Glavna runda, skupina II, 3. kolo, 23.01.2019, 20:30 h
Danska
Danska 30:26 Švedska
Švedska

Danska nastavila stopostotan niz i kao prva ide u polufinale, Švedska s Hrvatskom za peto mjesto

Mihaela Bradovski • srijeda, 23.01.2019.
Danska nastavila stopostotan niz i kao prva ide u polufinale, Švedska s Hrvatskom za peto mjesto
Foto: EPA

Nakon dvoboja između Danske i Švedske poznati su svi parovi završnice Svjetskog prvenstva. Danci su pobjedom 30:26 osigurali prvo mjesto u skupini i polufinale protiv Francuske, a Švedska ide u borbu za peto mjesto gdje će igrati protiv Hrvatske...

Protiv prepune dvorane danskih navijača, s tek jednim mogućim ishodom koji ga vodi u polufinale i sa svim popratnim problemima vezanim za ozljede ključnih igrača, švedski je sastav u susret ušao na krivoj nozi.

Već u 35. sekundi Danska je ostvarila igrača više, no na sreću po izabranike Kristjana Andressona domaćin to nije uspio iskoristiti za više od minimalnog vodstva. No ono što mu nije pošlo za rukom tada, ostvareno je nakon devet minuta igre jer Šveđani su ponovno prodali nekoliko lopti što im je i kolo prije u dvoboju s Norveškom bio veliki problem.

Treba dodati i da se posebno pri 3:2 te 4:3 gledala sva revija promašaja, od udaraca iznad i pored gola, kako s jedne tako i s druge strane terena, ali i revija fantastičnih obrana vratara Palicke i Landina.

Imali su danski rukometaši preko nekoliko prilika da se dodatno odvoje, ali nova obrana švedskog vratara na drugoj je strani terena pretvorena u 5:5, a već napad kasnije, minutu kasnije Zachrisson je poentirao za promjenu stanja na semaforu te Nikolaju Jacobsenu nije preostalo ništa drugo osim pozvati minutu odmora.

Međutim, tu švedskoj seriji nije bilo kraja, 4:0 prekinuo je tek Mikkel Hansen u 18. minuti kod 5:7, ali kako je susret od starta bio potpuno otvoren i visokog tempa, uz dva raspoložena vratara, nedugo potom Landin je svojim suigračima osigurao pogodak za novi egal.

Upravo ta jurnjava koja se nametnula od starta i pritom velika količina improvizacije teško idu ruku pod ruku s pričama i naklapanjima o eventualnom dogovoru o zajedničkom prolazu u završnicu, a na štetu Norveške. Posebno je isto diskutabilno kada se zna da su i jedna i druga vrsta u manje ritmičnim dvobojima redala peh za pehom s ozljedama.

U 24. minuti Šveđani su po prvi puta stigli do tih spasonosnih +3, no i dalje su glavnu riječi vodili vratari, Landin sa sedam obrana i Palicka s dvije više. Potpuno otvorena prva polovica zaključena je pak pri, gledajući ukupan dojam, najpoštenijih 13:13.

Taj prvi dio Danska je završila s 48 posto uspješnosti šuta, Švedska s 52, uz 4/4 Magnusa Landina te Jerryja Tollbringa i Mattiasa Zachrissona s 3/3 na drugoj strani. Mikkel Hansen postigao je dva pogotka uz šest promašaja dok je Niclas Ekberg poentirao jednom iz pet pokušaja.

Po povratku na parket šuteri oba sastava odlučili su odgovoriti vratarima, u prve tri minute drugog dijela pala su četiri pogotka, uz novih švedskih +2, ali po uzoru na prvo poluvrijeme uskoro je sve vraćeno na početak.

Nakon 18:18 vidjeli smo i jedno obostrano bacanje za loptom, tolika je borba trajala na svakom centimetru terena i s obzirom na sve napore koje su akteri ovog susreta ulagali prava je šteta da je na ovaj sjajan rukometni okršaj pala sjena sumnje u moguće namještanje.

Pjesma danskih navijača po prvi se puta razvila nakon što je u 41. minuti domaćin preuzeo vodstvo, a još više kada je pri 20:18 Tollbring pogodio gredu sa sedam metara. Danskih tri prednosti značilo je velikih šest zgoditaka koliko je tada stalo između švedskog sastava i polufinala, a kada se ta prednost deset minuta prije kraja digla na +4 bilo je jasno da se susret polako zaključava.

Razina više ozbiljnosti i usporavanje igre pružili su Dancima priliku da na kraju osiguraju 30:26 slavlje (identično kao protiv Norveške) i odlazak na Francuze u polufinalu u Hamburgu.

Šveđani su se do samog kraja hrabro borili, ne jednom djelovali kao bolji protivnik i od svih reprezentacija kojima su davane šanse za polufinale, a propustile su ga dohvatiti, ona jedina nije razočarala. Na tom putu prije svega su je zaustavile ozljede.

Mikkel Hansen još je jednom bio prvi strijelac svoje momčadi, no uz šest pogodaka upisao je i sedam promašaja i takvo će izdanje morati izbjeći u borbi za finale. Na drugoj strani osam je zgoditaka postigao Tollbring dok je Ekberg stao na 1/5. Veliki krivci za to su Landin i Palicka, obojica s 13 obrana, a do četiri je stigao i drugi švedski vratar Appelgreen.

Glavna runda, skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Tunis23:30Egipat
Norveška35:26Mađarska
Danska30:26Švedska
1Danska (+4)3147:116+3110
2Švedska (+4)3148:137+116
3Norveška (+2)3157:135+228
4Mađarska (+1)3134:144-103
5Egipat (+1)3132:138-63
6Tunis 3113:161-480

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!