Nogomet

Dinamo u Vinkovce po matematičku potvrdu titule, Lokomotiva u Rijeci na krilima finala Kupa

Sportnet • subota, 20.04.2013.
Dinamo u Vinkovce po matematičku potvrdu titule, Lokomotiva u Rijeci na krilima finala Kupa
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatsko nogometno prvenstvo nastavlja se u Vinkovcima, Splitu i Rijeci, a Dinamo pobjedom nad Cibalijom - ukoliko mu se poklope drugi rezultati - može i matematički osigurati naslov. Rijeka i Lokomotiva u izravnom su obračunu iza Dinamovih leđa, a priliku za Europu još ima i Split...

Hoće li nakon kiše u Vinkovcima zasjati sunce? Kup-ogled protiv Lokomotive na Maksimiru zasigurno je bila utakmica sezone za društvo iz grada uz Bosut, no pokazala se prevelikim zalogajem. Kako jedna nevolja nikad ne dolazi sama, pred Nebeskoplavima je najteži ligaški ispit - u goste im dolazi Dinamo.

"Bod bi bio uspjeh i pozitivan rezultat za nas. Momčad Dinama već niz godina najbolja je hrvatska ekipa. Po najavama vidim kako će u subotu probati i teoretski osigurati naslov, što znači kako će biti maksimalno motivirani i ne očekujem slabije izdanje Dinama. Neriješeno bi za nas bio dobar rezultat", u najavi utakmice rekao je trener Vinkovčana Miroslav Bojko.

Manjak koncentracije u završnici može brinuti stratega Cibalije, ali i opća forma koja kazuje kako su u četiri od posljednjih pet susreta pretrpjeli poraze. "Nadam se kako će nam napokon malo pomoći i sreća", kaže Bojko i dodaje kako je jedan od ciljeva ne primiti pogodak u početku dvoboja, za koji su upitni Župarić, Mazalović i Rugašević.

Nedostaju: nitko

Ako bi se poklopili neki rezultati, Dinamo bi već u Vinkovcima eventualnom pobjedom osigurao osmi uzastopni naslov prvaka. Međutim, realnije je da će se to dogoditi u nekom narednom kolu. U Slavoniji Dinamo želi, kaže trener Krunoslav Jurčić, zaokružiti stopostotni omjer s momčadima koje se bore za ostanak iskorištavajući umor Nebeskoplavih koji su gostovali kod Lokomotive u polufinalu Kupa u srijedu.

"Znam da će biti neugodna utakmica, kao i uvijek tamo. Razlog više je što su u teškoj situaciji i moraju dati sve od sebe, ali računamo i na njihov umor. Ipak im je ovo treća teška utakmica u tjedan dana", rekao je Jurčić.

Nastavljaju se rotacije u Dinamovim redovima. Ivan Tomečak dobit će priliku od prve minute, a minutažu je Jurčić obećao i Saidu Husejinoviću. Rukavina bi zbog bolesti koja ga je mučila proteklog tjedna trebao dobiti ograničenu minutažu, a novom nastupu mogu se nadati Pamić i Addy.

Nedostaju: Ademi, Čop, Ibánez, Leko, Vrsaljko (ozljeda)

U 28. kolu MAXtv Prve lige na Kantridi Rijeka dočekuje izravne konkurente za Europu i finaliste kupa Hrvatske, zagrebačku Lokomotivu. Trener domaćih Matjaž Kek ne želi ovu utakmici proglasiti odlučujućom, smatra ju tek jednom u nizu: " Čestitke Lokosima na velikom uspjehu, potvrda je to o kako kvalitetnom protivniku i klubu se radi, a nama to može biti samo dodatan motiv."

Nakon poraza u prošlom kolu od RNK Splita, Riječani se žele vratiti na pobjednički kolosijek, što je Kek i najavio: " Ekipa u Splitu nije bila na 100%, a u ovakvim utakmicama moraš ići i preko maksimuma." Slaže se s trenerom i veznjak Rijeke Damir Kreilach: "Svjesni smo težine utakmice i kvalitete protivnika, no mi moramo misliti na sebe jer znamo koliko smo kvalitetni, trebamo im stati što bliže i bit agresivni. Trebamo se pozabaviti nama jer znamo koliko vrijedimo i upisati pobjedu.".

Po običaju, sastav će prvi saznati igrači, a sigurno je da neće moći računati na Kristijana Čavala, dok su Danijel Cesarec i Vedran Jugović bili ozlijeđeni te su radili po posebnom programu.

Nedostaju: Čaval (ozljeda)

U 28. kolu MAXtv Prve lige nogometaše Lokomotive očekuje vrlo zahtjevno gostovanje kod Rijeke, koja od dolaska Matjaža Keka na klupu bilježi dobre rezultate. Ekipa Tomislava Ivkovića bodove će u subotu tražiti protiv jednog od konkurenata za poziciju koja vodi u Europu. Momčadi Lokomotive i Rijeke su trenutno bodovno poravnate na tablici te bi dobar rezultat na Kantridi nogometašima kluba s Kajzerice mnogo značio u borbi za željeno mjesto na kraju sezone.

Lokosi su tijekom tjedna uvjerljivo svladali Cibaliju u uzvratnoj utakmici polufinala Hrvatskog nogometnog kupa i plasirali se u finale tog natjecanja, čime su ostvarili najveći uspjeh u klupskoj povijesti. To dostignuće daje mnogo samopouzdanja mladim nogometašima Lokomotive, koji vrlo motivirani dočekuju subotnji susret.

Nogometaši Lokomotive razloge za optimizam uoči subotnjeg susreta mogu pronaći i u dobrim rezultatima u prethodim utakmicama s Rijekom ove sezone. Nakon remija u četvrtom kolu, Lokosi su u posljednjem dvoboju protiv Rijeke osvojili tri boda, a isti uspjeh nastojat će ponoviti i u subotu.

Nedostaju: Škvorc, Mihaljević (ozljede)

Nogometaši Splita nastavljaju svoju borbu za izlazak na europsku scenu. Nakon prošlotjedne pobjede na jednim od konkurenata, Rijekom, raspoloženje je u crvenom taboru gotovo pa idealno. Igrači Zorana Vulića trenutno su peti na ljestvici, ali samo dva ih boda dijele od drugoplasiranog Hajduka. Prvu od tri preostale domaće utakmice Split igra protiv Osijeka, momčadi s najviše neriješenih rezultata u ligi (12).

"Za nas je svaka sljedeća utakmica finale. Poštujemo Osijek, oni ne zaslužuju mjesto na kojemu se nalaze, no mi smo favoriti i to trebamo pokazati na terenu. Dolazimo u fazu u kojemu svatko igra sa svakim i s ni jednom pobjedom ne možete biti sigurni. Imamo još puno toga za napraviti", izjavio je Vulić.

Splitovci će imati motiv više jer na posljednjem Osijekovu gostovanju u Parku mladeži 1. ožujka nije bilo golova. Vuliću će, međutim, hendikep predstavljati izostanak Križanca i Vitaića, dvojice standardnih prvotimaca.

Nedostaju: Križanac, Vitaić, Zeba (ozljede)

Nogometaši Osijeka na dostojan su način razveselili svoje navijače za rođendan Kohorte - važnom pobjedom protiv čvrste ekipe Zadra. Zoran Kvržić, strijelac jedinog pogotka zaslužio je da ga se spomene, jer je prekinut dugačak post Osječana od čak sedam uzastopnih utakmica bez postignutog gola i više od dva mjeseca bez ostvarene pobjede. Slijedi im teško gostovanje kod Splita, koji još uvijek gaji nade u plasman na mjesto koje bi naredne sezone vodilo u Europu.

Proteklog vikenda trener Stanko Mršić mogao je nakon jako dugo vremena praktički računati na čitavu ekipu, no, kako je sam istaknuo, pošto čak 11 igrača iz njegove svlačionice ima po dva žuta kartona, mogao bi u Parku mladeži malo ispremiješati ekipu, kako bi u narednom domaćem dvoboju protiv Zagreba imao sve adute u rukama: "Domaći susret protiv Zagreba nam je važniji od ovog u Splitu. Ne znači da ćemo se predati, ali bit ćemo oprezni i sigurno je kako ću razmisliti o sastavu," možda je i zapilio naopako.

U posljednjih pet međusobnih dvoboja Split je bez pobjede protiv Osijeka, posljednji susret završio je bez postignutih pogodaka, iako su Crveni i tada bili veliki favoriti za slavlje. Može se i sada očekivati slična utakmica, u kojoj će gosti više paziti na svoja nego jurišati na suparnička vrata.

Nedostaju: Vrgoč (suspenzija kluba)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 11:46
    super tekme:Split-Osijek i Rijeka-Lokomotiva
    Obrisan korisnik