Liga prvaka - završnica, Četvrtfinale - prve utakmice, 09.04.2013, 20:45 h, Signal Iduna Park
Suci: Craig Thompson, Derek Rose, Alasdair Ross (svi Škotska)
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
Robert Lewandowski 40'
Marco Reus 90'+1'
Felipe Santana 90'+3'
3:2(1:1) Málaga
Joaquin 25'
Eliseu 82'
Málaga

Video: Čudesan preokret Borussije Dortmund, u sudačkoj nadoknadi do polufinala!

Branimir Korać • utorak, 09.04.2013.
Video: Čudesan preokret Borussije Dortmund, u sudačkoj nadoknadi do polufinala!
Foto: EPA

Šokantna utakmica odigrana je u Dortmundu gdje je Borussia u 91. minuti bila daleko od polufinala Lige prvaka, međutim onda je postigla dva pogotka i upisala pobjedu 3:2. Sjajan susret, Borussia je u završnici praktički bila otpisana, ali je onda stigla do čuda...

Borussia Dortmund
Málaga
Borussia Dortmund
Málaga
 
Roman Weidenfeller
 
Neven Subotić
 
Lukasz Piszczek
 
Felipe Santana
 
Marcel Schmelzer
 
Sven Bender
(do 73')
 
Ilkay Gündogan
(do 86')
 
Mario Götze
 
Marco Reus
 
Jakub Blaszczykowski
(do 72')
 
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
 
Julian Schieber
72'
 
Nuri Sahin
73'
 
Mats Hummels
86'
Trener
Jürgen Klopp
 
Wilfredo Caballero
 
Jesus Gamez
 
Martin Demichelis
 
Sergio Sanchez
 
Antunes
 
Ignacio Camacho
 
Joaquin
(do 87')
 
Jeremy Toulalan
 
Duda
(do 74')
 
Isco
 
Julio Baptista
(do 83')
Pričuvni igrači
 
Eliseu
74'
 
Roque Santa Cruz
83'
 
Francisco Portillo
87'
Trener
Manuel Pellegrini

Fantastičan dvoboj u Dortmundu završen je pobjedom Borussije 3:2. Oni koji su odustali od utakmice u 90. minuti kada je Malaga imala 2:1 i bila debelo u polufinalu, mogu žaliti. Borussia je zabila dva pogotka u sudačkoj nadoknadi i napravila pravo čudo.

Borussia je na papiru imala puno toga na svojoj strani, na svom stadionu u Ligi prvaka igrala je ove sezone sjajno, veći broj igrača je propustio prvenstveni dvoboj protiv Augsburga kako bi što odmorniji dočekali Malagu, a ne treba posebno spominjati sjajnu atmosferu na stadionu u Dortmundu. Malaga je također u prvenstvu odmarala igrače, a za razliku od Dortmunda, doživjela je poraz u takvoj "kocki".

Obje momčadi su ušle u utakmicu prilično oprezne, više se razmišljalo o tome kako ne primiti pogodak nego kako stvoriti pritisak prema vratima protivnika. Borussia je imala nešto više loptu u nogama, ali do 15. minute nije zapucala prema gostujućem golu. Tada je uslijedila prva nešto opasnija akcija, Robert Lewandowski je pobjegao obrani Malage i pokušao lobom s nekih 18 metara iznenaditi Caballera, ali nije bio precizan.

Iako je Borussia imala kontrolu nad utakmicom, bila je momčad koja je imala više loptu u nogama, u 25. minuti je uslijedio šok. Malaga je brzom tranzicijom došla pred vrata Weidenfellera, Joaquin je razmijenio kratko dodavanje s Iscom i nakon toga je odlično pucao s ruba kaznenog prostora, pogodio po zemlji u kut i doveo Malagu u vodstvo.

Primljeni pogodak nije dobro djelovao na Borussiju, Malagina obrana nastavila je igrati sjajno i svaki pokušaj domaćina za kreiranjem nekog suvislijeg napada nije nailazio na plodno tlo.

Nakon tih 15 minuta mučenja Borussia je stigla do poravnanja. Bila je to odlična akcija u kojoj je sudjelovalo nekoliko domaćih igrača, a ključna dodavanja su izveli prvo Götze prema Reusu, ovaj je petom fantastično poslužio Lewandowskog koji izlazi pred Caballera i pogađa mrežu za poravnanje.

U posljednjim sekundama prvog poluvremena mogla je Malaga ponovno povesti, nakon prekida je posve sam ostao Joaquin, međutim njegov udarac glavom obranio je vratar domaćina.

Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 1:1 i očekivala se velika borba u drugom dijelu i novi pritisak Borussije kojoj je ovaj rezultat značio eliminaciju.

Početak drugog dijela ponudio je dosta uzbuđenja na obje strane, a na većim mukama bila je gostujuća obrana pa je tako vrlo rano Lewandowski bio u izglednoj situaciji, a zatim je čisti zicer promašio Götze koji je u 53. minuti sam iskosa došao pred gostujuća vrata, međutim iz voleja je pucao jako loše.

Pokušavala je Borussia prebaciti težište igre pred kazneni prostor gostiju, međutim obrana Malage je stajala vrlo dobro i više se igralo na sredini terena nego u opasnoj zoni. Kada nije uspio pritisak na taj način, domaći igrači su pokušali preko bokova zaprijetiti, ali konkretnije prijetnje nije bilo.

Zato je bilo na drugoj strani i ponovno je Weidenfeller spasio Borussiju. Sjajno je s 25 metara potegnuo Camacho, lopta je imala neugodnu putanju, ali njemački vratar ju je uspio odbiti.

Bilo je očito da se Borussia muči stoga je Klopp povukao dvostruku izmjenu, izvadio je za zadnjih 20 minuta Bendera i blijedog Blaszczykowskog, a u igru su ušli Sahin i Schieber.

Napokon je domaćin uspio zaprijetiti u 76. minuti kada je sijevnula brza akcija po desnom boku, Piszczek je oštro ubacio za Reusa kojem Caballero brani odličnu priliku.

Reus će pamtiti ovu priliku, posebno jer umjesto da je Borussia stigla do vodstva, Malaga je šokirala sve domaće navijače u 82. minuti. Igrač s klupe Eliseu zatresao je mrežu i započelo je veliko slavlje gostiju. Sve je krenulo preko Isca koji je dao loptu u prostor za Julija Baptistu, ovaj je pucao, a Eliseu iz neposredne blizine pogodio praznu mrežu.

Više nije bilo vremena za čekanje, Borussia je bacila sve karte u napad i krenula po preokret. U 91. minuti uspjela je Borussia doći do poravnanja zahvaljujući Marcu Reusu koji je odlično reagirao na odbijenu loptu nakon pokušaja Lewandowskog i Santane.

Minutu kasnije ludnica na tribinama! Borussia je uspjela doći do novog vodstva, Malaga nije izdržala i nakon velike gužve u kaznenom prostoru Santana praktički s gol linije gura loptu u mrežu i donosi pobjedu Borussiji!

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale - uzvrati

Galatasaray3:2Real Madrid
Borussia D.3:2Málaga
Barcelona1:1PSG
Juventus0:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 21:36
    Borussia se vratila u vrh europskog nogometa, potpuno zasluženo! Imali su i dosta sreće, al bili su bolji u obje tekme protiv malage!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 17:06
    Pokaži mi it jednog sportaša koji općenito prihvaća sudačke odluke :)mislim da su oba ofsajda jućer bila teška za vidit.. a uputstva UEFA-e su jasna, ako sudac nije siguran pušta gol, bolje pustit gol iz ofsajda nego poništit čisti gol...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 13:32
    e da su bar malo cesce ovakve utakmice, gustu nebi bilo kraja ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 12:08
    Ovo je daleko jedna od najglupljih rečenica koje sam ja ikada pročitao...a pročitao sam ih jako puno.Ja neznam kako netko može bitti toliko glup i izajviti ovakvu nebulozu. Pokaži mi jednog profesionalnoog spotaša koji prihvača sudačke previde kao sastavni dio bilo kojeg sporta!!! Pa jesi li ti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 12:02
    Priatelju ne isplati ti se živcirat niti raspravljat jer na ovom portalu jedino ja i ti mislimo da je pravedno da se pobjednik dobiva boljim nastupom ili kvalitetom momčadi ili individualca ili na kraju sreći a ne sudačkim previdom.
    Obrisan korisnik