SP 2014, završnica, Osmina finala, 28.06.2014, 18:00 h, Estadio Mineirao, Belo Horizonte
Suci: Howard Webb (Engleska), Michael Mullarkey (Engleska), Darren Cann (Engleska)
Brazil
Brazil
David Luiz 18'
4:3(1:1, 1:1, 1:1 pp, 4:3 pen) Čile
Alexis Sanchez 32'
Čile

Video: Brazil uz puno sreće izbacio Čile u osmini finala poslije izvođenja jedanaesteraca

Ante Zovko • subota, 28.06.2014.
Video: Brazil uz puno sreće izbacio Čile u osmini finala poslije izvođenja jedanaesteraca
Foto: EPA

Domaćin Brazil pobijedio je Čile u osmini finala Svjetskog prvenstva. Poslije izvođenja kaznenih udaraca, bilo je 3:2 nakon što je remijem 1:1 okončano prvih 90 minuta. Brazilu je u drugom poluvremenu poništen pogodak Hulka, a na samom isteku drugog produžetka centimetri su ga dijelili od eliminacije.

Brazil
Čile
Brazil
Čile
12
Julio Cesar
2
Daniel Alves
 
Thiago Silva
4
David Luiz
 
Fernandinho
(do 73')
 
Marcelo
7
Hulk
9
Fred
(do 64')
 
Neymar
11
Oscar
(do 106')
17
Luiz Gustavo
Pričuvni igrači
21
Jo
64'
16
Ramires
73'
 
Willian
106'
Trener
Luiz Felipe Scolari
1
Claudio Bravo
2
Eugenio Mena
4
Mauricio Isla
5
Francisco Silva
7
Alexis Sanchez
8
Arturo Vidal
(do 87')
11
Eduardo Vargas
(do 57')
17
Gary Medel
(do 108')
18
Gonzalo Jara
20
Charles Aranguiz
21
Marcelo Diaz
Pričuvni igrači
16
Felipe Gutierrez
57'
9
Mauricio Pinilla
87'
13
Jose Rojas
108'
Trener
Jorge Sampaoli

Julio Cesar na kraju je postao junak Brazila koji je izgledao mnogo bolje u prvom poluvremenu nego u drugom. Čile je uspostavio dominaciju u drugom dijelu i propustio nekoliko dobrih šansi te potpuno izolirao Neymara, koji je bio opasan u prvom dijelu.

David Luiz doveo je Brazil u vodstvo poslije kornera, a Alexis Sanchez poravnao je petnaestak minuta kasnije. Gonzalo Jara, od kojeg se lopta odbila kod brazilskog gola, promašio je posljednji kazneni udarac i Brazil je preživio strah od ispadanja na domaćoj svjetskoj smotri već na prvoj prepreci u nokaut-fazi.

Sudac Webb uzeo je od početka dosta tolerantan kriterij, ali je često morao prekidati igru zbog opasnih startova koji su letjeli s obje strane terena. Brazilci su kontrolirali susret manje-više na početku i u 18. minuti uspjeli povesti poslije kornera. David Luiz našao se na suprotnoj stativi i bolje postavljen od svojeg čuvara Jare, koji je možda dirao loptu prije nego što je ušla u gol.

Uslijedile su šanse Neymara i Hulka. Činilo se da Brazil pojačava tempo i da bi mogao udvostručiti vodstvo, no ubrzo se upucao u nogu. Hulk je zabrljao s dodavanjem poslije ubacivanja sa strane kod brazilskog kornera, Sanchez je uletio u kazneni prostor i kaznio domaćina za spavanje na poslu.

Brazil je to probudilo i počeo je pritisak na čileanska vrata. Oscar je sjajno ubacio prema Neymaru u 35. minuti, no Silva je to izbio ispred Barcelonina napadača. Na kraju je Bravo obranio sjajan pokušaj Alvesa iz daljine, a potom se Fred spetljao i propustio izglednu priliku. Tako je u sjajnom ritmu završio prvi dio koji je počeo dosta ispresjecan prekršajima.

Hulk je u 55. minuti već proslavio pogodak za 2:1, no potom mu je Webb dao žuti karton jer je, prema engleskom sucu, primirio loptu na rubu šesnaesterca nadlakticom. Zenitov napadač pokazivao je da je koristio prsa, ali dalje se krenulo starim rezultatom.

Čile je počeo preuzimati konce igre u svoje ruke i izgledao sve opasnije. Brazil je bio sve bezidejniji vrebajući protunapade preko Neymara koji kao da je nestao u drugom poluvremenu. Čile je oplodio pritisak akcijom sličnom prvom golu. Aranguiz je tukao poslije proboja pred Cesara, ali iskusni vratar spašava Brazil. Opet je došlo na vidjelo slabo pokrivanje prostora brazilskih stopera kojima se Aranguiz, kao i Sanchez, prišuljao iz drugog plana.

Videći da gubi bitku na sredini terena pod pritiskom Čileanaca, Luiz Felipe Scolari ubacio je Ramiresa umjesto Fernandinha, koji nije bio ni blizu svoje izvedbe iz susreta s Kamerunom. Brazilu je nedostajala i igra preko bokova. Kad je Hulk konačno probio u 74. minuti, Jo se našao u mat-situaciji, ali je Mena bio brži od njega. Jo je, činilo se, uz to bio i u zaleđu, ali pomoćnik nije signalizirao nedozvoljenu poziciju. Neymar se ukazao u 81. glavom gađavši ravno u Brava.

Hulk se prometnuo u najopasnijeg igrača domaćih. Bravo mu je u 84. skinuo još jedan snažni udarac sjajnom reakcijom. I ta je akcija pokazala da Brazil može doći u šansu samo preko kontre. Čile je potpuno umrtvio brazilske kreativce u drugom poluvremenu i izborio produžetke.

Prvi dio produžetaka nastavio se čileanskim pritiskom koji je zatvorio gotovo sve pristupe Bravovu golu. Brazil je imao manje prilike iz prekida, ali se osjetio umor i kod jednih i drugih. Willian je ušao na početku drugog dijela produžetaka i unio potrebnu energiju kod Brazila u sredini terena. Brazil se oslobodio pritiska i počeo sve više boraviti na protivničkoj polovici. Posljednje minute protekle su u izmjenama napada na sve ili ništa i Čile su centimetri tada dijelili da izbjegne jedanaesterce. Pinilla je pobjegao Thiagu Silvi i pogodio prečku. Božica Fortuna bila je ipak u subotu Brazilka i otišlo se na izvođenje jedanaesteraca.

Prvi je pred gol došao David Luiz, koji je bio jako siguran u realizaciji. Obranivši Pinilli, Julio Cesar bacio je u trans domaće navijače. Pinilla je gađao po sredini, ravno u vratara.

Brazilci su iz ekstaze otišli u agoniju kad je Willian gađao pored stative. Sanchez je pokušao pogoditi kut, ali je pucao preblizu Cesaru, koji je to s dosta lakoće ukrotio.

Marcelo otvara treću seriju pogotkom za 2:0. Bravo je imao loptu na ruci, ali je šut bio prejak. Aranguiz je smanjio udarcem u gornji kut, na način da se Cesar nije uspio ni pomaknuti s mjesta.

Bravo je potom nadmudrio Hulka odbivši nogama prizemni udarac ponajboljeg brazilskog igrača u ovom dvoboju. Diaz je hladnokrvno izjednačio na 2:2 riskantnim udarcem po sredini, a na njegovu sreću brazilski se vratar bacio u lijevu stranu.

Neymar je povisio na 3:2 prevarivši Brava šutom u donji kut. Jara je zatim pogodio stativu i počela je brazilska fešta.

SP 2014, završnica

osmina finala

Brazil4:3 **Čile
Kolumbija2:0Urugvaj
Nizozemska2:1Meksiko
Kostarika6:4 **Grčka
Francuska2:0Nigerija
Njemačka2:1 *Alžir
Argentina1:0 *Švicarska
Belgija2:1 *SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2014. u 12:22
    preloše su izvodili penale, a i Brazil im je dao priliku sa dva promašaja, a nisu je mogli iskoristit
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir29.06.2014. u 11:18
    "Nije im suđeno da prođu". To mi je prošlo kroz glavu, kad je ovaj Pinilla pogodio prečku u zadnjoj minuti. I Znao sam da nemaju šanse na penale. Jednostavno tako je "zapisano", "suđeno", "sudbina", što god........Podsjetilo me to na FRA-HRV 98' i 2 gola Thurama...onda i nikad više....Tako je bilo... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik29.06.2014. u 01:57
    Nadam se da će Kolumbija dotuć najružniji Brazil u njegovoj povijesti.....
    Obrisan korisnik
  • narada10829.06.2014. u 01:16
    pardon.
    narada108
  • narada10829.06.2014. u 01:16
    koja herojska predstava Čileanaca koji su finim nogometnim potezima, ali i fizičkom snagom imali Brazil na rubu sramote. Sad Neymar i ekipu čekaju „moji" Kolumbijanci. Nemoj slučajno da me neko zove telefonom ili zvoni na vratima tijekom te tekme ;-)
    narada108