Liga prvaka - završnica, Četvrtfinale - prve utakmice, 09.04.2013, 20:45 h, Türk Telekom Arena
Suci: Stéphane Lannoy, Frédéric Cano, Michael Annonier (Francuska)
Galatasaray
Galatasaray
Emmanuel Eboue 57'
Wesley Sneijder 71'
Didier Drogba 72'
3:2(0:1) Real Madrid
Cristiano Ronaldo 7', 90'+3'
Real Madrid

Video: Galatasaray stvorio probleme Realu, pobijedio ga 3:2 i ispao iz Lige prvaka

Igor Šestak • utorak, 09.04.2013.
Video: Galatasaray stvorio probleme Realu, pobijedio ga 3:2 i ispao iz Lige prvaka
Foto: EPA

Treću sezonu zaredom nogometaši Reala iz Madrida igrat će u polufinalu Lige prvaka. U uzvratnoj utakmici četvrtfinala poraženi su od Galatasaraya u Istanbulu rezultatom 3:2, ali su zahvaljujući madridskoj pobjedi s 3:0 prošli među četiri najbolje momčadi Europe. Strijelac za Real bio je Cristiano Ronaldo u osmoj minuti, a domaćinima su veliki preokret donijeli Emmanuel Eboue, Wesley Sneijder i Didier Drogba golovima u drugom poluvremenu. Galatasarayu su za prolaz trebala još dva pogotka, no do njih nije uspio doći i za ovu je sezonu završio svoj europski put. Konačnih 3:2 postavio je Cristiano Ronaldo u sudačkoj nadoknadi. U redovima Kraljevskog kluba prilično dobrih 90 minuta odradio je i hrvatski reprezentativac Luka Modrić.

Galatasaray
Real Madrid
Galatasaray
Real Madrid
25
Fernando Muslera
5
Gökhan Zan
26
Semih Kaya
27
Emmanuel Eboue
(do 82')
4
Hamit Altintop
(do 46')
8
Selçuk Inan
10
Felipe Melo
11
Albert Riera
14
Wesley Sneijder
12
Didier Drogba
19
Umut Bulut
(do 63')
Pričuvni igrači
53
Nordin Amrabat
46'
55
Sabri Sarioglu
63'
9
Johan Elmander
82'
Trener
Fatih Terim
41
Diego Lopez
2
Raphaël Varane
3
Pepe
5
Fabio Coentrao
17
Michael Essien
(do 31')
6
Sami Khedira
10
Mesut Özil
(do 81')
19
Luka Modrić
22
Angel Di Maria
7
Cristiano Ronaldo
20
Gonzalo Higuain
(do 73')
Pričuvni igrači
17
Alvaro Arbeloa
31'
9
Karim Benzema
73'
18
Raul Albiol
81'
Trener
Jose Mourinho

Nakon što je u Madridu potopio Galatasaray s 3:0, Real je mogao na gostovanje u Istanbul prilično opušteno. Jose Mourinho na raspolaganju nije imao kartonirane Sergija Ramosa i Xabija Alonsa pa su obrambenu četvorku ovoga puta činili Essien, Pepe, Varane i Coentrao. Khediri se na poziciji zadnjeg veznog pridružio Modrić, a ispred njih igrali su Ronaldo, Di Maria, Özil i Higuain. I Fatih Terim je zbog kartona bio bez dvojice važnih igrača, Nounkeua i Yilmaza - strijelca osam golova u ovoj sezoni Lige prvaka. Umjesto njih zaigrali su Zan i Bulut, a u prvih 11 našli su se i "iskusni lisci", Altintop, Sneijder i Drogba.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Uoči utakmice Turci su teško mogli pronaći razloge za optimizam. Ove su sezone dobili samo jednu utakmicu Lige prvaka na svom stadionu, a Real je u svim svojim utakmicama postizao minimalno jedan pogodak. Samo su nepopravljivi optimisti među simpatizerima Galatasaraya mogli vjerovati u preokret, no nakon samo sedam minuta igre i njihov je entuzijazam morao splasnuti.

Utakmica je počela vrlo energično s obje strane. I jedni i drugi vršili su pritisak na suparničku obranu, no nakon pet minuta igre Real je uspostavio dominaciju i zbio domaće igrače pred vlastiti kazneni prostor. U osmoj minuti ta je dominacija urodila plodom. Nakon akcije po desnoj strani Khedira je oštro ubacio, Ronaldo se našao na pravom mjestu i iz blizine zabio svoj deseti pogodak u ovoj sezoni Lige prvaka.

Ključni trenutak

Ključni trenutak ovog dvoboja dogodio se u osmoj minuti. Ako su igrači i navijači Galatasaraya do tada i snivali preokret, snove im je srušio Cristiano Ronaldo ranim pogotkom. Turskom klubu trebalo je tada čak pet pogodaka za prolaz u polufinale, a protiv kluba kao što je Real to je ipak bilo previše. Domaćini su u drugom poluvremenu osvjetlali obraz trima vrlo lijepim pogocima, ali ovom su utakmicom završili svoj europski put za ovu sezonu.

Samo minutu kasnije Portugalac je imao i jedan dobar dalekometni pokušaj, a nakon toga je pritisak Madriđana splasnuo. Do 20. minute domaći su kreirali nekoliko opasnih napada, najčešće ih završavali ubačajima s krila, ali pravi udarac na vrata Lopeza nisu uputili. Posla je imao domaći vratar Muslera u 24. minuti i sjajno ga je obavio. Ronaldo je petom proigrao Di Mariju, on pucao vanjskom stranom kopačke, a Muslera upisao vrlo lijepu obranu.

Nakon pola sata igre Mourinho je morao mijenjati. Umjesto ozlijeđenog Essiena ušao je Arbeloa, a u narednim minutama nije bilo previše događanja. Zatišje je prekinuo Sneijder u 38. minuti udarcem s ruba kaznenog prostora, kojeg je bez većih poteškoća zaustavio Lopez, a četiri minute kasnije sa slične je pozicije neprecizno pucao Bulut. Osim tih pokušaja domaćina, Real je prilično lako kontrolirao zbivanja na travnjaku i na odmor otišao s minimalnim vodstvom.

Nastavak je počeo prilično uspavano i prave prilike nije bilo do 57. minute. Tada je Di Maria lijepo uposlio Ronalda, a prvi strijelac Lige prvaka s pet metara od gol-linije uspio promašiti cijela vrata. Galatasaray je odmah pokrenuo svoj napad i stigao do izjednačenja. S lijeve strane u kazneni prostor Reala ušao je Sneijder pa poslao povratnu loptu na koju je natrčao Eboue i silovitim udarcem pogodio gornji lijevi kut Lopezovih vrata. Vratar Reala nije imao nikakve šanse protiv takve "bombe".

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Taj je pogodak unio živost u domaću momčad, a Real u drugom poluvremenu kao da je nestao s terena. Pet minuta nakon izjednačenja Galatasaray je mogao i do vodstva, ali je veliki promašaj u odličnoj prilici upisao Sneijder. Nizozemac se iskupio u 71. minuti. kada je odlično primio loptu Sabrija, nadmudrio Varanea i plasirao loptu u mrežu za 2:1. Čim se krenulo s centra, Real je doživio novi udarac. Centaršut s desne strane uputio je Amrabat, a Drogba se odlično snašao i petom pogodio Lopezovu mrežu. 18 minuta prije kraja Galatasarayu su trebala još dva pogotka za jedan od najvećih preokreta u povijesti nogometa.

Ipak, takva se senzacija nije dogodila. Madriđani su se pribrali i do kraja utakmice uspjeli sačuvati svoju mrežu. Imali su i jednu dobru priliku u 74. minuti, kada je Ronaldo pucao preko gola nakon lijepog proigravanja Modrića. U 81. minuti Drogba je još jednom zatresao mrežu Reala, ali taj je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa.

Real je utakmicu završio s desetoricom jer je Arbeloa u 89. i 90. minuti zaradio dva žuta kartona, ali je ipak uspio postići još jedan pogodak. Duboko u sudačkoj nadoknadi svoj drugi gol na utakmici zabio je Cristiano Ronaldo. Asistent je bio Benzema, a Real je u polufinale prošao s ukupnih 5:3.


Liga prvaka - završnica

četvrtfinale - uzvrati

Galatasaray3:2Real Madrid
Borussia D.3:2Málaga
Barcelona1:1PSG
Juventus0:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 21:25
    Mislim da u ovakvim utakmica ipak kvaliteta i iskustvo daje prednost, zato i ovi klubovi jesu u vrhu nogometne europe! Nogomet nije matematika i greške se događaju, al ipak kvaliteta presudi. Ove sezone jedina veća greška je bilo isključenje nanija koje je dosta utjecalo na tijek te utakmice. Real... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 15:42
    Tragično je kak su ovi suci kod gola besmisleni...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 15:06
    Pa nisam ja samo mislio na Barcu i real...ima tu kako ti kažeš slučaja koliko hoćeš....tehnologiju podhitno trebau uvest u nogomet jer ovo postaje jadno i tragično. U ligi prvaka ima sudačkih repova koliko hoćeš...od grupne faze pa sve do četvrtfinala....više se nemože dogoditi ili proći kolo lige... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Vugi710.04.2013. u 13:14
    Ma zašto onda nitko ne pobjedi Real i Barcu kad su svi drugi tako moćni i jaki, a samo ih suci sprječavaju. Zato se igraju 2 utakmice.Stalno suci izvlače Real, Barcelonu, Španjlosku reprezentaciju, a zapravo su oni u samom vrhu nogometa danas i ovo je samo realno stanje.Nitko ne priča kako je... [više na forumu]
    Vugi7
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 11:57
    To je ono što ja već dugi niz godina pričam. Kako može nešto biti zasluženo kada se toliko noturne sudačke odluke događaju u NAJELITNIJEM natjecanju u nogometu da ti se život zgadi. E a sad svi vi koji serete 100 na sat protiv sudačke krađe stoljeća Chelsea -Barca....usporedite te 2 utakmice sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik