Nogomet

Pobjeda donosi četvrtfinale: Barcelona i Napoli na sve ili ništa

Mihaela Bradovski • utorak, 12.03.2024.
Pobjeda donosi četvrtfinale: Barcelona i Napoli na sve ili ništa
Foto: EPA

Barcelona i Napoli danas će odlučiti o putniku u četvrtfinale Lige prvaka. Prvi susret okončan je 1:1 i bilo kakva pobjeda u uzvratu donosi četvrtfinale...

Remi nije opcija, danas moramo dobiti pobjednika u dvoboju između Barcelone i Napolija pa makar u raspucavanju. Ovaj dvoboj može se gledati kao da se igra samo jedna utakmica s obzirom da u prvom susretu u Napulju nitko nije stekao prednost.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

S obzirom da je Real odmaknuo u španjolskom prvenstvu, a Napoli već odavno otpao iz borbe za naslov u talijanskom, a kako su i jedni i drugi već ispali i iz kup natjecanja, ovo im je nada da mogu sezonu završiti s osvojenim trofejom. Nisu favoriti za osvajanje Lige prvaka, ali dok god su u igri, nada živi.

Koliko su zadovoljni ovosezonskim rezultatima, najbolje pokazuje kako je u Barceloni već odlučeno da Xavi napušta klupu na kraju sezone, a Napoli je već na trećem ovosezonskom treneru. Taj treći je malo pokrenuo momčad, na klupi je debitirao upravo protiv Barcelone i dosad je upisao tri remija i dvije pobjede.

Sva tri remija upisana su rezultatom 1:1, a u barem jednom od ta tri susreta Napoli je trebao izbjeći poraz. Bilo je to u Cagliariju gdje je vodio do 96. minute, a onda primio pogodak kojim je domaćin uzeo bod. Ono što je pozitivno iz Calzoninog mandata su svakako ove dvije pobjede i to vrlo uvjerljiva 6:1 kod Sassuola te domaća 2:1 protiv Juventusa.

Što se tiče Barcelone, ona već osam utakmica ne zna za poraz, upisala je pet pobjeda i tri remija u tom razdoblju. Remiji u Napulju i Bilbau ne mogu se nazvati kiksevima, ali onaj domaći 3:3 protiv Granade svakako jest. No, tu je pet pobjeda koje mijenjaju percepciju i pružaju nadu Barcinim navijačima.

Taj niz krenuo je nakon poraza koji u Barceloni dugo nisu zaboravili. Sjećate se još domaćeg dvoboja protiv Villarreala i čudesne utakmice u kojoj su gosti poveli 2:0 pa Barca okrenula na 3:2, u 84. minuti Villarreal je izjednačio pa u 99. i 102. otišao do pobjede. Nakon toga gledamo drugačiju Barcelonu koja posljednjih mjesec i pol ne zna za poraz.

Što su rekli

Xavi, trener Barcelone: "Ovo je najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone. Motivirani smo i uzbuđeni jer su prošle već četiri godine od našeg posljednjeg nastupa u četvrtfinalu Lige prvaka. Čeka nas sjajan protivnik, momčad koja je prošle sezone osvojila Scudetto, ali nadam se da će ovo biti čarobna večer za Barcelonine navijače. Očekujem hrabri Napoli koji će visoko pritiskati i poput nas tražiti posjed. Bit će to otvorena utakmica i vjerujem da će biti pravi spektakl. Trojica koja im igraju u napadu posjeduju veliku kvalitetu. Ovo je velika utakmica, znamo da nas čeka fantastičan protivnik."

Francesco Calzona, trener Napolija: "Napoli je spreman. Posljednjih nekoliko dana radili smo na posljednjim detaljima i dečki su spremni napraviti sve da prođu dalje protiv Barcelone. Istina je da još uvijek olako primamo pogotke, ali polako napredujemo i u fazi obrane. Barcelona ima jasan identitet i Xavi je potvrdio da ona neće mijenjati svoj pristup i stil igre. Govorimo o momčadi koja ima puno taktičkih opcija i kvalitetnih igrača. Moramo ih zaustaviti."

Mjesto, vrijeme, sudac

Barcelona, Estadi Olimpic Lluis Companys, 21:00

Sudac: Danny Makkelie (Willemstad)

Nedostaju

Barcelona: Alejandro Balde, Gavi, Pedri, Frank de Jong (ozljede)

Napoli: Piotr Zielinski (nije u konkurenciji)

Prošli dvoboj

Prvi dvoboj u Napulju završio je 1:1. Tu je Napoli vrlo loše odradio prvo poluvrijeme i nije imao niti jedan udarac prema golu, ali na odmoru je bilo 0:0. U drugom dijelu Barcelona je povela golom Roberta Lewandowskog u 60. minuti, a 15 minuta kasnije izjednačio je Victor Osimhen.

Prognoza

Barcelona je ovdje favorit jer igra kod kuće i kvalitetnija je od Napolija. Ali ne treba podcijeniti kvalitetu Talijana i njihovu tradiciju, no šanse su ipak malo na strani domaćina.

FOTO: EPA/CIRO FUSCO

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Real Sociedad1:2PSG
Bayern3:0Lazio
Manchester City3:1København
Real Madrid1:1RB Leipzig
Barcelona3:1Napoli
Arsenal4:2 **Porto
Atlético Madrid3:2 **Inter
Borussia D.2:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!