Nogomet

Jadranski derbi u čudnim okolnostima, Cosmi i Karoglan moraju prodrmati momčadi

Matej Kačan • srijeda, 14.09.2022.
Jadranski derbi u čudnim okolnostima, Cosmi i Karoglan moraju prodrmati momčadi
Foto: FaH

Hajduk i Rijeka u svoj odgođeeni dvoboj drugog kola SuperSport HNL-a ulaze duboko uzdrmani krizama i promjenama trenera koji se nadaju uzdrmanost pretvoriti u "prodrmanost"...

U možda i nikad neobičnijim okolnostima posljednjih godina Hajduk i Rijeka dočekuju svoj prvi Jadranski derbi sezone. Od situacije na tablici, u oba kluba do datuma i termina, sve je van "regula".

Dvoboj je ovo koji se prvotno trebao odigrati u drugom kolu, ali ga je Rijeka odgodila zbog europskih obveza. Da se odigrao tada, igrao bi se za vikend pred vjerojatno punim Poljudom, s klupa bi momčadi vodili Valdas Dambrauskas i Goran Tadić, a obje bi momčadi s tri boda na kontu ušle u dvoboj.

No, dosta toga se promijeni u sedam kola koliko je zaista prošlo od prvotnog termina. Rijeka je u sezonu ušla katastrofalno, na posljednjem je mjestu pa je Tadića ubrzo zamijenio Fausto Budicin, a njega potom Serse Cosmi.

Iskusni Talijan po svom je priznanju pronašao potpuno prestravljenu i rastrojenu momčad koja je u nizu od tri poraza, ništa bolje nije bilo ni u debiju novog trenera koji je teško poražen od Osijeka.

Isto što je Cosmiju napravio Rene Poms, sad želi i Mislav Karoglan - svog dosadašnjeg šefa naslijediti i dobru formu udariti pobjedom nad Rijekom. Naprasno, nakon krize koja je u ligi donijela poraze od Dinama i Osijeka pa remi sa Šibenikom više u Splitu nema Dambrauskasa.

Razlozi otkaza objašnjeni su šturo i nejasno, govori se tek o tome da drugo mjesto Hajduk ne zadovoljava, a glasina je mnogo. Od toga da je Dambrauskasa izdala svlačionica, do toga da se sprema veliko trenersko ime kao zamjena.

No, zasad je tu tek Karoglan na kojem je odmah ogroman pritisak. Efektivni zaostatak za Dinamom je šest bodova ako se slavi protiv Rijeke i Gorice, Hajduk više nema prava na krivi korak i do reprezentativne pauze, kao i do poljudskog derbija u listopadu opet mora staviti pritisak na Dinamo.

Jasno je zato da je za obje ekipe i oba nova trenera pobjeda imperativ, vidjet ćemo tko će je ponijeti u matineji srijede, u jako ranom terminu na radni dan pa zbog svega toga, kao i potresa u Hajduku možda Poljud i neće biti tako sjajno ispunjen.

Što su rekli

Mislav Karoglan, trener Hajduka - "Očekujem pažljivu Rijeku. Rezultat će diktirati kako će se Rijeka ponašati. Trener im je vidio prošlu utakmicu s čim raspolaže, što je jako bitno, pa je sigurno da će mijenjati i plan i neke igrače. Sigurno je pametniji u ovih sedam dana, ali naš maksimalni fokus u ovom trenutku je na Hajduku, a ne na Rijeci. Njoj respekt, sigurno svojom kvalitetom ne pripada tamo gdje je na tablici."

Serse Cosmi, trener Rijeke - "Nemoguće je zamisliti momčad koja nema karakter, koja ne trči, koja ne daje natjecateljski duh do maksimuma. Upravo u ovoj situaciji gdje nemate bodova na ljestvici, morate dati sve od sebe. To je osnova, od tuda krećemo raditi na tehničkom i taktičkom aspektu. Sutra ćemo vidjeti je li naš rad u ova dva dana bio dovoljan ili imamo još puno toga za napraviti."

Nedostaju

Hajduk - Mikanović (ozljeda)

Rijeka - Krešić, Vučkić, Halilović (upitni)

Mjesto, vrijeme, suci

Poljud, 16:30
SUCI: Dario Bel, Goran Pataki, Kruno Šarić, VAR: Ante Čuljak, Bojan Zobenica

Zadnji susret

Hajduk - Rijeka 3:1 - Bio je to vrhunac euforije u Splitu. Hajduk je dobio domaćinstvo finala SuperSport Kupa i očekivao se prvi trofej nakon više godina. Josip Drmić doveo je Rijeku u vodstvo i utišao je Poljud, ali brzo se opet rasplamsalo sve golovima Ferra pa dvaput Darija Melnjaka. Na kraju bijelo slavlje na Poljudu čije su slike obišle Hrvatsku. Kapetan Hrvoje Smolčić na tom se susretu crvenim kartonom oprostio od Rijeke.

Prognoza

Pobjeda Hajduka - Koliko god smjena Dambrauskasa bila šok za Hajduk u predvečerje dvoboja, toliko je Rijeka uzdrmanija, neuigranija i u većem ponoru. Jednostavno protiv Osijeka to nije izgledalo kao momčad koja u ovom trenutku može nauditi ikome. Hajduk i uz kiks protiv Šibenika iza sebe ima nekoliko poluvremena stvarno dobre igre, ima Livaju i Kalinića koji i uz smjenu trenera i krizu mogu svakoga "torpedirati", a kako ne Rijeku koja je potpuno zasluženo na dnu lige.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!