Nogomet

Rijeka ide po nastavak sjajnog niza, na Rujevicu stiže oslabljeni Hajduk

Petar Jenjić • nedjelja, 07.04.2024.
Rijeka ide po nastavak sjajnog niza, na Rujevicu stiže oslabljeni Hajduk
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Rijeka i Hajduk će Jadranskim derbijem zaključiti 29. kolo SuperSport HNL-a. Prva i treća momčad lige u dijametralno suprotnoj su formi, a gosti još muku muče s ozlijeđenim igračima...

Posljednja utakmica 29. kola SuperSport HNL-a igrat će se večeras na Rujevici gdje će najzanimljiviji dvoboj ovog vikenda odigrati Rijeka i Hajduk. Dvoboj počinje u 19:30 sati, a sudit će ga rumunjska sudačka postava.

Igraj na Rijeka - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dvoboj je prvotno trebao suditi najpoznatiji rumunjski sudac Istvan Kovacs, ali će ga ipak preskočiti zbog ozljede. Zamijenit će ga Horatiu Fesnic koji je ove sezone sudio 21 utakmicu, od čega četiri u europskim natjecanjima.

Rijeka igra sjajno u 2024. godini i osim poraza od Dinama u zadnjim trenucima susreta, upisala je sve pobjede te zasluženo grabi prema naslovu prvaka. Sada je na 62 osvojena boda iz 28 utakmica, a drugoplasirani Dinamo ima pet bodova i utakmicu manje. Sve ima u svojim rukama, a hoće li nastaviti u ovom istom ritmu, preostaje nam saznati.

U zadnjih tjedan dana momčad Željka Sopića odigrana je dvije utakmice, a danas će i treću. Bila su to dva dvoboja na Kranjčevićevoj. Prvo je rezultatom 0:3 slavila protiv Rudeša, da bi nakon toga minimalno porazila Lokomotivu (0:1) i tako izborila finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Od spomenutog poraza od Dinama odigrala je šest utakmica bez ijednog primljenog pogotka.

S druge strane, potpuno suprotna situacija za Hajduk koji je izgubio dva uzastopna derbija od Dinama na Poljudu s 0:1, prvo u prvenstvu, a zatim i polufinalu kupa. Kada se na to nadoveže 1:2 poraz od Lokomotive, jasno je da je trener Mislav Karoglan ponudio ostavku. Ona nije prihvaćena i ako do sada nije otišao, za pretpostaviti je da će ostati do kraja sezone.

Hajduk je u drugi dio sezone krenuo s prvog mjesta, vodio na poluvremenu protiv Rijeke, ali sve je potonulo u nastavku. Rijeka je okrenula i slavila s 2:1 te tako podignula samopouzdanje, dok se Hajdukove dobre utakmice jedva mogu prebrojati. Sada je na 55 bodova iz 28 odigranih utakmica, a slaba je utjeha da sa 17 primljenih golova ima najbolju obranu.

I dok je kod Rijeke jedino pod upitnikom nastup Marka Pjace zbog ozljede u utakmici protiv Lokomotive, Hajduk muku muči i na tom polju pa je tako pitanje tko će braniti. Lovre Kalinić i Borna Buljan su ozlijeđeni, Ivan Lučić načet, pa se tako nameće nastup vratara juniorske momčadi Raula Bezeljaka. Isto tako u kadru, osim dugotrajnih izostanaka, neće biti Marka Livaje, dok je Filip Uremović pod upitnikom. Tri žuta kartona ima Zvonimir Šarlija.

Što su rekli

Željko Sopić, trener Rijeke: "Bez obzira na tri poraza Hajduka u nizu, to je uvijek Hajduk. Očekuje nas teška utakmica gdje ćemo morati biti bolji od Lokomotive u kupu. Vjerujem u svoje igrače i nadam se da ćemo polučiti dobar rezultat. Hajduk će doći pobijediti, to je jedino normalno, a od svojih očekujem da od početka idu po tri boda. Tablica i forma padaju u drugi plan kad sudac označi početak. Tko bude bolji, pobijedit će, to je to."

Mislav Karoglan, trener Hajduka: "Siguran sam da igrači imaju u sebi dodatan motiv, treba doze inata i prkosa. Sigurno poraz ostavi efekt, imali smo par utakmica gdje su klikovi otišli na drugu stranu. Igrati za Hajduk poseban je pritisak, a kada dođe poraz, to se onda vidi. Baš u Rijeci može biti klik koji će otići na našu stranu."

Mjesto, vrijeme, suci

Rujevica, Rijeka, 19:30

Suci: Horatiu-Mircea Fesnic, Vasile Florin Marinescu, Mihai Ovidiu Artene; 4. sudac: Calin-Iulian Calin; VAR: Catalin Sorin Popa, Ciprian Dansa

Nedostaju

Rijeka: Pjaca (pod upitnikom)

Hajduk: Melnjak, Žaper, Ferro, L. Kalinić, Dajaku, Livaja (ozljede), Uremović, Lučić (pod upitnikom), Šarlija (kartoni)

Zadnji susret

Hajduk je na Poljudu vodio nakon prvog poluvremena, ali je Rijeka u nastavku preokrenula na 2:1.

Prognoza

Na temelju forme i aktualnog zdravstvenog biltena kod obje ekipe, sve osim večerašnje pobjede domaće momčadi bilo bi iznenađenje.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!