Liga prvaka, nokaut faza, Osmina finala - uzvrati, 15.03.2022, 21:00 h, Amsterdam ArenA
Suci: Carlos del Cerro Grande, Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso Fernández (Španjolska)
Ajax
Ajax
0:1(0:0) Benfica
Darwin Nunez 77'
Benfica

Benfica čekala priliku i dočekala, Darwin Nunez zabio za veliko iznenađenje

Matej Kačan • utorak, 15.03.2022.
Benfica čekala priliku i dočekala, Darwin Nunez zabio za veliko iznenađenje

U dosta manje sadržajnoj utakmici nego u Lisabonu, nogometaši Benfice pogotkom Darwina Nuneza napravili su veliko iznenađenje i izbacili su Ajax...

Ajax
Benfica
Ajax
Benfica
24
Andre Onana
12
Noussair Mazraoui
2
Jurriën Timber
(do 90'+7')
21
Lisandro Martinez
17
Daley Blind
4
Edson Alvarez
(do 81')
23
Steven Berghuis
(do 81')
8
Ryan Gravenberch
11
Antony
22
Sebastien Haller
10
Dušan Tadić
Pričuvni igrači
6
Davy Klaassen
81'
18
Brian Brobbey
81'
20
Mohammed Kudus
90'+7'
 
 
Trener
Erik ten Hag
99
Odisseas Vlachodimos
2
Gilberto
(do 90'+1')
30
Nicolas Otamendi
5
Jan Vertonghen
3
Alejandro Grimaldo
7
Everton
(do 71')
28
Julian Wiegl
49
Adel Taarabt
(do 46')
27
Rafa Silva
9
Darwin Nunez
(do 81')
88
Goncalo Ramos
(do 90')
Pričuvni igrači
11
Soualiho Meite
46'
 
Roman Jaremčuk
71'
17
Diogo Goncalves
81'
55
Paulo Bernardo
90'
27
Valentino Lazaro
90'+1'
Trener
Nelson Verissimo

Nakon šest pobjeda u skupini, jednog remija u Lisabonu i sad poraza u Amsterdamu, nogometaši Ajaxa završavaju svoj put u Ligi prvaka. Nizozemce je iznenadil Benfica koja cijelu sezonu razočarava, ali je sad bila na razini zadatka, "umrtvila" je utakmicu i dočekala svoju jednu šansu.

Prvu priliku na dvoboju skuhao je u prvom poluvremenu dosta raspoloženi Dušan Tadić. Poslao je ubačaj za Antonyja u drugoj minuti, ali udarac Brazilca ide pored gola.

Pet minuta kasnije trese se mreža. Tadić za Hallera i pada gol, ne vrijedi zbog zaleđa srpskog krila.

Nastavio je Ajax biti dosta opasniji i dominantniji u igri, ali bez pravih šansi. Nakon dosta ubačaja bez cilja, u 26. minuti Berghuis odbijenu loptu iz voleja preko golapa u 30. novi ubačaj, Tadić za Timbera, ali opet preko gola.

Praktički se Benficu nije vidjelo u prvom dijelu, a u 33. minuti opet je zanimljivo u gostujuće šesnaestercu. Dogodila se kratka VAR provjera zbog igranja rukom u 16 metara Benfice, ali nema ništa od penala.

Za kraj poluvremena bez golova i dominacije Ajaxa dodao je domaćin još dva udarca. Probao je u 35. Antony iz daljine, ali Vlachodimos lako hvata, a minutu kasnije Gravenbergh upućuje sjajan udarac sa 17 metara, uz lagani dodir od bloka ide to preko gola.

Ni u drugom poluvremenu nisu se poduzimali veliki rizici, Ajax je napadao, ali Benfica je stajala jako dobro i nije dopuštala zicere te je strpljivo čekala svoju priliku.

U 48. minuti Tadić se lijepo okrenuo i uputio šut s 18 metara, ali preko gola pa igra miruje sve do 62. kad opet imamo ubačaj s lijeve strane, sad je to Blind za Antonyja koji je glavom neprecizan.

Napokon se Benfica pojavila u 66., Rafa Silva siječe loptu u opesnoj zoni nakon greške Blinda, ali obrana Ajaxa izbija prije udarca.

Domaćin opet želi penal kad Gravenberch puca, lopta u bloku pogađa nekog u ruku, ali je to uz tijelo i nema penala. U 73. opet je čupavo bez gola. Opasno se dodaju Haller i Antony u kaznenom prostoru, ali nema udarca.

I napokon je Benfica dočekala svoju šansu u 77. i zabila gol. Prekršaj na desnoj strani gotovo kutu, ubacivanje iz slobodnjaka, a Darwin Nunez je na petercu ostao sam i ispred Onane zabio za vodstvo Portugalaca.

Bio je to veliki šok za Nizozemce koji su do tad dominirali i bili su favorit, a nakon pogotka dominacija je samo morala postati još veća. No, i dalje se do nadoknade nisu stvarale prave prilike.

Bnefica je spremno čistila sve te silne ubačaje Ajaxa, pametno kratila čak sedam minuta nadoknade izmjenama i pružanjima pomoći te je na kraju zasluženo i pametno došla do velikog izneenađenja.

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Bayern7:1Salzburg
Liverpool0:1Inter
Real Madrid3:1PSG
Manchester City0:0Sporting
Manchester United0:1Atlético Madrid
Ajax0:1Benfica
Lille1:2Chelsea
Juventus0:3Villarreal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!