Nogomet

Derby della Učka na otvaranju kola: Rijeka traži prvu ovosezonsku pobjedu protiv Istre 1961

Branimir Korać • petak, 03.03.2023.
Derby della Učka na otvaranju kola: Rijeka traži prvu ovosezonsku pobjedu protiv Istre 1961
Foto: FaH

Vrlo zanimljiv dvoboj na otvaranju 24. kola SuperSport HNL-a. Susreti Istre 1961 i Rijeke uvijek bude posebnu pozornost, a tako će biti i sada. Rijeka u prva dva dvoboja ove sezone nije uspjela svladati Garciniju momčad i probat će to promijeniti...

Derby della Učka otvara 24. kolo SuperSport HNL-a. Kako se Istra 1961 ove sezone podigla, a Rijeka je uz velike probleme iz prvog dijela sezone na ljestvici iza nje, promijenila se i percepcija s kojom momčadi ulaze u ovaj susret. U Puli vlada veliki optimizam, u prva dva susreta protiv Rijeke ove sezone Istra je uzela četiri boda i vjeruje u puni plijen i u ovom susretu.

Igraj na Istra 1961 - Rijeka na SuperSport.hr (18+)

Istra u drugom dijelu sezone izgleda dobro, pokazala je to u drugom dijelu sezone pobjedama protiv Hajduka i Osijeka te će Jakirovićeva momčad trebati biti na visokoj razini ako želi u ovom susretu doći do pobjede.

Kako se podigla Istra, podigla se i Rijeka. Očajno odrađeni prijelazni rok ljetos u kombinaciji s lutanjima u izboru trenera Riječanima su bez veze potrošili pola godine i Jakirović je morao popravljati štetu. Uspio je to u kratkom roku, riješio se viškova koji se ne uklapaju u njegov sustav igre, doveo je igrače na pozicije koje su bile deficitarne, posložio momčad i odmah to izgleda bolje.

U prošlom kolu upisala je jedini poraz u drugom dijelu sezone i to nezasluženi. Riječani su bili bolji od Slaven Belupa, stvorili su više prilika, ali u tom susretu realizacija je u potpunosti zakazala. Slaven Belupo je slavio s jedinim postignutim pogotkom, a nakon susreta oba trenera su se složila da je domaćin zaslužio više.

Gostovanje u Puli prava je prilika za Rijeku da pokaže kako je to bio samo lošiji dan. Tribine na Aldu Drosini bit će dobro popunjene i očekuje se spektakl kao i uvijek kada igraju ovi protivnici.

Ovaj put velik je i ulog, Rijeka pokušava dohvatiti četvrto mjesto i izboriti prolaz u Europu, a ambicije su porasle i domaćinu koji također vidi priliku za takvo što. I jedni i drugi ispali su iz SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa i jedina im je nada Europu dohvatiti kroz prvenstvo.

Što su rekli

Gonzalo Garcia, trener Istre 1961: "Igramo protiv jako dobre momčadi koja se jako promijenila u kratkom vremenu, počevši od trenera pa preko četiri, pet važnih igrača koji je čine boljom. Bit će to dvoboj protiv jake momčadi koja je u dobrom momentu s puno samopouzdanja. Vjerujem da će ljudi doći sutra i uživati u dobroj utakmici. Rijeka je kompetitivna. Igra s četiri iza, stvara šanse, ali ih i dopušta. Znaju za što igraju, koriste brzinu, organizirani su i kroz tranziciju što im je išlo dosta dobro do Slaven Belupa. Bila je to otvorena utakmica na trenutke."

Sergej Jakirović, trener Rijeke: "To je uvijek jako zanimljiva utakmica s dosta dinamike. Ovo je prvi put u zadnjih nekoliko godina da je Istra ispred Rijeke na ljestvici. I oni su odlično krenuli u drugi dio: Dinamo, oni i mi smo osvojili najviše bodova. Napravit ćemo sve da donesemo pozitivan rezultat kući. Istra igra jako dobro, kod kuće su pobijedili i Hajduk i Osijek, Ante Erceg je latentna opasnost, a imaju još niz kvalitetnih igrača. Istra je ispred nas na ljestvici i igra kod kuće pa je zato i favorit."

Mjesto, vrijeme, suci

Pula, Aldo Drosina, 17:00

Suci: Jakov Titlić (Potravlje), Kristijan Novosel (Valpovo), Dino Knez (Osijek). VAR: Dario Bel (Osijek). AVAR: Anto Marić (Zagreb)

Nedostaju

Istra 1961: Rovis, Blagojević, Knežević, Maurić (ozljede)

Rijeka: Liber, Selahi (kartoni), Bogojević (ozljeda)

Prošli međusobni dvoboj

Istra 1961 u prošlom međusobnom dvoboju upisala je sva tri boda, na Rujevici je bila bolja s 1:0 pogotkom Ante Ercega iz drugog poluvremena. Erceg će i danas prijetiti, propustio je prošlo kolo i gostovanje u Šibeniku zbog kartona, ali danas će ponovno biti u prvih 11.

Prognoza

Je li vrijeme za prvu ovosezonsku pobjedu Riječana protiv Istre ili se nastavlja niz? Sva tri znaka su moguća, Rijeka je hendikepirana neigranjem Selahija, ali Jakirović se pokazuje kao najveći adut Rijeke u drugom dijelu sezone. Bez obzira na dobre igre domaćina, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da gosti slave.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!