Nogomet

Schalke s velikim problemima i ružnim sjećanjima protiv Real Madrida, Porto dolazi u Basel

Branimir Korać • srijeda, 18.02.2015.
Schalke s velikim problemima i ružnim sjećanjima protiv Real Madrida, Porto dolazi u Basel
Foto: EPA

Nakon dva remija prve večeri nokaut faze Lige prvaka, očekuju nas još dva susreta u kojima će četiri kluba pokušati pojačati postotke u borbi za prolaz. Real Madrid kao favorit dolazi u Gelsenkirchen dok Basel i Porto u izjednačenijem dvoboju igraju na St. Jakob-Parku...

Schalke - Real Madrid

Roberto di Matteo i Carlo Ancelotti razbijaju glavu s kojim igračima krenuti u večerašnji dvoboj Lige prvaka. Oba trenera imaju dosta problema s izostancima, više se to osjeti u Schalkeu koji ipak nema tako širok kadar kao Real Madrid.

Poseban problem predstavljaju mu ozljede dvojice vratara pa tako neće moći računati na Ralfa Fährmanna i Fabiana Giefera te će na vrata morati mladi Timon Wellenreuther koji odmah ima vatreni debi u Ligi prvaka.

"S Chelseajem sam bio autsajder kada smo osvojili Ligu prvaka, ali to nam iskustvo neće samo od sebe donijeti pobjedu u ovom susretu.Ovo je drugačija momčad i pokušat ćemo se pripremiti što je bolje moguće. Želimo pokazati da smo napredovali i da smo bolja momčad nego što smo to bili u prošlom našem susretu", kaže Di Matteo i dodaje: "Real Madrid pokazao je određene slabosti u posljednja tri-četiri susreta i pokušat ćemo to iskoristiti."

U Gelsenkirchenu se još uvijek sjećaju teškog poraza od prošle sezone 6:1 i glatkog ispadanja te će unatoč izostancima vratara, Kolašinca, Goretzke, Draxlera, Farfana, Obasija probati doći do pozitivnog rezultata.

Problema ima i Ancelotti koji već neko vrijeme ne može računati na važne adute u veznoj liniji Rodrigueza i Modrića, ozlijeđen je i Khedira te će priliku po svemu sudeći dobiti Lucas Silva koji je ove zime stigao u Madrid.

Bez obzira na sve izostanke u njemačkoj momčadi, Ancelotti ne dopušta nikakvo opuštanje uoči ovog dvoboja i od svojih igrača traži da se protivnik shvati maksimalno ozbiljno.

"Još uvijek razmišljamo o postavi za ovu utakmicu. Schalke je promijenio izgled u odnosu na prošlu sezonu, možda će igrati s trojicom iza, no mi se nećemo prilagođavati i mijenjati svoj sustav. Morat ćemo biti vrlo angažirani, pokušavati što brže vraćati loptu u svoj posjed i pronalaziti koridore kroz obranu", govori Ancelotti.

Basel - Porto

Manje zvučan, ali vjerojatno neizvjesniji dvoboj igrat će se u Baselu. Švicarski prvak dočekuje Porto i iako je Porto favorit na papiru, Basel je kroz prošlost dokazao u više navrata da protiv njega nema izrazitog favorita.

Ovo će biti posebna utakmica za Paula Sousu, trenera Basela koji je u karijeri nosio dres Benfice i Sportinga iz Lisabona, ali ne i Porta. Porto mu je uvijek bio veliki rival, a nema ništa slađe nego svladati rivala.

"Analizirali smo Porto jednako kao što analiziramo sve naše protivnike. Ostajemo u globalu pri svom načinu igre, međutim uvijek morate promijeniti neke sitnice ovisno o protivniku. Porto je jedina momčad uz Chelsea i Real Madrid bez poraza u grupnoj fazi, postigao je i 19 pogodaka te znamo koliko će biti teško. Međutim i mi njima možemo stvoriti probleme, morat ćemo riskirati i biti dobri", tvrdi Sousa.

Napad je najbolja obrana, slogan je kojim se Sousa vodi, a sada će pokušati doći do tek treće pobjede protiv Porta u 13. susretu protiv portugalskog velikana. Kao igrač nije imao previše uspjeha, želja mu je da taj skor popravi kao trener.

Na drugoj strani Julen Lopetegui vrlo cijeni Švicarce i očekuje dva vrlo teška dvoboja.

"U svaku utakmicu idemo po pobjedu, a protiv Basela će nam trebati dva sjajna nastupa ako mislimo proći. Jedan neće biti dovoljan. Basel je pun potencijala i demonstrirao je koliko dobro može igrati. Vrlo je iskusna momčad s nizom igrača velikog međunarodnog iskustva", komplimentirao je Baselu Lopetegui.

On problema s izostancima nema, nema problema niti s formom i nakon poraza od Maritima, momčad se podigla i upisala četiri uzastopne pobjede u prvenstvu što je dobar znak uoči ovog susreta.

Liga prvaka

osmina finala - prve utakmice

Šahtar0:0Bayern
PSG1:1Chelsea
Schalke 040:2Real Madrid
Basel1:1Porto
Juventus2:1Borussia D.
Manchester City1:2Barcelona
Bayer Leverkusen1:0Atlético Madrid
Arsenal1:3Monaco

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!