Rukomet

Hrvatski rukometaši protiv Brazila traže četvrtinu finala Svjetskog prvenstva

Iz Dohe:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • nedjelja, 25.01.2015.
Hrvatski rukometaši protiv Brazila traže četvrtinu finala Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši ove će nedjelje zakoračiti u osminu finala Svjetskoga prvenstva nakon što su na najbolji mogući način, s pet pobjeda iz pet susreta, zaključili natjecanje u skupini B. Sada, u Ali Bin Hamad Al-Attiyah areni čeka brz i borben Brazil, no Hrvati su spremni i sigurni kreću u borbu za četvrtfinale svjetske smotre.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija iza sebe je ostavila natjecanje po skupinama, točnije, skupinu B koju je u petak zaključila s pet slavlja iz isto toliko odigranih utakmica. Nizali su hrvatski rukometaši redom pobjede nad Austrijom, Tunisom, Iranom, Makedonijom te na koncu i BiH te su tako na najbolji mogući način najavili osminu finala Svjetskoga prvenstva u kojoj na suprotnoj strani Ali Bin Hamad Al-Attiyah arene čeka reprezentacija Brazila.

Kroz skupinu B hrvatski su rukometaši otkrili tek dio svojih aduta, znanja i mogućnosti, a iako još nisu otkrili sve svoje karte spremni dočekuju susret osmine finala natjecanja. Prvi cilj i ulazak u daljnju fazu SP-a s prvog mjesta u skupini je ostvaren, a kako su i najavljivali izabranici Slavka Goluže išlo se utakmicu po utakmicu, pobjedu po pobjedu. Bez velikih najava kako sjajnih rezultata sada tako i u konačnici. Sljedeći cilj sada je stoga četvrtina finala Svjetskog prvenstva u Kataru te pogled prema Olimpijskim igrama u Riju.

Musa: "Ne smijemo Brazilcima dopustiti lake pogotke"

"Složio bi se da je Brazil dobra reprezentacija i ne smijemo je podcijeniti. Moramo igrati dobru obranu i ne dopustiti Brazilcima lake pogotke već da mi igramo na kontru i polukontru, da damo Horvatu, Čupiću i ostalim krilima prostora za lake pogotke. Brazilci dosta guraju na crtu, ali mislim da ćemo se pripremiti maksimalno za njih. Vidjet ćemo koje je njihovo najjače oružje i probat ćemo to neutralizirati", kazao je o suparniku Hrvatske u osmini finala Svjetskog prvenstva hrvatski kružni napadač Željko Musa.

Kroz tri utakmice u skupini one najjače hrvatske snage pokazale su kako se mogu nositi sa svojim suparnicima, kako su motivirani i s kolikom željom brane boje Hrvatske. Pokazali su to i momci s nešto manjom minutažom u onim prvim susretima na svjetskoj smotri, pokazali su to kroz prilike koje su dobili na terenu s Iranom i BiH te su dokazali kako u svakome trenutku mogu dobro zamijeniti svoje suigrače na istim pozicijama.

Vratari su dobro proradili, ali i oni uvijek mogu stepenicu više. Obrana se učvršćivala kako su utakmice odmicale, no sada ipak slijede oni najteži dvoboji u kojima od obrane sve dodatno više kreće i u kojima ista mora biti ona prava, čvrsta, agresivna, borbena kako bi hrvatska itekako razigrana i brza krila imala priliku za lake i sjajne pogotke koji ih krase. Uz veliku borbu na crti koja će se zasigurno odvijati kako od strane kapetana Igora Vorija, koji će nakon lagane viroze biti spreman za Brazil, tako i od njegova preostala dva pomoćnika na toj poziciji, i to u svakome trenutku, punih 60 minuta. Uz sve raspoloženije šutere u vanjskoj liniji te raspoloženog i idejnog kako Domagoja Duvnjaka tako i Igora Karačića problema s Brazilom koliko on motiviran, brz, agresivan ili borben bio.

Dan uoči samog susreta osmine finala s Brazilom izbornik Goluža je kazao: "Slijedi Brazil, nimalo naivna ekipa koja mnogo ulaže u rukomet. Nema mjesta podcjenjivanju, respektiramo ga maksimalno. Gledao sam brazilske utakmice protiv Španjolske i Slovenije. Brazilci igraju 4-2 ili 5-1 obranu, dosta su agresivni, veliki su fanatici i borci, ne predaju se. Izgaraju do zadnjeg sučeva zvižduka. Baziraju se na vanjskim igračima i pivotu, a srednji je radilica koja radi za njih. Koriste malu priliku i odmah kažnjavaju. Krila su isključivo kontraši. Ukoliko nisi sto posto u šutu, ako uđeš s malo kalkulacija vratar je na visini zadatka. Podcjenjivanja ne smije biti jer se dobro zna težina ove utakmice."

"Igraju svoju igru vodili ili gubili i samim time su nepredvidivi. Respekt postoji i to je samo dokaz s koliko koncentracije moramo igrati 60 minuta. Ne smijemo im ući u mlin da ne bi bilo neke nervoze. No, mi moramo razmišljati samo o sebi. Očekujem Hrvatsku borbenu i ozbiljnu s pravim pristupom i agresivnu. Pokušat ćemo nametnuti naš ritam igre, agresivnu obranu i lake pogotke. Svesti da što manje igramo šest na šest. Neće nam biti lako, imaju stvarno drugačiju igru jer im je napad ponekad dosadan koliko cimaju. Moramo biti jako dobri u napadu, ali veseli me da se dižemo u obrani te da su noge sve opuštenije. S takvom igrom u obrani ne bi trebali imati problema", sve je dodatno pojasnio hrvatski izbornik.

Ekipa Brazila na svim svjetskim prvenstvima na kojima je sudjelovala uvijek se nalazila među posljednjih osam momčadi, no 2013. godine upisala je povijesni uspjeh 13. mjestom u Španjolskoj. Od tada je Brazil počeo graditi i uigravati momčad za Olimpijske igre 2016. godine kojima je domaćin. Dobra igra, velika želja za borbom, ali i ulaganje u rukomet vidjelo se već u utakmicama u skupini A. Iako bi se uoči Prvenstva rijetko tko složio da će proći grupu, s dvije pobjede, nad Čileom i Bjelorusijom, Brazil je upravo u tome uspio.

"Smatram da će to biti jedna vrlo zanimljiva utakmica. Pokušat ćemo iznenaditi. Moramo ući u susret kao da smo jednaki s Hrvatskom. Radimo odličan posao i samo moramo vjerovati u sebe", najavio je susret protiv Hrvatske pivot Brazila Henrique Teixeira.

Brazilci u skupini A nisu olakšali posao ni Španjolcima koje su čak i vodili tijekom susreta, no po isteku 60. minute bolji su bili protivnici (29:27). Poraz su upisali i od domaćina Katara te Slovenije stoga su po završetku natjecanja po skupinama osigurali četvrto mjesto vrijedno osmine finala Svjetskog prvenstva. Reprezentacija Brazila pokazala je čvrstu obranu, a upravo u susretu protiv Španjolaca i da u napadu kažnjava svako opuštanje i suparnički pad koncentracije.

Većina igrača iz ekipe dolazi iz brazilskih klubova, a tek dva igrača svoje rukometne minute odrađuju u Europi, Thiago Santos iz Naturhouse La Rioje i Jose Guilherme Toledo iz Granollersa. Čuvari brazilske mreže nisu se previše isticali s velikim brojem obrana u dosadašnjem dijelu Prvenstva, ali svakako treba pripaziti na iskusno lijevo krilo Felipea Ribera, koji je nositelj brazilske igre te prvi strijelac reprezentacije, kao i na desnog vanjskog Toleda. Brazil prijeti i s desnog krila na kojem se nalazi dobro raspoloženi Fabio Chiuffa.

Rukometaši Brazila svjesni su da imaju vrlo teškog protivnika u osmini finala te da će morati dati sve od sebe i ne predavati se do posljednje minute ukoliko žele iznenaditi i ispisati svoju rukometnu povijest. Na svjetskim prvenstvima nema lakih protivnika, posebice u knock-out fazi, stoga će Hrvatska morati od prve minute nametnuti svome suparniku tempo igre.

Izbornik brazilske ekipe Jordi Ribera uoči dvoboja s Hrvatskom kazao je: "Hrvatska ima vrlo dobru obranu i to je njeno trenutno najjače oružje. Mi moramo slijediti svoju filozofiju te igru koja nas je i dovela ovdje gdje jesmo. Moramo se boriti svih 60 minuta i pokazati da smo odličan kolektiv."

Hrvatska i Brazil kroz povijest su se susreli samo jednom i to na Olimpijskim igrama 2008. godine u grupnoj fazi natjecanja, a tada su hrvatski rukometaši slavili s uvjerljivih 33:14 te će po isti dobar i uvjerljiv rezultat zasigurno krenuti i ove nedjelje kako bi sigurno zakoračili i u četvrtinu finala Svjetskoga prvenstva gdje, pak, čeka bolji iz susreta Poljske i Švedske.

Susret osmine finala između Hrvatske i Brazila počinje u 19 sati po hrvatskom vremenu.

SP 2015. - Završnica

osmina finala

Austrija27:29Katar
Španjolska28:20Tunis
Slovenija30:28Sjeverna Makedonija
Hrvatska26:25Brazil
Njemačka23:16Egipat
Island25:30Danska
Poljska24:20Švedska
Francuska33:20Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2015. u 13:11
    Brazil sigurno nije top momčad,ali nije ni momčad tipa Australije. Imaju nekoliko dobrih igrača i neće biti lagano. Iz godinu i godinu sve su bolji (vjerojatno sad ulažu zbog OI 2016) više u rukomet. Uostalom oni danas ne moraju pobjediti (dok mi moramo)
    Obrisan korisnik
  • serieA25.01.2015. u 12:43
    bilo bi dobro da brazil odigra dobru utakmicu...do sada nismo imali izjednačene utakmice i svakako bi bilo dobro da se brazil održi u egalu šta duže da malo igramo i pod pritiskom da se bolje pripremimo za važne utakmice
    serieA