Nogomet

Puljani u Zagrebu, prvaci u Parku mladeži, Rijeka traži popravak

Sportnet • subota, 19.10.2013.
Puljani u Zagrebu, prvaci u Parku mladeži, Rijeka traži popravak
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon dvotjedne pauze na travnjake se vraća Prva liga, a u subotu se igraju tri prvenstvena susreta. Posebno će interesantan biti onaj posljednji, između Splita i Dinama...

Nakon reprezentativne stanke nastavlja se natjecanje u MAXtv Prvoj ligi, a 13. kolo otvorit će Rijeka kojoj u goste dolazi Zadar. Rijeka u susret ulazi kao favorit, ali Zadar nije u lošoj formi, uspjeli su doći do boda protiv Dinama u Stanovima i protiv Osijeka u Gradskom vrtu.

Trener Riječana Matjaž Kek najavio je utakmicu: "Pred nama je utakmica u kojoj će se tražiti angažman i agresivnost sa što manje tehničkih grešaka. Mi jesmo favoriti, ali niti slučajno da će oni sami leći."

Za Riječane muke muče s ozljedama, a protiv Zadra startat će mladi stoperski par Datković - Mitrović jer za nastup ne konkuriraju Knežević i Boras. Za kraj je dodao: "Igrači su ti koji su doveli klub do ovog nivoa. Oni su visoko postavili letvicu. Zato od njih tražim dodatni napor. Nema opuštanja, nema spavanja, svaku sekundu treba biti što bolji."

Nedostaju: Boras, Knežević (ozljede)

Nogometaši Zadra u nastavak prvenstva ulaze sa zadovoljavajuće sedme pozicije s pet bodova prednosti u odnosu na mjesto koje vodi u drugoligaško društvo. Iza njih su dvije utakmice jednakih ishoda (0:0), a valja napomenuti kako Milinovi igrači traže pogodak nakon 270 "sušnih" prvenstvenih minuta, sve od pobjedničkog pogotka Begonje u nadoknadi susreta u Puli.

Po promjenu navika iz proteklih nekoliko tjedana Zadar ne ide na idealno mjesto, kod trećeplasirane Rijeke se teško "vaditi" i računati na efikasnost. Ipak, iskustva iz prošlih sezona sugeriraju kako gosti iz Dalmacije na Kantridi imaju što za reći. Još jedno prije gostovanja sigurno se može reći da bi remi zadovoljio zadarske ambicije.

Olakotna okolnost je povratak Ivančića u konkurenciju, dok Jerbića još neće biti u kadru momčadi. Rijeka je definitivno favorit, međutim mi imamo momčad koja može s njom igrati i to želimo i pokazati. Naše šanse u Rijeci nisu male i želimo ih iskoristiti. Već smo pokazivali da protiv Rijeke možemo igrati", riječi su za Zadarski list Mate Neretljaka, igrača koji je u Zadru na posudbi baš iz Rijeke, kao i napadač Josip Tadić.

Nedostaje: Jerbić (ozljeda)

Lokomotiva je u prošlom kolu domaćeg prvenstva imala odličnu priliku da se domogne drugog mjesta na tablici, no u tome ju je spriječio Slaven Belupo, odnosno Davor Vugrinec. Lokosi su "prokockali" dva gola prednosti, te će se na Maksimiru pokušati iskupiti protiv Istre 1961 koja je u pobjedničkom raspoloženju otišla na reprezentativnu pauzu.

Bit će to dvoboj susjeda na prvenstvenoj ljestvici, Istra je peta, a Lokomotiva četvrta, ali Puljani ni u kojem slučaju ne mogu preskočiti Zagrepčane koji su od njih udaljeni šest bodova. Domaći će imati ulogu favorita, no Istra je pokazala već ove sezone da može pobijediti na gostovanju kada se to od nje ne očekuje.

Lokomotiva je odigrala jedan prijateljski susret prije utakmice s Istrom, pobijedila je slovenskog prvoligaša Zavrč 1:0. Četiri igrača Tomislava Ivkovića imala su važnu ulogu u nastupima U-21 reprezentacije, a Šitum je u šest osvojenih bodova ugradio dva pogotka protiv Lihtenštajna.

Nedostaju: Mrzljak (kartoni)

Zeleno-žuti iz Pule uspjeli su u posljednjem kolu MAXtv Prve lige pobijediti u utakmici gdje se osvajanje tri boda postavilo kao imperativ (Dragovoljac na Drosini). To im je donijelo peto mjesto, a sada imaju priliku približiti se četvrtom. Tamo je trenutno Lokomotiva koja će pokušati Istru pobijediti i drugi puta ove sezone, nakon što je u prvom susretu imala dosta sreće.

"Moglo bi se reći da želimo osvetu da im vratimo za domaći poraz. Već duže imamo određeni rivalitet naspram njima, pogotovo što smo protiv njih redovito dominirali, a na kraju gubili utakmice. Siguran sam da će Lokomotiva krenuti otvorenog garda i mi ćemo moći tražiti svoje prilike. Nema razloga da ne odigramo dobru utakmicu", rekao je Slavko Blagojević.

Pamićevi igrači dižu se u formi u posljednje vrijeme i imaju ambicije izbjeći poraz od plavo-bijelih na Maksimiru. Tijekom reprezentativne stanke odmjerili su snage sa slovenskom Goricom koja ih je porazila 2:0. U momčadi nema suspendiranih zbog kartona, a osim trojice koja sigurno neće igrati zbog ozljede, upitan je još i Igor Čagalj.

Nedostaju: Budicin, Havojić, Horvat (ozljede)

Nakon reprezentativne pauze nogometaši Splita na svom stadionu u Parku mladeži dočekuju Dinamo. U prvom međusobnom susretu ove sezone, na Maksimiru, Crveni su poraženi golom pred sam kraj utakmice, stoga motiva za revanš neće nedostajati. Trener Stanko Mršić priželjkuje veću koncentraciju i agresivnost svojih igrača.

"Nema dvojbe da su oni najbolja ekipa prvenstva, ali veseli me rad i atmosfera u svlačionici, kao i dobra igra protiv Hajduka. Igrači shvaćaju svoj zadatak. Nadam se da će doći dosta publike. Ne moraju navijati za nas, i Hajduk je tu blizu prvog mjesta. Vjerujem da će biti dobra utakmica za one koji vole nogomet."

Što se igračkog kadra tiče, Mršiću će gotovo sigurno nedostajati kapetan Križanac. "Križanac lagano trenira, ali je izvan ekipe. Vrlo vjerojatno neće nastupiti", kazao je Mršić, ujedno najavivši početnih 11: Zagorac, Ibriks, Glumac, Galović, Glavina, Dujmović, Radotić, Belle, Roce, Vojnović i Bilić.

Nedostaju: Baraban, Vitaić, Križanac (ozljede), Rugašević (kartoni)

Pobjeda protiv neugodne Rijeke i reprezentativna stanka koja je uslijedila nakon toga barem privremeno je vratila mir u Dinamovu svlačionicu. Međutim pred igračima trenera Branka Ivankovića je novo teško iskušenje u obliku gostovanja u Parku mladeži. Iako Split ove sezone ne briljira na domaćem terenu Dinamo čeka zahtjevan ispit.

"Ojačali su momčad ove sezone, ali podbacili su rezultatski i tražit će nastavak dobrih rezultata protiv Dinama. Bit će to veliki izazov za nas," izjavio je Ivanković i dodao: "O kvaliteti Splita dovoljno govori to što su s lakoćom uzeli bod Hajduku na Poljudu, zatim nesretno izgubili dva boda u Rijeci."

Dinamov strateg ima određenih problema sa sastavom, ali vjeruje u igrače koji će zamijeniti inače standardne pojedince: "Alternacija za Fernandesa su Husejinović i Antolić, umjesto Brozovića vjerojatno će igrati Pamić, i u obrani će biti Šimunović ili Ćalušić. Imamo napadača manje pa je Rukavina također u kadru, on dobro trenira i bliže je konkurenciji nego prije," zaključio je Branko Ivanković.

Nedostaju: Brozović i Addy (ozljede), Halilović (reprezentacija), Fernandes (umor)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2013. u 12:58
    Sportnetov HNL team ,strašan tim, pojma nemate što se Rijeke i njenih izostanaka povreda i žutih kartona tiče....toliko o novinarstvu...
    Obrisan korisnik