri pobjede i dva remija, protiv Šahtara je upisala remi i pobjedu, a protiv Malage remi.

Važnost utakmice sputala je Pellegrinijeve i Kloppove igrače u prvih desetak minuta. Igrom su dominirale pogreške, a tečne i smislene akcije su izostale. Ipak, Malaga je imala jednu priliku. U sedmoj minuti Saviola se lijepo oslobodio Gündogana na desnoj strani Borussijinog šesnaesterca, gađao bliži kut i promašio. Momčadi su ubrzo proradile i igra je postala kvalitetnija, a pogotku su bliže bili gosti. Götze je u periodu od 14. do 18. minute dvaput bio oči u oči s domaćim vratarom Caballerom, ali njegovi udarci nisu bili posebno dobri i argentinski vratar je sačuvao svoju mrežu.

Intervenirati je morao i u 25. minuti kada je njegove dlanove zagrijao Reus, a samo dvije minute kasnije veznjak Borussije je umalo bio koban po vlastita vrata. Nije se iskazao u jednoj obrambenoj intervenciji i spustio je loptu na nogu Isca. On je proigrao Saviolu, no Weidenfeller je pravovremeno izašao sa svojih vrata. U 31. minuti Weligton je na rubu kaznenog prostora srušio Lewandowskog i zaradio žuti karton zbog kojeg će propustiti uzvrat, a sveprisutni Reus je iz slobodnog udarca pucao pored gola.

U završnih 15 minuta prvog dijela igra se sasvim rasplamsala. Brzi i direktni napadi smjenjivali su se na obje strane, a najbolju priliku imala je Malaga u 43. minuti. Nakon kornera glavom je pucao Baptista, a odličnu obranu upisao Weidenfeller. Pokušao je u nastavku akcije Toulalan, ali je njegov pokušaj u novi korner odbio Götze. Caballerovu budnost testirao je u 45. minuti Kehl snažnim udarcem, no na odmor se otišlo s početnim rezultatom. Malaga je u prvih 45 minuta imala veći posjed lopte (55 posto), dok je Borussia imala više udaraca i izglednije prilike.

Tragičar utakmice

Mario Götze: Borussijin playmaker ove sezone igra odlično i jedan je od najzaslužnijih što su Crno-žuti dogurali do četvrtfinala Lige prvaka. Do utakmice na La Rosaledi zabio je dva pogotka i četiri puta asistirao, no ovoga puta nije imao svoju večer. Iako je mnogo pokušavao, nije ga išlo, a istaknuo se s tri velika promašaja. Bio je u odličnim prilikama i mogao je svojoj momčadi osigurati povoljan rezultat uoči uzvrata u Dortmundu, ali u završnicama akcija nije bio precizan.

Prve dvije minute nastavka donijele su dvije prilike za Nijemce. Prvo je Götze pucao ne suviše opasno po Caballera, dok je puno bolju priliku imao Lewandowski. Nakon povratne lopte Götzea ostao je sasvim sam na 11 metara od gola, ali se okliznuo u ključnom trenutku i nije uspio uputiti pravi udarac. Uslijedilo je kraće zatišje u kojem nijedna momčad nije pronalazila put do suparničkog vratara, a potrajalo je sve do 65. minute kada je još jednu veliku priliku upropastio Götze.

Borussijinu desetku odlično je proigrao Gündogan, no lopta je prohujala pored vratnice. Malaga je uzvratila minutu kasnije preko Isca. Pucao je s lijeve strane gostujućeg šesnaesterca, no Weidenfeller je još jednom odličnom reakcijom sačuvao svoju mrežu. U nastavku akcije pokušao je i Toulalan, ali s identičnim ishodom. Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo manje sadržaja od prvog. Činilo se kao da je 0:0 rezultat koji bi zadovoljio i jedne i druge pa su se obje momčadi prije svega orijentirale na čuvanje vlastitih vrata.

U završnih 15 minuta Malaga je ostala bez još jednog igrača za uzvrat. Žuti karton zaradio je veznjak Iturra te će zbog suspenzije morati propustiti gostovanje u Dortmundu. Izrazitijih prilika pak nije bilo i igra se uglavnom odvijala između dva šesnaesterca. Za domaće je dva neprecizna pokušaja imao Antunes, dok su na drugoj strani neprecizni bili Santana i Lewandowski.

Zanimljiva utakmica završena je bez pogodaka, a uzvrat u Dortmundu igra se u utorak 9. travnja.

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale - prve utakmice

PSG2:2Barcelona
Bayern2:0Juventus
Real Madrid3:0Galatasaray
Málaga0:0Borussia D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 12:28
    Borussia ih potpuno zgazila, tribalo je završiti najmanje 0-3 a sad će ovako biti gusto u uzvratu jer će ovi udriti bunker a u napadu nisu nimalo bezopasni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 10:55
    odlican rezultat za uzvrat, bit ce zanimljivo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 10:05
    A baš, kaj je sve BVB ispromašivala, to su bile čiste prilike, ne neke polušanse!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 09:58
    Mislim da je se Lev više ispromašivo od Gotzea
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 09:55
    dobra utakmica, prilike na obje straneali BVB je bolja momčad, očekujem prolaz daljekoji podatak da su još jedini bez poraza, svaka im čast
    Obrisan korisnik