SP 2014, završnica, Osmina finala, 30.06.2014, 18:00 h, Estadio Nacional, Brasilia
Suci: Mark Geiger (SAD), Mark Sean Hurd (SAD), Joe Fletcher (Kanada)
Francuska
Francuska
Paul Pogba 79'
Joseph Yobo 90'+2' (ag)
2:0(0:0) Nigerija
Nigerija

Video: Nigerija nije uspjela zaustaviti Francusku na putu prema četvrtfinalu

Josip Piršljin • ponedjeljak, 30.06.2014.
Video: Nigerija nije uspjela zaustaviti Francusku na putu prema četvrtfinalu
Foto: EPA

Nije bilo iznenađenja u Brasiliji. Francuska se dokopala četvrtfinala Svjetskog prvenstva preko Nigerije pogocima u završnici susreta. Afrikanci su se hrabro postavili prvacima iz 1998., ali više od toga nisu uspjeli.

Francuska
Nigerija
Francuska
Nigerija
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
3
Patrice Evra
4
Raphael Varane
6
Yohan Cabaye
8
Mathieu Valbuena
(do 90'+4')
9
Olivier Giroud
(do 62')
19
Karim Benzema
 
Blaise Matuidi
6
Paul Pogba
21
Laurent Koscielny
Pričuvni igrači
7
Antoine Griezmann
62'
17
Moussa Sissoko
90'+4'
Trener
Didier Deschamps
1
Vincent Enyeama
2
Joseph Yobo
5
Efe Ambrose
 
Ahmed Musa
8
Peter Odemwingie
9
Emmanuel Emenike
 
John Obi Mikel
 
Victor Moses
(do 89')
13
Juwon Oshaniwa
 
Ogenyi Onazi
(do 59')
 
Kenneth Omeruo
Pričuvni igrači
4
Ruben Gabriel
59'
19
Uche Nwofor
89'
Trener
Stephen Keshi

Nakon sedam osvojenih bodova u skupini, Francuska je uspjela ostvariti treću pobjedu na Svjetskom prvenstvu i plasirati se među osam najboljih momčadi. Na Nacionalnom stadionu u Brasiliji Deschampsovim igračima se suprotstavila Nigerija koja nije bila loš suparnik, ali na kraju je morala priznati Francuskoj da je bila bolja.

Francuzi su bili nešto opasniji u početku utakmice, ali nedovoljno konkretno. Prva se zatresla njihova mreža, u 19. minuti Emenike je dobro reagirao na ubačaj Muse, ali sudac je označio zaleđe. Odgovorili su Francuzi nedugo potom, Pogba je sjajno zahvatio loptu volejem, ali Enyeama je bio na mjestu.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo golova, premda su obje momčadi imale nekoliko prilika. Igra je bila dosta otvorena, no strijelci nisu bili raspoloženi. Nigerija je pomalo iznenadila napadačkim pristupom, tako je bilo i početkom drugog dijela kada su se u izglednim situacijama našli Moses i Odemwingie.

Što se dvoboj u Brasiliji bližio kraju, to su Francuzi postajali sve opasniji. U 70. minuti vratar Nigerije dobro reagira u situaciji jedan-na-jedan s Benzemom, a Moses čisti s linije. Uskoro će i Cabaye uzdrmati vratnicu, a prije pogotka još jednom je Enyeama zaustavio pokušaj Benzeme.

Iako je branio vrlo dobro, nigerijski čuvar mreže nije najbolje reagirao kod pogotka Francuske u 79. minuti. Loše je istrčao na ubačaj iz kornera, te odbio loptu do Pogbe koji je bio spreman i glavom zabio za 1:0 Galskih pijetlova.

Sve dileme oko pobjednika i putnika u četvrtfinale riješene su u sudačkoj nadoknadi. Valbuena je ubacio sa strane i tražio Griezmanna u sredini šesnaesterca, a Yobo je skrenuo loptu u vlastitu mrežu za konačnih 2:0.

SP 2014, završnica

osmina finala

Brazil4:3 **Čile
Kolumbija2:0Urugvaj
Nizozemska2:1Meksiko
Kostarika6:4 **Grčka
Francuska2:0Nigerija
Njemačka2:1 *Alžir
Argentina1:0 *Švicarska
Belgija2:1 *SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2014. u 08:06
    Istina , sutra ce svi pricati o velikom derbiju najboljih repki ali :http://gfycat.com/NastyEnlightenedAlbino penal,http://gfycat.com/RespectfulJauntyBassethound start za iskljucenje( nekoliko igraca je iskljuceno za ovakav start)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2014. u 02:51
    Eto rekao si sve što sam i ja mislio. Glavno da su oni uveli gol tehnologiju koja je gotovo i nepotrebna s obzirom da se na cijelom prvenstvu može dogoditi jedna ili eventualno dvije sporne situacije kada je teško procijeniti jeli lopta prešla crtu, a greške u procjenama zaleđa ili penala odlučuju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 21:11
    nije loša nigerija igrala, al za 90 min nisu bili spremni.. šteta, bili su najbolja afrička ekipa na ovom svjetskom, ali francuski afrikanci su se pokazali spremnijim u ovoj tekmi!
    Obrisan korisnik
  • sportoz30.06.2014. u 20:09
    Ekipe iz "crne" Afrike simpatiziram još od '90 godine i onog Kameruna Rogera Mille, ali moram priznati da su na ovom prvenstvu generalno bili za qrac. Nije mi jasno da 75 minuta možeš igrati dobro i ravnopravno s Francuzima i biti opasan po gol, a onda se raspasti iz čista mira - bez da... [više na forumu]
    sportoz
  • zovche30.06.2014. u 20:01
    nedosudjen penal za nigeriju, nedosudjen crveni karton za francuza nakon sto je nogu polomio covjeku... i jos jedan grubi start bez opomene... i to ti je nogomet... sramota od sudaca...
    zovche